OSX Mavericks

Apple acaba d’enviar la versió “Golden Master” del nou OS X als desenvolupadors. Això vol dir que ja tenim OS X Mavericks gairebé aquí.

No repassaré tots els canvis del nou sistema, que ja els podeu trobar a la web d’Apple i a molts altres blogs, però sí que vull comentar allò que m’ha cridat més l’atenció per si us pot servir d’ajuda i de referència.

Si teniu dubtes en parlem als comentaris.

Més ràpid i estable

10.9 Mavericks

Normalment no sóc dels que instal·len ni versions betes ni tan sols la Golden Master en el meu Mac de producció. Intento esperar-me un dies a que surti la versió final i que la gent reporti que no hi ha problemes. Si el teu Mac és una eina imprescindible i diària de treball, millor no arriscar.

En canvi he decidit trencar aquesta regla, en Mavericks, pels bons comentaris d’estabilitat i rendiment reportats pels desenvolupadors en els fòrums.

Mavericks no suposa un canvi d’interfície respecte a Mountain Lion, amb el que pel que fa a l’aparença el sistema operatiu no es modifica, això fa que, de moment, les proves fetes em portin a dir que el sistema és estable i que les aplicacions que fins ara em funcionaven en Mountain Lion continuen funcionant en Mavericks.

Si voleu alguna petita excepció, per exemple “Glims”, una extensió per Safari, que provocava que no funcionés bé.

En general els canvis interns respecte a Mountain Lion van enfocats a la millora de l’eficiència energètica i al tractament de la RAM, si més no, puc dir que en un Macbook Pro de 2010 i5 amb SSD i 8GB de RAM va més ràpid, significativament molt més ràpid que amb la 10.8.

Apple ha incorporat la compressió de memòria basat en l’algoritme WKdm pel que fa a la gestió de la RAM, així quan la RAM utilitzada comença a estar plena aquesta comprimeix automàticament aquelles parts que fa més temps que no hem fet servir, reduint a la meitat la seva mida i evitant, per tant, l’intercanvi a disc (swap) que alenteix significament el temps de resposta.

Si teniu curiositat per conèixer en detall totes les millores tècniques que incorpora “la cuina” de Mavericks, Apple n’ha publicat un extens article en pdf

SAFARI

safari extension Mavericks

Feia un parell d’anys que havia abandonat Safari en Mac OS X per passar-me a Google Chrome, molt més “amigable” pel que fa a l’ecosistema d’extensions relacionades amb els serveis de Google que, com usuari assidu, necessitava.

Poder disposar d’extensions com ActiveInbox i Rapportive en el meu Gmail s’ha tornat quelcom imprescindible.

Per sort aquestes dues extensions, inicialment no disponibles per Safari, ja ho estan.

La disponibilitat d’extensions unit a la rapidesa de Safari i a la brutal reducció de consum de recursos de RAM i CPU, si ho comparem amb Chrome, m’han fet tornar a utilitzar Safari com a navegador per defecte.

MAPES

Mapes Mavericks

Apple ha decidit portar a OS X les clàssiques apps de Mapes i iBooks d’iOS. Tot i que la idea no és dolenta, caldrà veure’n el resultat.

He començat a provar “Mapes” (deixo iBooks per a més endavant doncs sóc usuari de l’app Kindle) i en destaco, com a punt positiu, el fet de poder associar una localització a un contacte i l’enviament de la localització a l’app d’iOS, dues funcionalitats realment útils.

Per contra a “Mapes” li manca el brutal ecosistema de cerques comercials que conforma Google Maps. Potser aquest fet està més resolt als Estats Units, principalment a les grans ciutats, però a Catalunya lamentablement no és així.

En altres paraules: interessant però amb mancances.

SEGUIMENT DEL SISTEMA

Monitor d'Activitat a Mavericks

Pels que som uns “frikis” de cercar un bon comportament del sistema ens calen eines que en facin seguiment i n’informin adequadament. No parlo d’eines professionals, senzillament d’eines per a usuari final.

Tradicionalment en Mac OS X aquest paper l’ha tingut el “Monitor d’Activitat”, una aplicació fins ara molt bàsica.

En Mavericks el Monitor d’Activitat incorpora un nou redisseny i millores significatives funcionals, principalment pel que fa al consum d’energia.

En aquest aspecte del consum d’energia cal destacar que ara, si feu clic a la informació de la bateria (a la barra superior) veureu, per ordre, quines aplicacions n’estan consumint més.

Consum d'energia a Mavericks

CONCLUSIONS

Amb les degudes precaucions per validar, abans de qualsevol actualització de sistema operatiu, que les apps més importants i d’ús diari (principalment les de tercers) funcionin i ja estiguin actualitzades, el meu consell general és que convé actualitzar a la nova versió d’OS X, bàsicament per les millores interessants de funcionament que es concreten en més velocitat i estabilitat.

Tot i així repasseu el comportament del vostre Mac (model/any/característiques) abans de fer el pas.