iCloud

Estava cantat que, quan el passat Novembre de 2010 apareixia la notícia de la creació d’un immens Data Center a Maiden, Carolina del Nord, Apple anava a donar un salt al Núvol, amb serveis d’emmagatzematge i streaming de primer nivell.

Aquests nous serveis ja tenen nom i es diuen iCloud.

Amb iCloud, presentat ahir a la Keynote del WWDC per un massa prim Steve Jobs (realment feia cosa veure’l, la companyia de Cupertino dóna un necessari salt endavant i es posar a nivell d’Amazon o Google.

Emmagatzematge i Sincronització

Sincronització a iCloud

iCloud tindrà de forma gratuïta 5GB d’emmagatzematge, excloent la música comprada a iTunes, les Apps, els llibres i les fotografies (fins a un límit de temps), i farà sincronització automàtica amb tots els nostres dispositius.

Això vol dir que aquest sistema d’Apple, pensat per integrar-se de forma nativa amb els nostres dispositius de la poma, farà la competència directa a sistemes que tots fem servir com ara Dropbox (que ofereix només 2GB gratuïts i que, tot i tenir millores d’integració, aquesta no és nativa).

L’avantatge de Dropbox, però, és que continua sent multiplataforma.

La sincronització, a banda de correus, contactes i calendaris, inclouran les Apps, els iBooks i el documents (de moment, cal entendre per documents només els generats per les aplicacions d’iWork).

iCloud funcionarà amb el límit de 10 dispositius. Necessitarà iOS5 en iPhone 3GS, iPhone 4, iPod touch (3ª i 4ª generació), iPad, o iPad 2. Pel que fa a portàtils i sobretaules caldrà un Mac amb OS X Lion or un PC amb Windows Vista o Windows 7 (recomanat Outlook 2007 o 2010).

iCloud com a backup

Backup a iCloud

iCloud servirà també de còpia de seguretat dels següents elements:

  • Música comprada, apps, i llibres
  • Fotos i Vídeos continguts dins el Camera Roll
  • Les configuracions dels dispositius
  • Dades exclusives de les Apps
  • La pantalla d’inici (Home screen) i l’organització de les Apps
  • Missatges de text i MMS’s
  • Ringtones

Especial atenció a les fotos – Photo Stream

photo stream

Pel sempre delicat tema de les fotos Apple aporta la seva particular solució dins iCloud evitant haver de connectar els dispositius per garantir-ne la còpia.

Això vol dir que quan amb l’iPhone o l’iPad fas una foto, aquesta automàticament es desarà a la resta dels teus dispositius, inclòs el Mac (iPhoto) o el Pc (dins la carpeta “imatges”). Tindrem, per tant, un nou àlbum anomenat “Photo Stream” que desarà, durant 30 dies, fins a 1000 fotografies. Quan engeguem un dispositiu (Mac, iPhone, iPad, iPod Touch) aquest sincronitzarà automàticament l’esmentat àlbum.

L’AppleTV2 es connectarà a l’iCloud per mostrar les esmentades fotos.

I la música?… iTunes Match

iTunes Match

Per a tota la música que ja hàgim comprat o comprem a partir d’ara via iTunes, com hem vist abans, cap problema.

I per la música que no hàgim comprat a iTunes? Apple ofereix un servei (de moment només disponible, a partir de la tardor, als Estats Units) de nom “iTunes Match“, que permet, per una quota anual de 24,99$ escanejar la teva música i comparar-la amb els 18 milions de cançons disponibles a iTunes. En cas d’existir i coincidir, Apple te la ficarà disponible al teu ‘iCloud amb una qualitat de 256 kbps (malgrat l’original sigui de menor qualitat).

I què passa si tinc MobileMe?

Si tens un compte de MobileMe actiu a data 6 de Juny de 2011 se’t prorroga automàticament i sense cost fins al 30 de Juny de 2012
Si acabes de comprar un “MobileMe Box” i encara no l’has activat, se’t tornen els diners.

Aquí trobareu la nota oficial amb més informació.

Val i l’Cloud quan el tindrem disponible?

Configurar Store

A la tardor, però algunes coses, com ara la sincronització de llibres i apps entre dispositius o la disponibilitat a iCloud de la música comprada a iTunes ja es pot provar en versió beta.

Per activar la sincronització de llibre i apps heu de fer-ho a cada dispositiu iOS amb versió 4.3.2 o superior, anant a Configuració-Store i activar les opcions com es mostren a la imatge anterior.

La part de la música (comprada a iTunes) necessita que descarregueu i actualitzeu la beta 10.3 d’iTunes.