iFile Project Overview sobre recerca relacional

La base cognoscitiva dels éssers humans està basada en la capacitat relacional i associativa que permet la nostra ment. Aquest és el mecanisme bàsic d’aprenentatge i la química i la física del nostre cervell estan modelades a tal efecte.

Tenim la capacitat de connectar dos o més conceptes, que a priori no hem connectat mai abans, en base als mecanismes relacionals de catalogació que incorpora el nostre cervell sobre aquests.

No ens costa res saber que tenim dues fotos desades en el directori de fotos, subcarpeta fotos de família a La Floresta, on la tieta Maria, la de Matadepera, està rient-se d’una broma del cosí germà del tiet Ramon al qui li canten les aixelles.

Proveu de fer aquesta recerca anterior, amb la informació clàssica associada que incorpora, en un ordinador de forma convencional.

Resultat de recerca per “fotos canten aixelles” = 0
Resultat màxim de l’ordinador = “carpeta fotos”

Embolcallar un objecte qualsevol i farcir-lo de context i adjectius (tags – metatags) és el que permet trobar-lo no per l’objecte en sí (nom, forma, tamany, data, etc), si no per les relacions que sobre el seu context podem aplicar.

Feta aquesta introducció tant “matafísca” 😉 del que us vull parlar és d’un projecte que encapçala Bruce Horn, un dels pares del Finder dels nostres MACs, que està ficat en un projecte, de nom iFile Project, en l’actualitat en fase de portabilitat a XCode per Leopard, que consisteix precisament en un “Finder” nou basat en la recerca relacional, i que, d’acabar reeixit, donarà que parlar i força a futur dins els nostres MACs “based on Leopard”.