En fotografia de viatges, les fotografies panoràmiques ens aporten una sensació d’inmersió en l’escenari que no s’obté amb fotografia de detall. Disposar d’un bon angular permet agafar bones escenes, però si podem tirar diverses fotografies empalmarles plegades els resultats poden ser encara més espectaculars. De fet podem arribar fins-hi tot a fotografies de 360 graus.

En Mario ja ens parla dels detalls tècnics eb el seu taller. Allà us remeto.  Per fer bé el procés de panormització cal anar al ditxos Photoshop, que a mi em supera i no vuill instal.lar. Però resulta que amb la LX3 venia un CD amb un programet : Arcsoft Panorama Maker. I he fet unes proves. El programa és supersimple de fer anar (de fet quasi no hi ha opcions)… genera fotos ben enganxades plan cilindric o 360, sense vinyetatge… El problema és que fica la pota (o retalla potes) en cada empalme. I encara et recomanen que compris la versió pro… Us poso els resultats de les meves proves. Fent click podeu arribar a les versions en alta definició a flickr… Jo ja he desinstalat aquesta merdeta i espero a que em recomaneu alternatives al photoshop.
Rialto Panorama.JPG

En aquesta fotografia del Rialto el programa esborra una senyora que hi havia enmig de l’escala encertadament, pero empalma lamament la barana. I es menja la cama del senyor que potineja el telèfon. La resta prou correcte.
venecia pan 2.JPG

Aquesta ja és el desastre. Introdueix una distorisió impresionant a les fustes del pont. I trenca les baranes sense pietat.

Que en penseu? Alternatives? I no val el photoshop!

ACTUALITZACIO: En Klaus m’ha proposat un programari lliure (amb una patat d’interficie d’usuari) amb el que he obtingut molts millors resultats i els errors es limiten als que sugereix en Mario: Usease els meus al treure la foto 😀 Us deixo la foto del Rialto processada amb el Hugin. (Observeu com no es menga la cama sel senyor calv amb ulleres de sol)
Panorama rialto hugin