Fa uns mesos vaig escriure un article sobre cap on haurien d’anar els continguts educatius digitals. Fent memòria el que vaig dir de forma resumida és que els continguts educatius haurien de:
- Ser agnòstics de dispositiu i forma d’accés
- Oferir URL/URI independents a les diverses unitats de contingut
- Permetre processos de: subratllat, anotació, bookmark, mashup (creació * derivada) i compartició
- Aprofitar les fonts de coneixement obertes existents a internet, i facilitar una selecció de recursos de qualitat perque els alumnes comencin la seva cerca –per sort no són ximples i no es conformaran amb els CED’s que els donem–
- Aprofitar que són BITs i no àtoms i es poden millorar de forma continuada, incloent el feedback d’alumnes i mestres en el procés
Com tot #mossegui sap Apple va anunciar dijous passat la seva nova iteració d’iBooks amb extensions multimèdia acompanyats d’iBooks Author, una App gratuita (si tens un Mac, que no els regalen, i el OSX Lion que no tots el tenim) amb l’aspecte i facilitat d’ús de les aplicacions iWork (Pages, Keynote i la menys reeixida Numbers).
Ja vaig explicar al darrer podcast, enregistrat hores abans del keynote, que el director d’iWork ha passat a ser responsable de continguts educatius i és el pollastre que va fer les demostracions d’iBooks Author a la presentació d’Apple.
Tenint el meu article original en ment he estat trastejant amb l’iBook de mostra “Life on Earth” un llibre de text de Biologia que fa servir tota la potencia de iBooks 2: i he quedat força content.
Trastejant amb un iBook
He d’agrair als dissenyadors de Apple que han trobat un compromís entre oferir un control sobre el disseny del format de la presentació i permetre als curts de vista com jo llegir el text tan gran com ens vingui de gust.
Quan llegeixes l’iBook en mode apaisat, el llibre es veu maquetat tal com ha dit l’autor/dissenyador (que acostumen a ser uns malparits que creuen que les fonts de tamany 8 són comodes de llegir) –Haurien de fer un infern per aquesta gent, els que maqueten els prospectes dels medicaments i els que fan comentaris en majúscules als blogs– Ei, que queda molt mono eh!
L’iBooks permet fer la pinça amb els dits i agrandat el text i les imatges –gràcies Apple gràcies– però a més si poses l’iPad en mode vertical l’iBook es veu com un llibre –Oeeee oeee oeee– i et deixen escollir la mida de la lletra, per fer feliços als que portem ulleres de cul de got i als qui llegeixen els tatuatges de les formigues.
No cal dir que els iBooks inclouen vídeos, animacions, fotos i tot el multimèdia que el cos us demani.
El que és important és que podem subratllar –no sé com treure els subratllats encara-, escriure notes i posar marcadors –ei, que encara no sé com fixar les coloraines, i si no puc afegir colors haurem de fer la revolucio a twitter, com s’atreveixen?!–
Podem cercar texts, accedir als nostres subratllats i notes que estan ben organitzades, disposant d’enllaços cap a la part del llibre d’origen.
Em falta la dimensió social, però tranquils que només es una versió 1.0 –bé és la versió 1.0 d’iBooks 2– tot i que em preocupa la poca traça que ha tingut Apple fins ara amb els temes de Xarxes Socials –recordeu Ping?–
iBooks 2 ara com ara té problemes de rendiment. L’iBook estrella “Life on earth” no arrenca a l’iPad 1 d’en Tomàs, i a l’iPad 2 triga uns segons a carregar -cosa mai vista!- i de vegades peta. Jo he observat que funciona més depressa i sense petar si “mato” les apps obertes de l’iPad.
Segur que en properes actualitzacions d’iBooks i de iOS 5 ho aniran polint. En tot cas els alumnes que vulguin tenir el llibre obert i anar commutant cap al Infinity Blade 2, que s’en vagin oiblidant.
Trastejant amb iBooks Author
També he dedicat unes hores, que havia d’haver estat clapant, a trastejar iBooks Author en un projecte que ja us expolicaré i crec que ja en puc dir coses per experiencia pròpia. iBooks Author és l’aplicació que m’ha sorprès positivament més des que vaig descobrir Garageband fa 6 anys i vaig decidir fer el switch a Mac. Per a ser una versió 1.0 (que és una 1.0, no ho oblidem) està molt ben acabada; i usable, amb una corba d’aprenentatge força plana si ets usuari d’iWork. Segur que ben aviat trobarem una pila de screencasts per la xarxa que ens explicaran com ser power users de’iBooks Author en menys d’un matí.
