macOS Sierra

Un cop acabada la Keynote d’Apple, amb les novetats més importants relacionades amb el programari de la companyia, cal fer-ne un repàs i comencem parlant del macOS Sierra, la nova actualització del sistema operatiu del macs que no tindrem disponible oficialment fins aquesta tardor.

Siri al Mac

Més enllà de l’anècdota del canvi de nom del sistema operatiu dels Macs, adaptant-lo al format de la resta de noms (ara ja no és més “Mac OS X“, sinó “macOS“, sens dubte una de les novetats més importants és l’arribada de l’Assistent d’Apple als ordinadors portàtils i de sobretaula.

Ara que Siri s’obre als desenvolupadors, permetent el seu ús des d’aplicacions de tercers, també arriba al macOS. Fins ara el problema de Siri, a banda de no disposar de la nostra llengua, és que ara només interacciona dins l’ecosistema d’aplicacions creades per Apple i no és gens sensible al context. Superades aquestes dues limitacions, la idea és poder fer servir Siri realment per a donar instruccions a l’ordinador: “cerca imatges d’erupcions volcàniques a Google imatges” mentre faig una presentació o “envia aquest pdf, adjunt al gmail, al meu responsable”. Si Siri és capaç d’arribar aquest punt, aleshores certament es pot començar a pensar en un canvi de forma d’interaccionar amb els ordinadors que tingui sentit i sigui útil.

Una funció més del nou Siri serà la possibilitat de que faci cerques en els nostres arxius.

Apple Pay icon

En principi només des del navegador Safari, i en coordinació amb el Touch ID de l’iPhone pel procés d’autenticació segura, Apple Pay, el sistema de pagament d’Apple que evita haver d’introduir les dades de la tarja de crèdit o del compte corrent, arriba a la web.

Pot semblar un canvi menor, però no ho és. La gestió dels pagaments (i la dels micro-pagaments o la de poder transferir quantitats de diners a amics, companys, col·legues, serveis o establiments) és un camp de batalla entre les companyies tecnològiques i els propis bancs. Qui s’endugui el pastís de la intermediació del pagament, no només gestionarà els diners, sinó les metadades de la transacció. Aquesta darrera informació té un elevat valor i poder explotar-ne la informació derivada és el factor clau de les transaccions electròniques i dels serveis de valor associats, per això totes les grans companyies estan en plena lluita per agafar-ne un bocí del pastís.

El servei d’Apple Pay, a banda dels Estats Units, Regne Unit, Austràlia, la Xina, Canadà i Singapur on ja està disponible, s’expandeix a França, Suïssa i Hong Kong en els propers mesos. Apple no ha facilitat encara quan arribarà a Catalunya o a l’estat espanyol.

Emmagatzemament Optimitzat

Molts usuaris de Mac tradicionalment hem fet servir utilitats com “Clean My Mac” per esborrar aplicacions, memòria cau dels navegadors, cercar arxius duplicats o massa grans i fer la feina de neteja que tot sistema operatiu d’escriptori necessita de tant en tant.

Com fa Apple habitualment en aquelles funcionalitats més lògiques, usades, i amb valor, les acaba incorporant al nucli del seu sistema operatiu, i això és el que ha fet ara amb “Emmagatzemament Optimitzat“.

El mateix SO s’encarregarà de detectar i esborrar arxius obsolets i duplicats i, farà una cosa afegida que ens ha cridat l’atenció, pujarà al núvol i esborrarà del nostre disc dur arxius utilitzats ocasionalment o que fa temps que no fem servir o, per exemple, arxius annexats al correu electrònic o pel·lícules d’iTunes que ja hem vist. Tot recuperable quan ho necessitem.

compartició iCloud Drive

Per acabar de destacar novetats de la nova versió de macOS Sierra, i en combinació amb la resta de dispositius de la casa de la poma mossegada, ens fem ressò de la compartició d’arxius en cru, els que tenim a l’escriptori o la carpeta de documents, des del mac a l’iPhone o l’iPad.

Aquesta possibilitat de compartir entre dispositius s’estén també al porta-papers (Clipboard).