Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.

En el programa d’avui invertirem una mica el desordre habitual. Parlarem primer de notícies breus de l’àmbit tecnològic i en una segona part l’amic Josep Ruano ens parlarà de les reaccions de Maillard, en un context històric, científic i a la cuina.


PART 1:

 • Un enginyer de Google i la IA amb suposada auto-consciència.
 • L’empresa L3Harris, contratista del Departament de Defensa dels Estats Units, anuncia els seus plans per comprar l’empresa israeliana NSO (propietaria de Pegasus) (informació a Intelligence Online)
 • 1Password anuncia que s’afegeix a l’aliança FIDO (autenticació sense contrasenyes). 1Password versió 8 (nova actual) afegirà aquesta nova funcionalitat en una futura actualització.
 • Microsoft aposta per xips ARM pel seu Windows enlloc d’INTEL (informació a Vilaweb)


PART 2:

 • L’amic Josep Ruano ens explica la història, la ciència i la cuina de les “reaccions de Maillard”. Atenció inclou receptes!

Propostes Mosseguis:

 • (Tomàs – Ciència i Tecnologia) Veritasius és un canal en anglès de divulgació científica i tecnològica a YouTube. La família de l’Àngels, la Daniela, l’Oriol i en Ton en fan les traduccions de l’àudio al català
 • (Tomàs – Aviaciò) “74 Gear” Un canal molt interessant i ben fet a YouTube on tracta casos, de tot tipus però que té una secció sobre de situacions i converses entre pilots i controladors aeris (ATC – Air Trafic Controllers vs Pilots). El condueix en Kelse, un pilot de 747.  En aquest sentit, si teniu curiositat pel tema i esteu relativament a prop de l’aeroport de Barcelona o en una posició elevada, us recomano un receptor SDR USB  (com un llapis de memòria i una antena o fil exterior) dels 118 als 121 Mhz podeu sentir en obert les freqüències de la banda d’aviació. A 118.100 Mhz teniu una de les freqüències entre els controladors d’aproximació de l’aeroport del Prat i els avions comercials. Exemples de SDR a Amazon, del NESDR per menys de 60€ al magnífic HackRF One, que també permet emetre a molt baixa potència, per uns 366 €
 • (Patrícia – Documental) “Meltdown: Three Mile Island” És un mini documental de 4 episodis al llarg dels quals s’explica què va passar a Three Mile Island durant l’accident nuclear. Hi surten testimonis de gent que va viure l’accident i que explica com va viure els fets. La sèrie hi posa el punt melodramàtic que potser a alguns no agradarà, però també explica coses de l’accident que almenys jo no coneixia.
 • (Norman – IA) Lamda, la IA de Google, diu que està viva en aquesta entrevista a Medium.
 • (Javier – Monopolis) Entrevista a John Oliver  parlant del monopoli d’Apple, Google i Amazon (YouTube).
 • (CarlesBDN – Sèries) Espectacular segona temporada i brutal darrer capítol de la serie de Apple TV+  “For All Mankind”. 
 • (Josep Ruano – llibre) “Putzi. El confidente de Hitler” de Thomas Snégaroff
 • (Josep Ruano – recepta) Ceba Caramel·litzada per Alberto Chicote 

“Trukis” Mosseguis:

Més que un “truki”, us porto un consell: feu servir automator per a crear petites apps en MacOS que executin instruccions de terminal. Les podreu generar com una petita app i la podeu executar quan vulgueu o quan arranqui el Mac. Exemple amb els paràmetres de shared memory.