Crear llibres a partir de fitxers de Word (o Pages com estic fent jo) és un procés que es fa coll avall, sobretot comparat amb les alternatives existents –segur que en Rai us en pot explicar molt d’aquest tipus de dolor-.
La importació va prou fina si tens els capítols en fitxers independents, si no importarà tot el libre com a un capítol i aquests seran seccions –tampoc seria cap drama-. En la importació et permet adaptar el fitxer a l’estil que tingui definit o agafar els estils i fons que tinguessis originalment.
L’iPad no te totes les fonts que hi ha al Mac però iBooks Author et proposa unes conversions molt adequades i això deixa de ser un problema.
El rendiment de l’aplicació és sorprenent. La importació de continguts de Pages o Word és més ràpida (molt més) que el mateix procés d’obrir el fitxer en Pages o Word.
Començo a tenir somnis humits pensant en integracións via automator / apple script entre iBooks Author i Scrivener (la millor eina per escriure de les que es fan i es desfan). Si aconseguissim actualitzar els continguts en Scrivener i que els canvis passessin automàticament a les pàgines d’iBooks Author… –uff que em poso tonto-.
És molt fàcil posar videos, animacions i presentacions de Keynote. Apple ha parlat de compatibilitat amb Word però no amb Powerpoint, tot i que amb Keynote pots importar de PPT i exportar -ah, però keynote no es de franc… vinga tothom a matxucar-los a twitter, com s’atreveixen aquests d’Apple a voler fer negoci!?, en fi que ho podeu fer-.
Cal veure com de complexe és crear widgets personalitzats, però aviat veurem llibreries de Widgets que la comunitat començarà a compartir. Accessos a Wikipedia –si és que no la tenen tancada per protestar contra les sopes, pipes i ramonetes-, mapes o eines educatives com els Widgets de matemàtiques que fan els amics de Wiris segur que estaran disponibles en un no res.
L’accessibilitat dels continguts es té en compte en tot el disseny d’iBooks Author. Cada imatge i recurs gràfic ha d’estar acompanyat per una descripció en text.
Recordem que els llibres hi ha gent que els escolta, ja sigui perquè no hi veu o perquè li agrada escoltar-los com a mi –tot i que jo acostumo a tirar de audiobooks llegits, especialment les dramatitzacions que fa la gent de Graphic Audio– En aquest sentit us recomano tornar a escoltar el podcast on ens van explicar com els invidents fan servir els iPhones.
A mesura que vas treballant amb l’aplicació et vas engrescant i comences a desitjar tenir més media i recursos gràfics per incloure.
Cal anar en compte amb la propietat intelectual de les imatges i altres coses que incloguem, sobretot si volem cobrar pels nostres continguts -que ja sabem que esta molt mal vist això de demanar diners per la feina- fins hi tot si volem distribuir de franc no sé com s’apliquen les llicencies Creative Commons aquí. Potser sera motiu per a una entrevista al podcast, ara que ens cal omplir, que gravem cada setmana!
Recapitulant
iBooks i iBooks Author vistos sota el prisma del que jo demanava fa uns mesos
Ludo Dixit: Els continguts educatius digitals han de ser agnòstics de dispositiu i forma d’accès.
iBooks és una inciativa per a iOS (sobretot iPad) tot i que segons Mac Graw-Hill Steve Jobs ja havia parlat amb ells sobre això anys abans de l’iPad.
Els iBooks vénen en un format estrany, prenent parts d’EPUB 3 i fent coses pròpies (basades en HTML 5 en general o sia que no estem parlant de les aberracions indocumentades que feia Microsoft amb el format .DOC) quan els interessa.
(Nota de l’editor: recomanables tota la sèrie d’articles de Baldur Bjanason sobre el tema del format iBooks 2 i d’on prové aquesta imatge)
Ara com ara cap altre paratu que no sigui l’iPad pot accedir a aquests continguts, però em jugo un pernil de 5 aglans que segur que Amazon o Google podrien fer un client en menys d’un més. I a què és on comença la tempesta a Twitter: l’EULA d’iBooks Author ens diu que els continguts generats en format iBooks només es poden publicar al iBooks Store (i si són llibres de text amb un preu màxim de 15$) -He llegit twits que es queixen de “com s’atreveixen aquest d’Apple a obligar-nos a vendre barato?! ” en altres paraules però mateix esperit-.
