ibookstore

Fa uns mesos vaig escriure un article sobre cap on haurien d’anar els continguts educatius digitals. Fent memòria el que vaig dir de forma resumida és que els continguts educatius haurien de:

  • Ser agnòstics de dispositiu i forma d’accés
  • Oferir URL/URI independents a les diverses unitats de contingut
  • Permetre processos de: subratllat, anotació, bookmark, mashup (creació * derivada) i compartició
  • Aprofitar les fonts de coneixement obertes existents a internet, i facilitar una selecció de recursos de qualitat perque els alumnes comencin la seva cerca –per sort no són ximples i no es conformaran amb els CED’s que els donem
  • Aprofitar que són BITs i no àtoms i es poden millorar de forma continuada, incloent el feedback d’alumnes i mestres en el procés

Com tot #mossegui sap Apple va anunciar dijous passat la seva nova iteració d’iBooks amb extensions multimèdia acompanyats d’iBooks Author, una App gratuita (si tens un Mac, que no els regalen, i el OSX Lion que no tots el tenim) amb l’aspecte i facilitat d’ús de les aplicacions iWork (Pages, Keynote i la menys reeixida Numbers).

Ja vaig explicar al darrer podcast, enregistrat hores abans del keynote, que el director d’iWork ha passat a ser responsable de continguts educatius i és el pollastre que va fer les demostracions d’iBooks Author a la presentació d’Apple.

Tenint el meu article original en ment he estat trastejant amb l’iBook de mostra “Life on Earth” un llibre de text de Biologia que fa servir tota la potencia de iBooks 2: i he quedat força content.

Trastejant amb un iBook

iBooks Funcionament

He d’agrair als dissenyadors de Apple que han trobat un compromís entre oferir un control sobre el disseny del format de la presentació i permetre als curts de vista com jo llegir el text tan gran com ens vingui de gust.

Quan llegeixes l’iBook en mode apaisat, el llibre es veu maquetat tal com ha dit l’autor/dissenyador (que acostumen a ser uns malparits que creuen que les fonts de tamany 8 són comodes de llegir)Haurien de fer un infern per aquesta gent, els que maqueten els prospectes dels medicaments i els que fan comentaris en majúscules als blogs– Ei, que queda molt mono eh!

L’iBooks permet fer la pinça amb els dits i agrandat el text i les imatges –gràcies Apple gràcies– però a més si poses l’iPad en mode vertical l’iBook es veu com un llibre –Oeeee oeee oeee– i et deixen escollir la mida de la lletra, per fer feliços als que portem ulleres de cul de got i als qui llegeixen els tatuatges de les formigues.

No cal dir que els iBooks inclouen vídeos, animacions, fotos i tot el multimèdia que el cos us demani.

El que és important és que podem subratllarno sé com treure els subratllats encara-, escriure notes i posar marcadors –ei, que encara no sé com fixar les coloraines, i si no puc afegir colors haurem de fer la revolucio a twitter, com s’atreveixen?!

Podem cercar texts, accedir als nostres subratllats i notes que estan ben organitzades, disposant d’enllaços cap a la part del llibre d’origen.

Em falta la dimensió social, però tranquils que només es una versió 1.0 –bé és la versió 1.0 d’iBooks 2– tot i que em preocupa la poca traça que ha tingut Apple fins ara amb els temes de Xarxes Socials –recordeu Ping?

iBooks 2 ara com ara té problemes de rendiment. L’iBook estrella “Life on earth” no arrenca a l’iPad 1 d’en Tomàs, i a l’iPad 2 triga uns segons a carregar -cosa mai vista!- i de vegades peta. Jo he observat que funciona més depressa i sense petar si “mato” les apps obertes de l’iPad.

Segur que en properes actualitzacions d’iBooks i de iOS 5 ho aniran polint. En tot cas els alumnes que vulguin tenir el llibre obert i anar commutant cap al Infinity Blade 2, que s’en vagin oiblidant.

