Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.

impactes asteroides

Avui parlem amb en Josep Maria Trigo, investigador principal del grup de meteorits, cossos menors i ciències planetàries del CSIC sobre els impactes d’asteroides i la missió DART.


PART 1:

En Josep Maria Trigo es doctor en Física, especialitat d’astrofísica, per la Universitat de València, científic titular del CSIC, investigador principal del Grup de Meteorits, cossos menors i ciències planetàries del CSIC, membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, docent del Màster de Física d’Alta Energia, Astrofísica y Cosmologia de la UAB, CSIC i IFAE i autor d’una desena de llibres, entre d’altres:

Mentre que és molt improbable un impacte amb un asteroide de mida quilomètrica (esdeveniment que passa cada poques dotzenes de milions d’anys, en canvi asteroides de pocs centenars se metres i cometes extints sí són amenaces principals i, d’aquests, en desconeixem encara un 60%.

Josep Maria Trigo aposta per la cooperació internacional de cara a potenciar encara més l’exploració espacial i la recerca d’alternatives en altres mons propers.

Propers programes d’exploració espacial en recerca d’asteroides i impactadors cinètics.

Més telescopis especials dedicats a la detecció de NEOs (especialment en rang infraroig).PART 2:

  • Whisper, el sistema de permet reconeixement de veu i transcripció a text multi-idioma. Qué també incorpora en català.

Propostes Mosseguis:

  • (Ramon Maria Gallart – Bateries) John Goodenough (i equip), co-inventor de la bateria ió-liti, encapçala un grup d’investigadors que han fet una bateria totalment d’estat sòlid capaç d’emmagatzemar 3x més d’energia que una convencional. Ah, l’home té 94 anys!
  • (Rub – Pel·lícula) “Els Mitchell contra les màquines” a Netflix
  • (Joan Betbesé – Sèrie) A can Disney+  després del biopic dels Pistols i Andor de la Saga galàctica, hi ha una gran sèrie “The Old Man” amb Jeff Bridges, que bo que és el malparit! 
  • (Rafel Jesús – Càmeres) Prova de camp entre 2 càmeres pro, la Sony i la Nikon d’uns 6000€ cadascuna i el nou iPhone 14 Pro. I, la veritat, està ben a prop.  En futures actualitzacions de les càmeres de l’iPhone a veure on arriben.
  • (KarluStarlux – Robots) Evolució de Boston Dynamics en els darrers 30 anys 
  • (Pere – Sèrie) Us recomano la sèrie WeCrashed, no sé si ja s’ha recomanat aquí. L’hem vist en un cap de setmana, són 8 episodis i està a Apple TV+. Tracta sobre l’ascens i caiguda del fundador de WeWork, Adam Neumann. Molt interessant el retrat del personatge, les excentricitats, la forma de pensar en el negoci. També s’entenen molt millor les dinàmiques del sector: finançament, stakeholders, board… etc