iPhone OS 4

Anem a parlar en detall de les noves funcionalitats però abans, recullo una notícia de darrera hora que ha publicat en Miquel al BAC respecte a que la nova versió 4 podria incloure el català. De confirmar-se, seria un molt important pas endavant pel que fa al reconeixement de la nostra llengua per Apple, repetida i conscientment ignorada per la companyia de la poma fins al moment.

Un dinàmic però encara força prim Steve Jobs va presentar ahir la nova versió, la 4, del sistema operatiu del telèfon que duu una poma, i que arribarà aquest estiu pels iPhones 3G i 3GS i per l’iPad a la tardor.

Els iPhones de la primera generació, com el meu, ja queda descatalogat per Apple (i l’iPhone 3G gairebé també doncs només podrà executar parcialment les novetats).

A banda de detalls tècnics, que en parlaré tot seguit, ahir Apple va mostrar algunes xifres interessants que val la pena recollir i que demostren fins quin punt l’ecosistema de la poma és prou fort i per això assumeix reptes difícils, com el de lluitar amb Google en el terreny publicitari… però m’estic avançant. Mirem les xifres:

AppStore

 • 4.000 Milions d’aplicacions descarregades de l’App Store
 • 185.000 Aplicacions disponibles ja a l’App Store
 • 250.000 ibooks descarregats per l’iPad les primeres 24 hores
 • iPhone té el 64% de l’ús de navegador mòbil als Estats Units
 • 85 Milions d’iPhones + iPod Touch venuts
 • El pastís és enorme i Apple està disposada a augmentar el benefici per la banda de la publicitat dins les aplicacions, competint directament en un terreny on Google és el rei.

  Anem per l’iPhone OS 4

  Noves API’s i noves funcions d’usuari

  1500 noves API’s pels desenvolupadors
  100 noves funcionalitats d’usuari (zoom digital o geotag automàtic, per posar un exemple)

  Multi-tasca

  Una multi-tasca controlada per, segons diu Apple, evitar que baixi excessivament el rendiment del telèfon o es redueixi significativament la vida de la bateria. Les aplicacions que estiguin actives seran accessibles des del dock de l’iPhone, que amb la versió 4 permetrà navegar entre elles.

  Les funcions disponibles per la multi-tasca seran limitades: veiem alguns exemples:

 • Executar l’aplicació de RAC1 i escoltar l’emissora mentre llegim el correu o naveguem per internet (cosa ara impossible excepte per iPhones amb jailbreak)
 • Que l’Skype per iPhone mantingui la conversa quan surtis de l’aplicació (veu per IP)
 • Mantenir l’enregistrament del viatge (tracking) que fan algunes aplicacions GPS (com TomTom) si sortim de l’aplicació per fer altres coses
 • Local Notifications vol dir que podrem rebre notificacions d’aplicacions dins la nostra xarxa
 • Avisos de finalitzat de pujades de fotografies a Flickr
 • Commutació més ràpida entre aplicacions (al conservar-ne informació activa de l’estat)
 • Folders i major personalització

  Aquesta nova funcionalitat permetrà organitzar les aplicacions agrupant-les, al gust, per carpetes. Creant-les de forma molt simple al moure una aplicació damunt de l’altre i prenent el nom de la carpeta en funció de la categoria.

  Mail unificat

  Per fi, per tots aquells que utilitzem més d’un compte de correu, podrem tenir tots els “inbox” unificats. Aquesta nova funcionalitat bé acompanyada de la possibilitat de seguir el correu agrupat per conversa (estil gmail), i de poder obrir els fitxers annexats a un correu per les seves corresponents aplicacions.

  iBooks

  Era lògic que s’afegís la possibilitat de llegir, comprar, sincronitzar i compartir els iBooks entre els nostres dispositius.

  Millores per l’ús empresarial

 • Millores de la encriptació, com per exemple en el correu
 • Millores en la gestió corporativa del dispositiu
 • Distribució d’aplicacions via WiFi
 • Suport per múltiples comptes d’Exchange i Exchange Server 2010 així com per SSL VPN
 • Game Center

  Permeten connectar els jocs amb funcions de xarxes socials, com convidar als amics a jugar a un joc comú.

  iAd

  Publicitat al Mòbil. Una de les funcions més estratègiques i repensades per Apple (pel benefici que li comportarà), permetent als desenvolupadors a afegir publicitat dinàmica i interactiva a les seves aplicacions beneficiant als creadors d’aplicacions i fent-ho de forma que no calgui abandonar l’aplicació per interactuar amb els anuncis.

  Apple es quedarà el 40% del benefici de la publicitat i els desenvolupadors el 60%.

  Les aplicacions gratuïtes tindran una nova forma de finançament i això és quelcom que algunes indústries, com la de la premsa digital, estaven esperant.

  Més informació

  Avui enregistrem, en unes hores, el Podcast 62. Parlarem amb en Miquel per aprofundir en el tema del català i veure fins a on la cosa sembla ferma i repassarem el nou iPhone OS 4.0 i l’arribada de l’iPad.

  Finalment dir-vos que el vídeo de la Keynote ja està disponible a la web oficial d’Apple.