Hej!, o el que és el mateix: Hola!

Doncs bé, ja estic situat a Scandinavia, més concretament a Suècia, i tal i com os vaig prometre, em disposo a fer-vos la primera crònica, tan tecnologica com cultural.

Primerament una localització geogràfica: Em trobo a la capital de Dalarna, Falun (es pronuncia amb accent a la A, per tant sòna bastant malament hehe), una ciutat de 40.000 habitants situada a 3’5 hores al nord d’Stockholm.

Es caracteritza per les seves mines de Coure, de les quals en fan el típic color vermell, color Falu del que pinten el 90% de les cases de Suècia.

No tot són les mines, ja que a Falun s´hi troben forces empreses de tecnologia i ingenieria, Dellner per exemple, que s’encarrega de la fabricació de gran part de peces per al TGV.

Com a la gran part de Suècia esta al costat d’un llac, en el que a l’hivern s’hi pot patinar, és el que té els 20 graus sota zero que s’esperen.

Feta la introducció passem al “morbo”.

Com per a cambiar de pais l’avió no és una opció (no em vull imaginar el que pot costar traslladar tota la teva vida en la bodega d’un 747…) ens va tocar fer el viatget en cotxe:

Sortida d’Igualada, en direcció Bordeaux, a buscar els sogres,m per a després anar a l’entrega del diploma d’ingeniera de la Béré, a Clermont-Ferrand. Després d’una paradeta allí i una “escala” a la frontera Franco-alemanya, ens dirigim a passar el dia a Berlín.

Al dia següent, d’una tiradeta ens plantem a Copenhaven (Danmark), amb la sorpresa que la famosa Sirena no hi és… els senyors Danesos no han tingut altre genial idea que emportar-se la sireneta a l’expo universal de Shangai (el cunyat està treballant allí, li demanarem que ens fagi una foto per a veure-la…) Tot i així ens vem fer una foto amb la sirena de la Barbie en una botiga de joguines… que després no es digui!.

Després d’un dia de descans/visita per la capital DK, d’una tiradeta cap a Falun, amb petita paradeta per a dinar al 5è llac més gran del planeta, ja a suècia. Un total de 3600 Km.

I que s’ha de fer quan un s’ha d’establir a Suècia? Anar a l’Ikea!

Anem a llogar un remolc, per 370 SEK (uns 37 €) ens deixen un tros de remolc enorme duurant 6 hores. Ens plantem a l’Ikea, i en un parell d’horetes tenim el 70% del pis amoblat, si a catalunya ja es econònic Ikea… ni os explico aquí, fa riure i tot.

Primera cosa sorprenent d’scandinavia, els llits no són com a catalunya!

Tenen 2 matalassos, primer un a sota que es somier més matalàs (bastant dur), després a sobre hi colquen un altre matalàs més finet, d’uns 10 cm, a més no tenen llits de 2 places, ja que ajunten dos individuals i el que fa el llit gran és el matalàs de sobre (espero haber-me explicat més o menys bé).

Arribem a casa per a muntar-ho tot… ens fa falta un tornavís ie ns em deixat la caixa d’eines a Bordeaux i és diumenge… cap problema! La majoria de botigues obren el diumenge! És sorprenent que un dels paisos que es consideren amb un nivell més alt de vida, s’obrin totes les botigues els 7 dies de la setmana, és més, el supermercat proper de casa obre de 7 a 23. Total que podem comprar les quatre eines bàsiques.

Bé doncs, amb tot muntat, toca encarregar-se del tema tecnologic, ja que treballo des de casa, es indispensable un mobil i conexió a internet, i ens trobem amb un “ZAS, en toda la boca”… per tal d’obrir qualsevol contracte em d’estar registrats un mínim de 8 mesos com a ciutadans suecs! Per sort després d’una llarga conversa amb un comercial, podem demanar a un amic suec que es fagi “responsable legal” dels contractes, com si fos un aval vaja.

Però com per a tenir internet em d’esperar 2 setmanes, de moment em de tirar d’un 3G de pre-pagament, en aquest moment, coneixent els preus d’espanya ja tremolo…

Doncs ara mateix estic escribint des d’una conexió 3G, la qual em costa 99 SEK per setmana i tinc 5Gb de límit. Fantàstic vaja.

I ja que estem en mode critica de preus espanyols, l’internet que em contractat ens costa 460 SEK /mes, i tenim una conexió de 100Mb de fibra, telefonia IP, més Digital +.

Posats en temes econòmics, els impostos (anomenat IVA a espanya) és del 25%, toma castanya! Total, que les compres diaries surten entre un 15 i un 20% més cares.

Els alcohols és un tema a part, els supermercats no poden vendre alcohols de més de 3,5 graus, per això ja hi ha uns supers especialitzats en això, perque os feu una idea una llauna d’estrella (si si, tenen estrella i San Miguel) val 65 SEK, i la birra local no baixa dels 50 SEK. Alcohols forts o vins d’importació són intocables…

I ja que estem amb els vicis… la gent aquí no fuma tabac normal, més que res, que la llei de fum és molt estricte, no es pot fumar a cap lloc public. Per tant “fumen” el que en diuen Snus, tabac picat molt fi, i barrejat amb aigua salada, que es troba dins d’una boseta del mateix material que les bosetes de té, i que es colquen sota del llavi superior, de manera que va ingenctant nicotina, els fan de diversos gustos: tabac, llimona, menta…

De moment això és tot, ja aniré informant de les curiositats de per aquí. Encara he d’anar a veure que faig amb ele meu MB Pro que ha decidit que la gràfica no funcioni. Hauré de passar pel Reseller de Apple, que em va semblar veure ahir.

Hej då, och en kram till alla från Falun!