El que vam veure dimecres a la Keynote sobre el futur Mac OS X Lion va ser poc més que una declaració d’intencions amb una única excepció: la nova Mac App Store.

La Mac App Store, que arribarà a Snow Leopard en 3 mesos, s’entén perquè a Apple li reporta calerons frescos, i no li cal esperar a un futur Lion per anar girant la caixa registradora.

L’estratègia, pels usuaris de Mac, no ha de ser del tot negativa. Si ara per ara 1/3 dels ingressos d’Apple provenen de Mac (incloent hardware), amb l’App Store podrien incrementar-se, el que obligarà a la casa de la poma a seguir fent-ne focus.

Tampoc és una mala notícia pels desenvolupadors. Apple els hi ofereix una plataforma de distribució àgil i estàndard, una certa estabilitat d’ingressos i major visibilitat.

Per l’usuari bàsic, la nova forma de comprar+instal·lar amb 1 clic, sense preocupar-se de res més, al més pur estil iOS, és un pas més en l’anomenat “sistema amb zero administració”; camí pel qual Apple fa temps que està apostant.

Les 3 noves funcionalitat introduïdes a la Keynote: Lounchpad i Full-Screen d’aplicacions i el Mission Control (una mena de comandament central on accedir a Exposé, Dashboard, Spaces i Apps) no justifiquen, per si soles, un canvi de sistema operatiu.

Lounchpad

M’agrada la idea contemplada a Lounchpad que agrupa aplicacions per categories (com quan ho fem en un iPhone o iPad).

Possiblement per una herència de Windows, des del primer dia de tenir un Mac, he anat classificant dins carpetes per temes les noves aplicacions instal·lades (les que no proveeix Apple com estàndards del sistema). Sempre pensant en una posterior cerca i una desinstal·lació fàcil.

Mission Contol

Amb Snow Leopard Apple va fer focus en les entranyes del sistema, ara necessitem canvis significatius en la interfície d’usuari i moltes millores d’aplicacions estàndards i funcionament bàsic del sistema operatiu:

  • Nou Finder
  • Nou sistema d’avisos
  • Possibilitat d’integrar serveis en el núvol dins Mac OS X de forma transparent a l’usuari
  • Sincronització de dispositius via Wifi i via Internet
  • Millores en el Dock
  • Millores i inclusió d’altres estàndards en la configuració de discs durs
  • Zero configuració per accedir al contingut de tots els dispositius connectats a la xarxa interna
  • Millores en la Interfície d’Usuari, més coherència

Suposo que Apple és prudent i no vol desvetllar moltes coses per evitar que altres comencin a fer anar la fotocopiadora abans d’hora.

Em temo que amb Lion veurem una evolució i no una revolució on Apple, a mig llarg termini, està pensant clarament en els usuaris més bàsics i allunyant-se de nosaltres (els usuaris intermitjos). Pels realment avançats sempre els hi quedarà un “sudo” 😉

Ah, i el català, la presència del català al Mac OS X clama al cel.