Yosemite OS X - credit syntios.com

Fa pocs dies que, per a qui es va a apuntar-se de forma gratuïta al programa de beta tester de Mac OSX 10.10 d’Apple, ja està disponible per a descàrrega i proves la beta 1 de Yosemite.

Nosaltres l’hem estat provant i tot seguit us fem arribar alguns detalls i impressions.

Nova interfície gràfica

aspectes gràfics Yosemite

De la nova interfície una de les coses que més crida l’atenció, a banda de les icones de les que tot seguit en parlem, són els botons i colors de les finestres.

Tal i com veieu a la imatge superior la finestra activa incorpora els botons en cercles de colors i totalment grisos per a finestres inactives. Tot plegat queda una mica “poc evident” i costa acostumar-s’hi. Val a dir, però, que està en línia en el conjunt de canvis de la interfície gràfica que fan les línies més fines, els elements més lleugers i els colors més transparents.

Fixeu-vos només en el detall del nom de la finestra inactiva, en gris tan pàl·lid que gairebé ni es llegeix.

L’altre punt evident de re-disseny afecta a les icones, tant dels menús superiors i laterals de les finestres de les aplicacions, com ara a les pròpies de les Apps que veiem al Dock.

icones finder menu superior - Yosemite

A la imatge anterior teniu les icones superiors de la finestra del Finder. Tot molt gris, fixeu-vos amb el “cutre” contrast amb la icona, incorporada manualment per mi, que fa de drecera al VLC.

Les icones laterals, a continuació teniu l’exemple del nou Finder, també manté un re-disseny equivalent al menú superior:

yosemite - finder - icones laterals

I Per acabar en l’aspecte visual de la interfície anem per les noves icones planes de les aplicacions, tipus sticker.

Yosemite - noves icones Apps

Sempre que estem davant d’aquests canvis, al final la qüestió visual va a gustos, per molt que diguin “els experts”.

La meva primera impressió, però, no va ser positiva. Em va decebre una mica i la vaig trobar un pel “descafeïnada”, amb els dies, val a dir, que li reconec certa coherència i menys ingerència, el que fa que ajudi a concentrar-te més en les tasques i no tant en l’entorn. Em cal temps per tenir una opinió formada.

Spotlight

En poques paraules, Spotlight s’ha menjat Alfred, una de les Apps més premiades de la categoria de productivitat en Mac OS X.

M’encantava Alfred, un “launcher” (llançadora) que ha estat fent-me companyia sempre des de la primera versió. L’antic Spotlight no servia per a llençar aplicacions de forma àgil i Alfred suplia aquesta deficiència de forma senzilla, ràpida i elegant.

El nou Spotlight ara sí es pot fer servir com a llançadora:

Yosemite - Spotlight - Apps

I també per altres recerques dins documents, adreces d’usuaris, mail i altres, tal i com veieu a les Preferències del Sistema per a Spotlight

Yosemite - Preferències del Sistema - Spotlight

En teoria també cerca a la web, via el cercador Bing de Microsoft, però la realitat és que no funciona. De fet quan s’activa aquesta opció a preferències apareix un procés relacionat que es penja (no resposta), i, evidentment no fa la cerca. Als fòrums d’Apple aquest punt ja ha estat reportat.

Yosemite error cerca a web d'Spotlight

Coses que podeu fer ara amb Spotlight és cercar una cançó de la vostra llibreria d’iTunes, donar-li al play i aturar-la des de la mateixa App.

Yosemite Spotlight Música

Notificacions, barra lateral i Extensions

Les notificacions a Yosemite s’han refet completament. Un nou look, més control i ara accepten extensions de tercers a afegir funcionalitat a la barra lateral.

yosemite - barra lateral

La informació sota la pestanya d’avui, a la barra lateral, es pot editar i configurar des de la mateixa finestra i incorpora personalitzacions de tercers que ara podem gestionar des de les preferències del sistema. De fet, en certa manera, substitueix el Dashboard, que molt pocs usuaris feien servir. No està clar que aquesta substitució hagi de triomfar.

