Aquests dies estic provant el nou Mac Mini (finals 2014) amb una configuració “vitaminada” i volia fer una revisió per explicar-ne els resultats:

Configuració del Mac Mini provat

macmini_finals_2014_2

La prova es fa amb un Mac Mini amb processador i5 de 2,8 Ghz i 8 GB de RAM. El disc dur és un “Fusion Drive” de 1 TB i la gràfica una Intel Iris.

El cost d’aquest Mac Mini, configurat d’aquesta forma, és de 999 €, per tant, no és la versió més barata.

La pantalla connectada al Mac Mini és un Apple LED Cinema Display de 24 polzades a una resolució de 1920 x 1200.

Impressions generals

Silenci poderós

El funcionament del Mac Mini aquests dies ha estat espectacular, “amaaaaazing” com ens agrada dir al programa de ràdio.

En un ús normal que inclou la generació d’àudios amb Garageband i de vídeos amb l’iMovie, a banda de l’ús bàsic navegant i fent servir les aplicacions ofimàtiques tradicionals, tenint-ho tot obert alhora, en cap moment he notat problemes de rendiment i ni tan sols s’han encès els ventiladors.

El “silenci” ha estat una de les característiques reconegudes dels Mac Mini des de la seva aparició.

Recordem que “el petit dels Mac” va néixer al 2005, va tenir el re-disseny a “unibody” al 2010 i que la darrera actualització havia estat a finals de 2012, fins l’actual, en el moment de fer aquesta revisió, a finals del 2014.

macmini_2005

Pels nostàlgics i pels qui vulguin repassar l’evolució del Mac Mini val la pena donar un cop d’ull a l’article de la wikipedia en anglès.

No només media center

Tradicionalment, sobre tot abans de l’aparició de l’Apple TV, i més recentment amb tota la bateria de “sticks” HDMI, s’havia considerat al Mac Mini un potent “Media Center”. Aquesta utilització, avui en dia, excepte per aquells que volen la potència d’un ordinador connectat a l’aparell de televisió, ja no té sentit.

Un Mac Mini és un Mac amb totes les de la llei. Al meu judici personal és un malbaratament fer-lo servir només com a Media Center.

Potser no amb la configuració bàsica de 4 GB, però a partir d’aquí teniu un “Mac” que us permetrà fer de tot. Comparat amb un MacBookPro i5 a 2,4 Ghz i 8 GB de RAM, de 15 polzades i de mitjans de 2010 amb SSD, va igual o més ràpid.

Connectivitat

macmini_finals_2014_3

La connectivitat del Mac Mini, àudio, xarxa Gigabit Ethernet i HDMI a banda, inclou 2 ports Thunderbolt i 4 USB 3

El Bluetooth és el 4.0, amb el que aprofitareu tots els avantatges de “Continuity” entre el Mac amb Yosemite i els dispositius iOS.

L’estàndard de connectivitat sense fils ha canviat i porta ara el protocol Wi‑Fi 802.11ac, també compatible amb les normes anteriors.

Ampliacions

A l’Apple Store trobarem 3 configuracions de partida: Mac Mini bàsic (i5 a 1.4 Ghz), Mac Mini mitjà (i5 a 2,6 Ghz) i Mac Mini superior (i5 a 2,8 Ghz).

Segons escollim una o l’altre, sobre tot la primera, condicionarà les possibilitats d’ampliació d’alguns components.

Processador

El model bàsic no permet canvi de processador, en canvi el mitjà i superior permet canvi a i7

RAM

Malauradament el Mac Mini 2014 no permet el canvi manual de la RAM després de la compra ja que aquesta ve soldada a la placa. Aquest fet és determinant per decidir el model. Yosemite funciona amb 4 GB però t’obligarà a vigilar com treballes per a evitar problemes de rendiment. Per exemple, navegar amb les pestanyes dels llocs web obertes és quelcom que fem tots, cada pestanya consumeix RAM més o menys segons l’aplicació web que s’executi, penseu que només “Gmail” ja consumeix ell sol mig GB a Safari.

Tots els tres models de partida podem ampliar-se fins a 16 GB RAM.

Disc Dur

A l’apartat emmagatzemament el Mac Mini bàsic conté un disc de 500 GB SATA, el mitjà un disc d’1 TB SATA i el superior 1 TB amb Fusion Drive.

També segons el model el tipus d’ampliació de disc i els preus varien.

Mentre que la RAM ve soldada a placa, amb el tema disc la cosa es diferent. Segons es veu al “desmuntatge” d’iFixit, canviar el disc dur és possible a posteriori de la compra, ja sigui un mateix (si ets manetes i tens les eines adequades) o sinó fer-ho en un centre de reparacions autoritzat.

Recomanacions

Com he comentat, a partir d’aquest model la RAM està soldada a la placa base, amb el que ja no és possible una ampliació manual. Per això aquest punt és el més crític a l’hora de decidir-se per a quin model/configuració de Mac Mini és el millor. Cal tenir en compte les nostres necessitats actuals i futures.

Des del meu punt de vista, el mínim recomanable si volem disposar d’un ordinador potent i amb recorregut, hauria de ser de 8 GB de RAM.

L’altra punt a decidir és el tema del disc dur. El cert és que si proves els discos SSD ja no tornes a un SATA a 5.400 rpm. La diferència de velocitat és més que remarcable. El problema és el preu i la capacitat. Si el teu pressupost és limitat pots optar pel model mitjà amb el disc d’1TB SATA per 699 €. Així ja disposes del processador i5 a 2,6 Ghz i la gràfica Intel Iris, la de més qualitat que pot muntar el Mac Mini, i més endavant pots canviar-ho per un SSD.

Si el teu pressupost de partida és una mica més “alegre” pots escollir el mateix model mitjà amb Fusion Drive d’1TB per 899 €. L’opció “Fusion Drive” és interessant doncs combina capacitat (1 TB) amb velocitat (inclou un SSD de 128 GB integrat).

El model de Mac Mini bàsic amb 4 GB i processador més lent és el típic per la iaia, que només navega i fa FaceTime amb els nets.

I finalment recordar que per a usos especials que facin servir aplicacions d’alt consum de CPU està l’opció del processador i7 a 3 Ghz. Una ampliació només disponible en els models mitjà i superior i afegint 200 € més.

Descomptes, finançaments i Macs “reparats”:

En aquest enllaç teniu les configuracions de partida a l’Apple Store per a que veieu els preus inicials.

Recordeu que alumnes, docents i treballadors educatius teniu un petit descompte, que podeu mirar el tema finançament i que, com sempre convé fer, cal donar una ullada als “Macs restaurats“, amb la garantia oficial d’Apple, per veure altres ofertes amb millors preus i decidir canviar completament d’idea 🙂