Trastejant amb iBooks Author

iBooks Author Layout

També he dedicat unes hores, que havia d’haver estat clapant, a trastejar iBooks Author en un projecte que ja us expolicaré i crec que ja en puc dir coses per experiencia pròpia. iBooks Author és l’aplicació que m’ha sorprès positivament més des que vaig descobrir Garageband fa 6 anys i vaig decidir fer el switch a Mac. Per a ser una versió 1.0 (que és una 1.0, no ho oblidem) està molt ben acabada; i usable, amb una corba d’aprenentatge força plana si ets usuari d’iWork. Segur que ben aviat trobarem una pila de screencasts per la xarxa que ens explicaran com ser power users de’iBooks Author en menys d’un matí.

Crear llibres a partir de fitxers de Word (o Pages com estic fent jo) és un procés que es fa coll avall, sobretot comparat amb les alternatives existents –segur que en Rai us en pot explicar molt d’aquest tipus de dolor-.

La importació va prou fina si tens els capítols en fitxers independents, si no importarà tot el libre com a un capítol i aquests seran seccions –tampoc seria cap drama-. En la importació et permet adaptar el fitxer a l’estil que tingui definit o agafar els estils i fons que tinguessis originalment.

L’iPad no te totes les fonts que hi ha al Mac però iBooks Author et proposa unes conversions molt adequades i això deixa de ser un problema.

El rendiment de l’aplicació és sorprenent. La importació de continguts de Pages o Word és més ràpida (molt més) que el mateix procés d’obrir el fitxer en Pages o Word.

iBooks Author Menu

Començo a tenir somnis humits pensant en integracións via automator / apple script entre iBooks Author i Scrivener (la millor eina per escriure de les que es fan i es desfan). Si aconseguissim actualitzar els continguts en Scrivener i que els canvis passessin automàticament a les pàgines d’iBooks Author… –uff que em poso tonto-.

És molt fàcil posar videos, animacions i presentacions de Keynote. Apple ha parlat de compatibilitat amb Word però no amb Powerpoint, tot i que amb Keynote pots importar de PPT i exportar -ah, però keynote no es de franc… vinga tothom a matxucar-los a twitter, com s’atreveixen aquests d’Apple a voler fer negoci!?, en fi que ho podeu fer-.

Cal veure com de complexe és crear widgets personalitzats, però aviat veurem llibreries de Widgets que la comunitat començarà a compartir. Accessos a Wikipedia –si és que no la tenen tancada per protestar contra les sopes, pipes i ramonetes-, mapes o eines educatives com els Widgets de matemàtiques que fan els amics de Wiris segur que estaran disponibles en un no res.

iBooks Author Widgets

L’accessibilitat dels continguts es té en compte en tot el disseny d’iBooks Author. Cada imatge i recurs gràfic ha d’estar acompanyat per una descripció en text.

Recordem que els llibres hi ha gent que els escolta, ja sigui perquè no hi veu o perquè li agrada escoltar-los com a mi –tot i que jo acostumo a tirar de audiobooks llegits, especialment les dramatitzacions que fa la gent de Graphic Audio– En aquest sentit us recomano tornar a escoltar el podcast on ens van explicar com els invidents fan servir els iPhones.

A mesura que vas treballant amb l’aplicació et vas engrescant i comences a desitjar tenir més media i recursos gràfics per incloure.

Cal anar en compte amb la propietat intelectual de les imatges i altres coses que incloguem, sobretot si volem cobrar pels nostres continguts -que ja sabem que esta molt mal vist això de demanar diners per la feina- fins hi tot si volem distribuir de franc no sé com s’apliquen les llicencies Creative Commons aquí. Potser sera motiu per a una entrevista al podcast, ara que ens cal omplir, que gravem cada setmana!