No obstant iBooks Author fa exportacions a PDF i HTML. No he vist com surten aquestes exportacions, però tal com deia en Rai a twitter aquest HTML es pot cascar en un contenedor EPUB 3 i ho pots llegir en un dels dispositius ePUB 3 compatibles o penjar-ho a la web.
A més segons he llegit no sé a on, Apple et deixa posar els teus continguts de pagano en format iBooks i distribuir-los de franc a la teva web (opció que crec que adoptaré en el meu projecte, que ja us explicaré…)
Ludo Dixit els Continguts Educatius Digitals han d’oferir URL/URI independents a les diverses unitats de contingut
Segur que podem enllaçar a unitats de contingut concretes en la versió HTML, però no sé si els protocols de iOS permtran aquest tipus d’enllàç –Vinga #mosseguis, una mica de recerca al respecte!– Almenys internament quan crees notes i subratllats, vénen amb enllaços a la part de l’iBook que toca, però jo vull enllaçar cap a parts d’un llibre des d’un altre o des d’aquí mateix.
Ludo dixit els Continguts Educatious Digvitals han de permetre processos de: subratllat, anotació, bookmark, mashup (creació * derivada) i compartició
I aquí iBooks la clava. és perfecte collonut. Gracies macus.
Ludo Dixit els Continguts Educatius Digitals han d’Aprofitar les fonts de coneixement obertes existents a internet
Per mitjà dels widgets ho permeten. No era tan difícil oi?
Ludo Dixit els Continguts Educatius Digitals han d’aprofitar que són BITs i no àtoms i es poden millorar de forma continuada, incloent el feedback d’alumnes i mestres en el procés
Aquí tenim la feina mig feta. A través de l’iBooks Store es poden actualitzar els llibres. Però com a autor vull saber com es llegeixen els meus llibres, saber que es subratlla, que es critica a les xarxes socials i que té més interès i és més valorat. Potser els Widgets, de nou, ofereixen la possibilitat d’enviar aquesta retroacció. Així que atendre el meu desitg sols serà problema legal ara.
Crec que Apple ha fet una de les seves grans contribucions per canviar el món, farà una pila de calers i vendrà una muntanya d’iPads, segur. Però també hi haurà molts autors que publicarem directament a l’iBook Store – i a ca’n Kindle – i editors autònoms oferint serveis, moltes editorials es plantejaran les coses d’una altre manera … o plegaran… i Google i Microsoft copiaran l’estratègia amb el que aquesta transformació arribarà arreu.
L’Oncle Esteve (Jobs) envia records.
iBooks 2 i iBooks Author – proves i reflexions http://t.co/brGaqqmo
Dues coses mes:
1 Agrair de nou a en Tomàs la tasca d’edició i publicació a partir de les meves galerades. tota errada però és responsabilitat meva i només meva. Gràcies Tomàs!
2 no he experimentat encara amb l’exportació. fa Pdf i Text ( ueeee), i el html l’has de xuclar de l’ibook on el format, segons el senyor de nom impronunciable que cita en Tomàs, no és estàndard perquè Apple s’ha inventat extensions del CSS que complicaran portar ibooks a altres bandes fàcilment
Gran article Marc, perquè va més enllà de l’eina i es fixa en el procés i en les repercussions.
Dónes molta feina, però s’ho val 🙂
Dues visions sobre el iBooks Author d’Apple: la entussiasmada http://t.co/X42iG6AR i la crítica http://t.co/enxLgmz1
A leer RT @jordi_a: Dues visions sobre el iBooks Author d’Apple: la entussiasmada http://t.co/Dfi8m9iM i la crítica http://t.co/S9mhKl9F
Molt bon article, m’agradara, i el que mes m’agrada de l’història es que si vols cobrar has de pagar, i per la part que em toca la creació de continguts en imatges com a recolzament en un llibre pot ser molt positiva, i que els autors ho tinguin en conte i contin amb els professionals , toca tornar-se adaptar a un nou mercat i m’agrada el repte.
Salut.
Les 2 cares “@jordi_a: Dues visions sobre el iBooks Author d’Apple: la entussiasmada http://t.co/uK7ozorR i la crítica http://t.co/9h4Gwyo2“
+1 RT @Merce_G: RT @jordi_a: 2 visions: el iBooks Author d’Apple: la entussiasmada http://t.co/IPjgnHJ9 i la crítica http://t.co/oxLZTHWb
En Jordi Adell @jordi_a m’envia aquest article via twitter http://macw.us/yh3XSG on hi ha unes idees molt interessants i que comparteixo.
