patologias de las organizaciones Les empreses, a l’igual que les persones, poden emmalaltir. Si fem analogies entre les malalties més comuns que afecten als éssers humans també podríem aplicar-ne algunes al món de l’empresa; cas de la ceguera, la sordesa, el coma etílic per borratxera d’èxit… i així fins a 41 malalties.

A partir d’aquest postulat creat per en Javier Fernández Aguado a la primavera del 2007, ha sorgit el llibre “Patologías en las Organizaciones” de l’Editorial Lid i amb co-autoria de Javier Fernández Aguado, Francisco Alcaide i Marcos Urarte, i amb pròleg de l’Eduard Punset.

Us fico un parell de frases del Marcos recollides en una entrevista que li van fer a La Vanguardia recentment:

P: En algunas patalogías recomiendan al directivo que acuda al psiquiatra.
R: Es muy difícil decirle al directivo o empresario que el problema es él. Existen diferentes perfiles y nosotros recomendamos un autoanálisis para que se conozcan y sepan dónde pueden encajar mejor.
R: El diagnóstico clínico perfecto ocurre en la autopsia. Pero de poco le sirve al fallecido.

M’ha semblat interessant el llibre, més ara en època de crisis i on cal, per part d’empreses i empresaris començar a aplicar solucions realment imaginatives i fins i tot arriscades; i per això us en volia parlar.

Marcos Urarte DISCLAIMER:

Marcos Urarte va ser el meu cap i màxim responsable d’una empresa consultora on hi vaig treballar 4 anys i on, a banda de viatjar per mig món, vaig aprendre molt.

A rel d’aquesta relació laboral vam encetar una bona amistat. En l’actualitat ell dirigeix Pharos, una consultora estratègica d’empreses d’àmbit internacional.