Airport Extreme

Juliol de 2007

Aquesta va ser la darrera vegada que vaig tocar la configuració de la xarxa domèstica, al poc d’adquirir i configurar l’Airport Extreme 802.11n.

Des d’aleshores, tot ha funcionat com la seda: ràpid, estable i fiable. Si ha hagut algun problema, han estat pocs i, definitivament, extramurs.

Lluny han quedat els dies de tocar contínuament el cutre módem-router de telefònica, canviar opcions i paràmetres de configuració, talls i més talls incomprensibles, desesperar-se per enganxar la Wifi. I tot des de Windows.

La veritat és que no hi penso en la xarxa de casa, perquè aquesta no dóna mai cap problema, i no sabeu què tranquil es viu així 😀

Molts són els factors que influeixen per a que la cosa sigui reeixida i, per desgracia, alguns d’aquests són d’àmbit estrictament local, amb el que es fa difícil prendre com a model cap experiència que es pugui explicar des d’un bloc o pàgina web.

El millor, sempre ho explico d’aquesta manera, és preguntar al veí de sobre o al de sota de casa.

En el meu cas 3 són els factors que fan que tot marxi com ha d’anar.

  1. Haver canviat d’operador de Telefònica a Jazztel.
  2. Haver substituït el modem-router original de Jazztel per un 3Com bàsic però bo. Haver-lo connectat el més aprop possible al PTR (roseta quadrada d’entrada de línia telefònica a casa) i connectar per cable RJ45 al 3Com tot el que sigui físicament connectable.
  3. Deixar que l’Airport Extrem s’encarregui de l’apartat Wifi de la xarxa. Tot i no estar configurat per a donar un màxim rendiment, aquest aguanta MacBook, AppleTV, iPhone i les visites d’amics i familiars sense immutar-se.

Ahir Apple va actualitzar les Airport Extreme i les Time Capsule afegint una doble antena a cada element el que permet, entre d’altres coses, la connexió simultània d’aparells que aprofitin al màxim les capacitats de l’estàndard 802.11n (nous MacBooks, iMacs, AppleTv…) sense haver de sacrificar potència i abast per donar també cobertura a aparells basats en l’estàndard més antic i de menys consum 802.11b/g (cas de l’iPhone, per exemple).

Aquesta novetat també permet tenir dues xarxes Wifi funcionant per separat des d’un únic element, aportant seguretat a l’aïllar els elements propis i interns d’aquells als quals un dóna pas ocasionalment (típic amic de visita amb el seu iPhone o MacBook).

Trobo interessant l’actualització per als qui encara no disposen d’un dels esmentats aparells, però innecessària si ja s’en té un.

Igual vaig pensar quan va aparèixer Time Capsule. Interessant de no disposar ja d’una Airport Extreme i un reguitzell de disc durs escampats per l’escriptori (que és el meu cas).

Ara a oblidar-se de tot això fins que Apple tregui una Airport Extreme Capsule amb Retinol, que tornarem a pensar-hi, però només durant 5 minuts.

EDITO: Si algú vol profunditzar una mica més, fa temps vam crear una guia que explica el muntatge d’una xarxa domèstica.

EDITO 2: No parem d’editar avui 🙂 Apple ha alliberat una actualització de software tant per Airport Extreme com per Time Capsule que permet accés directe des d’aquestes al servei MobileMe amb suport per a la compartició de fitxers. Crec que aquesta actualització és tant vàlida pels antics models com pels nous. Vaig a provar-ho.