Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.

mars persevereance rover

En aquest episodi parlarem amb en Santiago Silvestre i en Manuel Domínguez Pumar, ambdos han participat en el desenvolupament de sensors de vent per a instruments de vàries missions de la NASA a Mart, entre d’altres, la darrera missió Mars2020 (Perseverance).

A la segona part breus notícies d’actualitat.


PART 1:

Santiago Silvestre és Dr. Enginyer de Telecomunicació per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Catedràtic en el grup de Micro i Nanotecnologies de la UPC. Ha participat en el desenvolupament de sensors de vent per al instrument de la missió de la NASA: Mars2020 i actualment és Vicerector d’Avaluació i Qualitat de la UPC.

Manuel Domínguez Pumar és Dr. Enginyer de Telecomunicació per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i matemàtic per la UNED. Catedràtic del Departament d’Enginyeria Electrònica de la UPC. També és membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). Des 2018 dirigeix el Mars Lab, dins el grup de Micro i Nanotecnologies de la UPC. Ha participat en el desenvolupament de sensors de vent per a instruments de tres missions NASA: instrument REMS (Mars Science Laboratory), TWINS (InSight) i MEDA (Mars2020).

La meteorologia a Mart i la importància del vent, la densitat de l’atmosfera marciana, les tempestes de sorra.

Mini-xarxa d’estacions meteorològiques marcianes amb 3 instruments: REMS, TWINS i MEDA.

El xip fa 1mm x 1mm (procès de fabricació, oblea) – De platí.PART 2:

Apple

Apple anuncia la discontinuïtat dels iMac Pro i dels HomePod originals. 

Breus

La xina suprimeix Signal.

Elon Musk es declara TecknoKing de Tesla.


Propostes Mosseguis:

  • (Ramon Maria Gallart – Formació) La Open Source Society University ha penjat un repositori a github amb recursos online per obtenir una titulació equivalent a Bs CS (computer science) que s’imparteixen a les universitats americanes.
  • (Miquel Soldevilla – Libre) “A World Without Email: Reimagining Work in the Age of Overload” de Cal Newport. Especialment indicat per a @granludo
  • (Oscar Apple – Apps) Una proposta i una advertència: 2 aplicacions per iOS que NO convé actualitzar mai perquè sinó deixen de fer coses. D’aquelles que només amb iMazing les pots fer servir amb el següent iPhone: PPBrowser (navegador vitaminat) i Tube Browser – Adblocker (bloquejador d’anuncis a YouTube), aquesta segona per iPad.
  • (Joan Forrellat – Sèrie) Nova serie HBO Superman&Lois, potser vaig tard, però no en sabia res fins ahir. Sense fer spoilers, ideal per als que vam veure Superman als 80 i ara tenim fills adolescents.
  • (Joan Betbesé – per Podcàsters) Bona i ingeniosa andròmina a Kickstarter.. Un “gadget” molt útil per aquests temps de confinament/teletreball, més encara si feu podcàsting: Movo WebMic HD Pro: All-in-One HD Webcam, Mic and LED Light
  • (Rafel Jesús – per a la brossa) – Cubell intel·Ligent per a la brossa domèstica per 99,99 € a Amazon.

Truquis Mosseguis:

Mostrar fitxers i directoris ocults ràpidament des del Finder: cmd (⌘) + shift (⇧) + . (punt).