15_mbp_retina_may2015_1

Aquests dies he tingut l’oportunitat de provar el nou MacBook Pro de 15 polzades, l’actualització del germà gran dels portàtils de la casa de la poma, que ens arriba amb Retina Display i preparat per a pantalles de 4K i 5K i amb el nou trackpad Force Touch. Us porto la corresponent revisió.

Precedent

Abans d’entrar en detall amb la novetat, deixeu-me aclarir que el meu Mac habitual és un MacBook Pro de 15 polzades i5 de mitjans de 2010, al que vaig actualitzar a 8 GB de RAM i vaig substituir la unitat òptica per un disc SSD de 256 GB i també vaig aprofitar per substituir la bateria.

Explico el precedent per a que s’entengui millor la comparació.

El més destacat

El primer que us cridarà l’atenció del nou MacBook Pro, si veniu dels models anteriors al Retina Display, és el disseny, més pla i més lleuger.

L’altra cosa que sorprèn, si no n’heu fet servir abans, és la pantalla retina. Una definició que fa que costi tornar a resolucions no retina.

El processador del nou MacBook Pro és un i7-4870HQ, és un processador Intel de Juliol de 2014, cosa que ha comportat certes crítiques per part d’alguns blogs punters. Cercant el motiu d’aquesta decisió d’Apple de no actualitzar el MacBook Pro en línies d’Intel més actuals, no he trobat una clara resposta. Sembla que pot ser un tema de rendiment, al més pur estil d’Apple, on no sempre munta el component més punter, sinó el que millor s’integra i millor equilibri dóna al conjunt.

Malgrat el que acabo de comentar del processador, el fet de que el nou MacBook Pro integra una nova GPU i 16 GB de RAM fa que quan mires el comportament general del sistema, aquest vagi molt més descarregat en operacions habituals. Ho notareu si veniu de Macs entre 3 i 5 anys més antics.

La GPU és dual: Intel Iris Pro 5200 (intregrada) (en el model més bàsic) i també amb AMD Radeon R9 M370X with 2GB GDDR5 (en els model superiors). Potser aquí recau la diferència sobre tot si heu de treballar amb alt consum de gràfics o monitors externs, recordeu que accepta resolucions de 4k i 5k.

Finalment el nou TrackPad Force Touch, aquest nou TrackPad, que vàrem conèixer en la renovació del nou ultra-portàtil Macbook, afegeix sensibilitat a la pressió, amb el que ja és possible tot un nou conjunt de gestos que permet executar noves accions contextuals.

tracpad_force_touch

No vull acabar aquest apartat sense comentar la durada de la bateria: 9h

El que m’ha agradat menys

Sí, ja sé que és un clàssic queixar-nos quan ens treuen unitats, connectors o expansions. Jo no sóc de queixar-me, però en aquest cas hi ha dos canvis que em molesten:

15_mbp_retina_may2015_3
15_mbp_retina_may2015_4

1) el nou del connector de corrent MagSafe 2, diferent del de tota la vida. No entenc el motiu.
2) L’absència de port de xarxa ethernet RJ45.

Pels dos casos anteriors tenim adaptadors a preus d’Apple

Adaptador Magsafe a Magsafe 2: 12 €

adaptador_magsafe2

Adaptador Thunderbolt a Gigabit Ethernet: 35 €

thunderbolt_ethernet

També hi ha un similar a l’anterior, al mateix preu, de Thunderbolt a Firewire