[poll id=”7″]

Des l’arribada de Lion als nostres escriptoris, o fins i tot abans, hem estat veient una progressiva transformació del Mac OS X cap a formes que ens recorden a l’entorn iOS.

El canvi d’aspecte i funcionament de certes parts del sistema operatiu i d’aplicacions de tercers és notable, i ens recorda l’ús de l’iPhone o l’iPad.

Ja en fase beta descobríem el look&feel de “LaunchPad”, o la nova forma com Lion proposa localitzar i llançar aplicacions, i que, personalment, no faig servir mai.

Lion Louchpad

No és l’únic exemple dins el sistema operatiu o les aplicacions bàsiques. També ho haureu observat a Mail, iCal o Address Book, per posar uns exemples.

Si cerquem exemples fora dels esmentats també trobem aplicacions de tercers que adapten aspecte i funcionament com si estiguéssim a l’iPad. Un exemple és l’aplicació Reeder (client RSS), que tot i la meva resistència a fer-la servir substituint el tan estimat NetNewsWire, li reconec el bon funcionament i l’agradable interfície.

Captura de pantalla de Reeder

Voleu més exemples d’aplicacions? Una que ha presentat Apple fa pocs dies, la Utilitat Airport:

Nova Airport Utility

Aquest canvi no és només estètic, també afecta a la forma de programar les aplicacions.

En aquest interessant article de John Siracusa a Ars Technica ja apuntava, revisant la beta de Lion, els grans canvis que caldria aplicar en la forma com els desenvolupadors fan les aplicacions. I ho feia apuntant tres aspectes fonamentals: la seguretat, l’ús de Sandboxing (Apple obliga a les Apps de la Mac App Store a fer servir aquesta tecnologia de seguretat) i la separació dels privilegis.

Segur que els desenvolupadors tindran coses a dir, però jo avui pregunto, com a usuari, si: t’agrada aquesta iOS-ificació del Mac?. Tens al principi i al lateral l’enquesta i pots afegir el teu punt de vista als comentaris.

En parlarem de tot això al podcast 104 el proper dijous 16 de Febrer.

Més informació en aquest article de MacStories