Ahir finalment les operadores Orange, Vodafone i Movistar (tots els enllaços a les pàgines oficials) van començar a publicar les tarifes de consum aplicables sobre el nou iPhone4 que tindrem disponible aquest divendres.

Avui, és de suposar, tindrem ja la confirmació definitiva, per part de totes, dels preus dels terminals associats a portabilitat i a les esmentades tarifes.

I no sé vosaltres, però jo tinc un bon garbuix en el cap.

La clau per prendre la decisió correcta és el preu del terminal i les trucades i, molt important, avaluar acuradament l’ús que en faràs, i això depèn de cada cas particular. Per això volia compartir honestament amb vosaltres algunes reflexions que m’estic fent (segons les meves circumstàncies) i espero que n’afegiu les vostres, en forma de comentari, per ajudar-nos entre tots.

16Gb o 32Gb: Tenint un iPad, el consum de vídeos se l’endú aquest aparell. El meu estimat vellet iPhone de 1º generació i de 16GB conté música i, sobretot, molts i molts podcasts, tots d’àudio. Mica en mica he anat retirant els vídeos de l’iPhone i movent-los a l’iPad per que em resulta molt més còmode. Des de fa un temps amb els 16GB del meu actual iPhone en tinc prou.

Ús d’aplicacions que necessitin connexió a Internet: Twitter i mail guanyen, de carrer, com les aplicacions que més faig servir des de l’iPhone i que necessiten connexió a la xarxa, seguides de molt lluny per Meebo (xat), WhatsApp (sms over ip), i NetNewsWire (RSS). El seu consum de dades és relativament baix. Hi ha moments on el consum de dades i velocitat és crític (mapes, descàrrega d’aplicacions…), però són definitivament puntuals.

Mail, Calendari… Enguany he completat la meva migració particular a Gmail. En el Mac, l’aplicació de mail del Mac OS X ja no la faig servir. L’ús de la interfície web de Gmail, amb totes les possibilitats afegides d’etiquetes, filtres i labs, multipliquen de forma exponencial la productivitat. És un fet. He vist la integració real amb Gmail de mòbils Android i no hi ha color si la compares amb l’iPhone.

Safari Mòbil Sóc l’únic a qui no li agrada navegar per les pàgines web des de la pantalla del mòbil per molt iPhone que sigui? Es veu petit, haig d’ajustar les mides constantment, la majoria de pàgines web no estan pensades per l’accés des del mòbil, Safari Mòbil no conté extensions, no puc fer servir 1password. En definitiva en restringeixo l’ús a quan exclusivament no tinc més remei i per sortir del pas. Res a veure (malgrat també tingui les limitacions de les extensions) amb Safari Mòbil en l’iPad, on l’experiència de navegar és infinitament més confortable. Quin plaer és fer servir Osfoora i el seu navegador oi? És el 80% de l’ús en pàgines Web (des de l’iPad)

Tethering: Si analitzo el meu dia a dia difícilment trobo un on l’iPhone viatgi sol amb mi. Aquest ve amb el MBP o amb l’iPad. Si preveig que necessito connectar-me m’és fàcil afegir l’iPad dins la motxilla doncs és poc pes en comparació a la comoditat de poder treballar amb la pantalla gran de l’iPad i no amb la petita de l’iPhone. El meu iPad és només WiFi i la connexió via Tethering se’m fa del tot imprescindible quan no tinc alguna WiFi disponible.

Roaming: M’agrada saltar quan puc a la Catalunya Nord i altres parts pròximes del país veí. A més tinc la sensació que els meus desplaçaments allà s’incrementaran. El roaming és molt car, però puntualment necessari. Vodafone inclou MB limitats de roaming segons tarifa, i Movistar permet contractar-ho a part.

Consum en veu i/o sms: El meu ús de veu és en horari laboral. Les tarifes de trucada de tarda i reducció de preus per sms, pensades per adolescents, no em serveixen. Odio els sms 🙂 Em convindria una tarifa plana de veu.

En resum, des que tinc l’iPad, l’iPhone pel que fa a dades, l’utilitzo molt menys. El nou iPhone4 segur és una excel·lent solució per a qui el tingui com a aparell únic de mobilitat, que no és el meu cas. Les bondats del nou terminal són espectaculars però moltes d’elles, per a mi, són més un “nice to have” que quelcom imprescindible o útil.

Un bon terminal Android amb tethering obert resoldria en gran part el que busco, però les funcions d’iPod de l’iPhone i la seva integració amb l’ecosistema Apple (iTunes i tota la pesca) configuren més del 60% d’ús actual del terminal. I en l’experiència d’usuari, parlant com iPod, no hi ha color.

No seré dels que vaig a fer cua per l’iPhone4, i no ho faré doncs encara tinc molts dubtes i una mania personal a aquesta forma d’esclavatge del segle XXI anomenada “permanència”. A veure si entre tots traiem l’entrellat.

Font imatge miniatura: SocialBeat