Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.

wwdc23

A la darrera conferència de desenvolupadors de Microsoft (Build) aquesta va mostrar cap a on orientarà algunes aplicacions de iA. L’altra guanyadora destacada en el món de la IA és NVIDIA.

Dilluns vinent, 5 de Juny, tenim la WWDC23. Trencarà Apple per fi la seva línia conservadora?

També parlarem de navegadors a iOS i MacOS, software d’edició de vídeo en MacOS i tancarem amb propostes de música.


PART 1

Microsoft

Microsoft i Copilot – Una empresa tradicionalment conservadora com Microsoft, trenca la seva tradició amb una de les apostes més rellevants pels usuaris com és copilot.

Al final, de les grans, i en espera de què presenti Apple dilluns vinent, 5 de Juny, a la WWDC23, l’empresa de Cupertino queda molt enrere pel que fa a canvis rellevants a futur en IA d’usuari o la no evolució de Siri, en el terreny dels assistents personals.

Microsoft estendrà OpenAI a tots els seus productes: “Copilot stack for Developers” però no s’aturarà aquí. Segons han anunciat Copilot s’integrarà amb Windows 11 per canviar l’experiència d’usuari, dotant-lo d’assistència AI centralitzada per a ajudar a la gent a prendre decisions i a fer la feina.

Model Llama per C/C++ per a ser instal·lat en local. (Github)

Unstable Difusion

Nvidia

De moment sembla la gran guanyadora d’aquesta febre de la IA. Les seves targetes gràfiques de darrera generació són un actiu clau per l’entrenament dels models d’IA. El preu de les seves accions a borsa s’han disparat com mai.PART 2

Apple

A menys d’una setmana de la WWDC23 m’agradaria parlar de algunes accions d’Apple (no rumors) que darrerament m’han cridat l’atenció.

 • Fa poc Apple va treure la versió específica de l’aplicació Apple Music Classical per iOS. Aquesta aplicació és un -a part- de l’Apple Music especialment dedicada a aquest tipus de música que té la seva pròpia audiència que demanda agrupacions, seccions, classificacions i cerques molt específiques. Ara Apple ha tret l’aplicació per Android d’Apple Music Classical abans que les versions per iPad o Mac.
 • Logic Pro i Final Cut Pro per iPad.
 • Davant l’abandonament d’Apple de iMovie, he cercat alguna solució ràpida i senzilla per editar vídeos (screencast). Estic provant Adobe Premier Rush.

Propostes Mosseguis:

 • (Cesc Gallego – Música) UAB presenta un concert pel 50è aniversari del disc ‘Tubular Bells’ de Mike Oldfield a YouTube
 • (Dani Gaya – Viatges)  Si visiteu Budapest a banda dels bars, el baluard dels pescadors, etc… Podeu visitar un museu espectacular de starwars Travelling Galaxy – Live Interactive Exhibition està molt a prop de la sinagoga, per que mes o menys us feu una idea on és.
 • (Dani Gaya – Finances) Si voleu simuladors i petita formació financera bàsica, el portal del consumidor del BDE (banc central del país veí) Inicio – Cliente Bancario, Banco de España
 • (Ernest Forts – IA) Jornada IA al 7 de juny a l’escola universitària ERAM amb @granludo @danielamof entre d’altres.
 • (Pau Puig – Música) Imagineu Pau Riba i Els Pets parlant melancòlics —dins petites càpsules espacials tot observant com la Terra es desintegra en un inesperat i pacífic apocalipsi. Balades d’estadi olímpic assolellat l’endemà de la destrucció. Música en català acabada de sortir del forn. Se’n parlarà! A Spotify
 • (SinnerBOFH – Música) què passaria si Metallica fes cançons a l’estil d’AC⚡️DC? Doncs que tindríem quelcom de l’estil del grup AIRBOURNE.  AIRBOURNE van a comprar la roba i les guitarres a la mateixa tenda que Metallica, i el vocalista veu la mateixa marca de whisky que en Dave Johnson i la mateixa marca de cervesa que en Brian Johnson. Aquí teniu l’enllaç a un dels seus vídeos:

Truquis Mosseguis:

Quins navegadors feu servir a iOS i a Mac?

 • Brave per iOS – desactivant Javascript. Una meravella tornar a una navegació neta i sense interrupcions
 • Vivaldi per Mac – Àgil, ràpid, basat en chromium (amb el que aprofita plugins de Chrome). Integra client mail i client RSS a més de compte a Mastodon. Permet l’organització de pestanyes per espais de treball separats.