1) Fa 30 anys (30!) Apple ja parlava de llibres de text per a posar en els Apple 2. De fet no oblidem que steve Wozniak es va dedicar a la educació quan va marxar (segurament fins els nassos) d’Apple, i que Nicholas Negroponte el Gurú del One Laptop Per Child va estar els anys 80 fent experiencies educatives amb Apple 2 a l’africa subsahariana. Aixo no ve de Nou.
2) Basar l’ecucacio en els continguts (multimedia o no/interactius o no) és pedagogia Rancia. Millors continguts (millors segons la vara de medir que vulguis usar) no garantitzen un millors aprenentatge. Això ja fa temps que ho sabem. Que fem amb els continguts (subratllar, anotar, etiquetar, marcar, compartir, fer mashup, discutir, criticar, refer, corretgir, estripar (recordem l’escena del club de los poetas muertos? )) és lo important. Recordem a Vader “no se ofusque con ese terror tecnologico que ha construido”. Lo important de ibooks és la obertura via widgets i les funcionalitats de treballar amb el contingut.
Finalment, tal com comentavem per twitter amb l’Ivan Tortosa cal que lel format (i les condicions d’us) es puguin reproduir en altres plataformes. A la Biografia de Jobs expliquen com iTunes a Windows va ser una de les decisions més rentables per moure endavant l’ecosistema Mac-iPod … Doncs un iBooks app+ Store en el Android Market seria killer.
Per cert, no oblidem que hom es queixa de les rebabes de iBooks Author, pero gent com Adobe o Microsoft no ha tingut collons de crear una eina semblant amb sortida per Epub … de fet no han fet ni un client de epub 3, l’estandar que tothom plora perque Apple no el respecta.
I si posem el fantàstic iBooks Author en mans del alumnes per a que el facin servir per a “contar històries”? Per exemple, per a explicar tot el que han aprés sobre un tema determinat del seu entorn investigant en grup a la xarxa i creant “media” (fotos, vídeos, audio, etc.) amb els seu mòbils. És prou senzill d’utilitzar, oi?
Només és una idea.
És una idea collonuda Jordi, no podia ser d’una altre manera venint de tu ;-)! . El que em preocupa es que els Macs (actualitzats a Lion) encara són més cars que els iPads. El que seria collonut seria un App per iPad, una mena de iBooks author Lite que permeti als alumnes fer això. Una App que es conecti a repositoris publics (youtube, flickr, google maps, lo que sigui) i que generi el format .iBook que no és tan dificil ja que no és un format ofuscat, ni molt menys.
Fibers: Algú vol fer un projecte de fi de carrera ? Pregunteu per Ludo.
Molt interessant! ????
iBooks 2 i iBooks Author – proves i reflexions http://t.co/YHzLYNlS
iBooks 2 i iBooks Author – proves i reflexions | http://t.co/JRERM9ch http://t.co/nTYRvHi4 vía @mossegalapoma
iBooks 2 i iBooks Author – proves i reflexions | http://t.co/E7wU41iQ http://t.co/LPCInZy5 via @mossegalapoma
Marc Alier @granludo analitza iBooks Author i IBooks 2 de Apple amb deteniment i proposa un ecosistema d’aplicacions http://t.co/HGeRY1kg
iBooks 2 i iBooks Author – proves i reflexions. Fantàstic post de @granludo a @mossegalapoma http://t.co/z4vzPmnF
Genial vivisecció de la recent Galàxia iBooks Author.
Només afegir una observació: si ajuntem aquesta nova filosofia publicativa-bidireccional (encara versió 1.0) amb la potència tecnològica dels joves estudiants (ara malbaratada foten el psico-killer jugant als CallofDutys aquests), pot ser una revolució de l’aprenentatge. Cal saber domar-ho perquè no es descontroli, però segurament aquest pot ser un bon camí. Gràcies.
Sobre els comentaris de costos, no hem sembla que un Mac sigui car, ni tot el sistema en general, ni veig la necessitat de poder integrar altres plataformes o fer-ho exportable cap a altres plataformes, penso que mantenir-ho dins del ecosistema apple es suficient si considerem que en una escola els professors podran generar els continguts dels llibres de text, i es contracte una persona perquè creï aquets llibres i es compra un mac per fer aquesta tasca (mes programari), calculo que te un cost en temps de 6 mesos, això hem surt que per una quota anual de uns 20€ per alumne (una escola de 1000 alumnes) pot tenir tots els llibres fets sense passar per cap editorial, l’alumne per altre banda a de comprar un ipad per tot el seu periple educatiu, posem q tb necessita un mac, el seu cost comparat amb el que s’estalviaria de llibres en tots els anys, es que es tant diferenciat que no es pot ni comparar.
