Al darrer podcast vaig intentar respondre una pregunta que ens havia arrivat al Wave sobre quines eines col.laboratives fem servir. De fa anys l’us d’eines col.laboratives és una de les meves dèries i en faig servir unes quantes: Wikis, Google docs i calendar, Wave o altres menys evidents com és Google maps o Flickr. Facebook i Twitter també entren dins la categoria d’eines col.laboratives… en cada cas l’objecte de coneixement que es crea col.laborativament és diferent així com el grau de partipació.

Una de les eines que faig servir més darrerament és una combinació d’eines per crear mapes mentals o MindMaps… un típus de diagrama que pot ser molt útil per representar conceptes i per organitzar coses com: projectes, llistes de tasques, bibliografies, linkografies i quasi tot el que us imagineu. (NOTA: Personalment em semblen més potents els Mapes Conceptuals o CMAPS, doncs són més potents. Però alhora també més oberts (i potencialment caòtics) si volem usar-los de forma col.laborativa la simplicitat dels mindmaps és clau.)

En un Mindmap s’hi poden incloure coses com imatges, anotacions, enllaços a la web o altres mapes. Per crear mapes en la intimitat dels vostres i-paratus hi ha una aplicació programari lliure anomenada Freemind per a Mac i altres plataformes, que es veu que també existeixen.

En el núvol (cloud) hi ha una aplicació molt currada anomenada MindMeister . MindMeister permet importar de Freemind i crear fins a 3 mapes per usuari en la versió gratix, pagant una micona pel servei (39$, jo ho he fet) permet exportar de tornada a Freemind (en cas que l’any que ve no vulgui pagar 😉 ) i mapes il·limitats. Perquè ho vull tenir en el núvol? Doncs perquè permet compartir el mapa, i treballar-hi col.laborativamen. És el que anomenen WikiMindmap. Ho estem fent amb els meus alumnes i funciona molt bé.

I per a mostra, un botó. Aqui teniu un MindMap que he començat sobre Mossegalapoma i el seu entorn. Podeu entrar-hi i editarlo, aixi farem tots plegats un mapa conceptual de Mossegalapoma .
El password? .Segur que l’endevineu, son 13 lletres totes en minúscules.
Enllaç al mapa:
http://www.mindmeister.com/44477771/mossegalapoma-cat