Recapitulant

iBooks i iBooks Author vistos sota el prisma del que jo demanava fa uns mesos

Ludo Dixit: Els continguts educatius digitals han de ser agnòstics de dispositiu i forma d’accès.

iBooks és una inciativa per a iOS (sobretot iPad) tot i que segons Mac Graw-Hill Steve Jobs ja havia parlat amb ells sobre això anys abans de l’iPad.

Els iBooks vénen en un format estrany, prenent parts d’EPUB 3 i fent coses pròpies (basades en HTML 5 en general o sia que no estem parlant de les aberracions indocumentades que feia Microsoft amb el format .DOC) quan els interessa.

iBooks Author html
(Nota de l’editor: recomanables tota la sèrie d’articles de Baldur Bjanason sobre el tema del format iBooks 2 i d’on prové aquesta imatge)

Ara com ara cap altre paratu que no sigui l’iPad pot accedir a aquests continguts, però em jugo un pernil de 5 aglans que segur que Amazon o Google podrien fer un client en menys d’un més. I a què és on comença la tempesta a Twitter: l’EULA d’iBooks Author ens diu que els continguts generats en format iBooks només es poden publicar al iBooks Store (i si són llibres de text amb un preu màxim de 15$) -He llegit twits que es queixen de “com s’atreveixen aquest d’Apple a obligar-nos a vendre barato?! ” en altres paraules però mateix esperit-.

No obstant iBooks Author fa exportacions a PDF i HTML. No he vist com surten aquestes exportacions, però tal com deia en Rai a twitter aquest HTML es pot cascar en un contenedor EPUB 3 i ho pots llegir en un dels dispositius ePUB 3 compatibles o penjar-ho a la web.

A més segons he llegit no sé a on, Apple et deixa posar els teus continguts de pagano en format iBooks i distribuir-los de franc a la teva web (opció que crec que adoptaré en el meu projecte, que ja us explicaré…)

Ludo Dixit els Continguts Educatius Digitals han d’oferir URL/URI independents a les diverses unitats de contingut

Segur que podem enllaçar a unitats de contingut concretes en la versió HTML, però no sé si els protocols de iOS permtran aquest tipus d’enllàç –Vinga #mosseguis, una mica de recerca al respecte!– Almenys internament quan crees notes i subratllats, vénen amb enllaços a la part de l’iBook que toca, però jo vull enllaçar cap a parts d’un llibre des d’un altre o des d’aquí mateix.

Ludo dixit els Continguts Educatious Digvitals han de permetre processos de: subratllat, anotació, bookmark, mashup (creació * derivada) i compartició

I aquí iBooks la clava. és perfecte collonut. Gracies macus.

Ludo Dixit els Continguts Educatius Digitals han d’Aprofitar les fonts de coneixement obertes existents a internet

Per mitjà dels widgets ho permeten. No era tan difícil oi?

Ludo Dixit els Continguts Educatius Digitals han d’aprofitar que són BITs i no àtoms i es poden millorar de forma continuada, incloent el feedback d’alumnes i mestres en el procés

Aquí tenim la feina mig feta. A través de l’iBooks Store es poden actualitzar els llibres. Però com a autor vull saber com es llegeixen els meus llibres, saber que es subratlla, que es critica a les xarxes socials i que té més interès i és més valorat. Potser els Widgets, de nou, ofereixen la possibilitat d’enviar aquesta retroacció. Així que atendre el meu desitg sols serà problema legal ara.

Crec que Apple ha fet una de les seves grans contribucions per canviar el món, farà una pila de calers i vendrà una muntanya d’iPads, segur. Però també hi haurà molts autors que publicarem directament a l’iBook Store – i a ca’n Kindle – i editors autònoms oferint serveis, moltes editorials es plantejaran les coses d’una altre manera … o plegaran… i Google i Microsoft copiaran l’estratègia amb el que aquesta transformació arribarà arreu.

L’Oncle Esteve (Jobs) envia records.