Despres d’una setmana intensa, amb Keynotes nous macs i mitja hora de podcast que s’ha perdut per problemes tècnics, el cap de setmana ens hem de relaxar i decicar una mica de temps a nosaltres mateixos, a les coses importants. Jo avui m’he llevat excessivament d’hora, m’he mullat ben xop quan un xàfec m’ha anant amb bicicleta cap a Masnou i de tornada cap a casa,  després d’esmorzar he anat a plaça i m’he tirat bona part del mati cuinant un pollastre amb escamarlans mentre escoltava uns podcasts. Com que tenia el meu (encara bloquejat) iPhone he fet fotos del procés i us explico la recepta del dinar de demà, que venen uns bons amics a dinar!
Pollastre amb escamarlans

El pollastre amb escamarlans, recepta de la tieta Montse.

Ingredients:

  • Dos pollastres ( d’uns dos kilos cada un)
  • 14 escamarñans
  • 1 nyora
  • 1 Kg de tomàquet madur,
  • Alls
  • Un rovell d’ou.
  • Oli, Sal, pebre.
  • Una cassola de fang
  • Bona música o un podcast interessant per escoltar. Per exemple el episodi 30 del mossega la poma, que segurament sortirà dijous.


Preparació:

1) Posarem un kilo de tòmaquet madur i una cabessa d’alls al forn a escalibar. Jo ho poso a uns 180º

Aquesta és la pinta que han de tenir quan els treieu a refredar.

2) El peix fresc és car. Si compreu els escamarlans congelats com jo una bona manera de descongelar-los sense que sel’s posi el cap negre és posar-los amb aigua salada. El proces de descongelat triga unes hora, o sia que sigueu previsors.

Un cop descongelats sofregiu-los uns 5 minuts amb oli en una cassola de terrissa. En acabat retireu els escamarlans i guardeu l’oli que s’ha infusionat amb el bon gustet ;-).

3) Els pollastres huarien d’estar tallats. A mi m’agrada tallar-los jo. Aixi aprofito la carcanada, ales i altres parts amb menys carn per a fer caldo. Ho podeu comprar tallat, però us perdreu la diversió de fer anar el tallant… Xap Xap 😀

Amb 4 dents d’all i l’oli amb el gustet dels escamarlans que hem apartat sofregim el pollastre fins que estigui dauradet. Al vostre gust. En acabat retireu el pollastre i deixeu l’oli a la cassola.

4) Tornem als tomàquets i l’all escalibats. Els heu de triturar juntament amb un rovell d’ou, julivert i ametlla torrada picada.
Ametlles torrades a picarRovell d'ou.

Opcionalment  podeu posar-hi nyora. Un d’aquells pebrots secs que venen pels puestus ;-). L’heu de posar en remull unes hores, i depres amb un canivet i traça heu de treure la poca carn que té i ficar-ho a la barreja del turmix.
Nyora

5) Ara ho avoqueu a la cassola, amb un litre de brou de peix i ho poseu a fer xup sup 5 minuts.
Xup xup.
Afegim el pollastre i ho posem a fer xum xup uns 10 minuts. Finalment afegim els escamarlans 5 minuts més.
Pollastre amb escamarlans

Ara es podria coure una estoneta més, però ho apago el foc i ho tapo ben tapat. De fet aquests guisats quan han reposat unes hores estan més bons. Reposats que en diuen els que en saben. El problema és aguantar i no anar-hi sucant pa quan ningu no mira. Per això he fet més suc del compte i el tinc a part. Per si s’aixuga accidentalment.

Bon profit!