Yosemite - preferències - extension

Les notificacions són una pestanya més dins la barra lateral i també es poden personalitzar. Recordeu que aquí rebem tant notificacions d’Apps instal·lades en el propi sistema com d’aquells llocs web que n’incorporen i a les quals n’estem subscrits.

Yosemite Notificacions

iCloud Drive

En el Finder us apareixerà una nova carpeta especial iCloud Drive on tindreu accés al contingut permès endreçat per subcarpetes ja predeterminades, tal com veieu a la següent imatge.

Yosemite iCloud Drive

Per poder gestionar el contingut que podeu desar a iCloud, relacionat sempre amb diferents aplicacions, ara ho podeu fer des de les Preferències de Sistema, iCloud, iCloud Drive, Opcions:

Yosemite - Preferències de Sistema - iCloud - iCloud Drive Opcions

En poques paraules, no és Dropbox. Com sempre li passa a Apple en les funcionalitats que allibera com a serveis en en el núvol, arriben tard, estan limitades i li falten un bull (ho dic des de fer-ne un ús diari, per exemple en les famoses “Notes”, que encara ara, en l’edició web, més d’una es perd misteriosament en plena creació. Com podeu imaginar l’emprenyada que agafes és de les que fa història.

La idea de l’iCloud Drive és bona i és cert que obre iCloud a més opcions i, esperem, possibles usos per Aplicacions de tercers a banda de prometre, amb iOS 8, un sincronisme eficient entre dispositius Mac, iPhone i iPad.

La versió web d’iCloud encara no està actualitzada amb el que he intentat crear una carpeta nova dins iCloud Drive i, com és lògic, no he estat capaç de veure-la fora del meu Mac.

Dubto que una funcionalitat tan bàsica i que solucions com Dropbox i d’altres resolen tan fàcilment, finalment sigui possible a Yosemite. La compatibilitat amb iOS farà que continuem depenent del contingut associat a les Apps.

Caldrà esperar, doncs, a provar altres funcionalitats associades com ara el “Family Sharing”. Podeu veure més info sobre el nou iCloud a la pàgina oficial d’Apple.

Estabilitat de la Beta 1 i altres consideracions

Recordeu que estem davant d’una versió Beta i que la seva instal·lació no és gens recomanable en sistemes en producció o d’ús principal. Dit això, fora que de tant en tant alguna App es penja, la versió Beta 1 és força estable.

A nosaltres ens ha calgut reiniciar, un cop instal·lada la Beta damunt de Mavericks, per que no hi havia manera que es connectés a Internet.

Sorprèn del procés d’instal·lació que et pregunti (ja existia aquesta opció però fins ara no recordo que cap altra versió anterior ho preguntés) si vols encriptar el disc amb “FileVault“, i permetre’l desbloquejar amb contrasenya des d’iCloud.

El nou Safari va bé, tot i que trigareu un temps a fer-vos amb les noves opcions, distribució dels menús i funcions i, principalment, a adaptar-vos a la nova barra de cerca / mostrar URL.

Explico una anècdota que segur us pot fer servei. Safari donava un anormalment alt consum de CPU a les primeres proves. El problema era degut al procés “VTdecoderXPCservice“. Aquest procés el fa servir el sistema operatiu pel Sandboxing d’àudio i vídeo i s’activa quan autoritzeu alguns plugins de Safari tipus “Adobe Flash Player” o “Google Talk Plugin”. Si voleu un consell, no els activeu.

A destacar que el sistema continua tenint el català i que la versió del catalanitzador de Softcatalà (diccionari, navegar en català, etc) funciona sense problemes. Si ja el teniu instal·lat a la versió prèvia i no feu una instal·lació neta, continua funcionant 100%

El truc que recomanem per tenir la senyera o estelada com a símbol del teclat al menú superior també funciona a Yosemite.

yosemite barra menu superior

A Yosemite hi ha molts altres canvis, però la intenció d’aquest article era només fer esment d’allò més “visual” o evident. En posteriors articles parlarem de la cuina, del que hi ha al darrera. Sens dubte també interessant.