Dani, comparteixo en part moltgs dels teus arguments. El problema és que en Educació sempre es sensibilitza tothom i son molt primirats. Molt del que s’esta dient aquests dies te que veure amb lo emocional, no amb anàlisis de costos a fons.
De totes maneres tot això no resol el problema principal almenys aquí, que es el model educatiu i productiu que es vol tenir. Ara mateix fomentar que tothom arribi a la universitat i aspirar que alguna empresa instal•li la seva fabrica aquí, es un contrasentit, si es creu en el segon punt fomentar i gastar tant en educació, o si es vol q el país tingui una població tant elevada de universitaris, no fomentar un model econòmic per poder utilitzar aquesta potencia, i això es pot afrontar amb ipads, amb llibres o amb papirs.
@DaniiPapyrus XD
Aquí teniu un altre punt de vista del cost de producció.
Respecte a la opinió de Dani de mantenir aquestes restriccions, sincerament, en un entorn educatiu no hi ha lloc per una mentalitat tancada i impositiva. Les alternatives i la llibertat de decisió no s’han d’eradicar precisament.
Conec de primera ma, per feina, les diferències de preu dels renovis de maquinari entre Mac i PC. Fa temps que on treballo es van deixar de fer els de Mac precisament pels preus, però encara hi ha professors que compren Macs (fora del renovi). I les reparacions del ST no són precisament més barates (ni menys freqüents) que las de PCs.
Cada eina té el seu ús i el seu tipus d’usuari, Mac/iOS no és millor ni pitjor que les altres.
Tancar-se en un sol sistema limita i deixa fora a possibles usuaris. I això, en aquest entorn, és un punt molt negatiu.
@dani @missplaced Hi hagi pau 😉
Sobre Mac costos
1) és veritat que els macs tenen el mateix nombre d’incidències de hardware que els PC’s (del mateix rang de preu) per això no compro mai res sense el applecare que costa un pico.
2) també és veritat que amb OSX i amb algunes distribucions serioses de Linux com Debian tens molts menys costos de manteniment de Software. Que és el element de cost que em va fer decidir per Mac ( ja que vaig acabar fins el nas de Linux després de dos anys de treballar amb servidors Slackware fa 17 ( 17!) anys i no el vaig considerar com a opció )… massa matins perduts reparant o reinstal.lant Windows XP, drivers, virus…
3) Maquines amb Mac i Linux sobreviuen millor a la obsolescencia planificada. Hi ha molts mosseguis que encara tiren amb Macs amb processadors G3 i G4’s (i estan enfadats perque no poden actualizar a Snowleopard ni Lion).
Però com aquest és el debat :-D, efectivament @missplaced el fet que quecom sigui tancat en educació no és bò – tot i que habitual per desgracia. El que més m’agrada de iBooks author és que dona exemple de com e spot fer una eina usable i potent i que genera quelcom mooolt proper a EPUB 3. A veure si Adobe (que fa una eina de generació de EPUB que costa 900$ i te una corba d’aprenentatge semblant a la del photoshop i el K2) o algún (ep Microsoft!) altre es posa les piles i de cop i volta es posa a l’abasta de tothom la capacitat de fer continguts digitals interactius. Especialment per posar en mans dels estudiants la possibilitat de fer-ho com diu el Mestre Jordi Adell.
Eeeei! Que jo encara tinc el meu PowerMac G4 amb Tiger a casa dels meus pares i funciona de conya. No el porto a casa meva perquè té la pantalla de 17″ enoooorme i no tinc espai >_<
No sé dir-te quina distro fan servir a la meva pels servidors, juraria que no és Slackware, però són Linux (si des de que vas abandonar Slackware no has tornat a tocar servidors Linux, no et queixis, que han canviat molt). Per a usuaris, amb distros com Ubuntu, és tan senzill que fins i tot el meu sogre que està jubilat treballa només amb aquesta (i s'instal·la ell solet les aplicacions que troba).
Potser jo soc massa optimista, però si n'hi han eines com Sigil (editor d’ebooks WYSIWYG, multiplataforma i open source), crec que és qüestió de temps que algú faci una eina similar que pugui ser una alternativa a l’iBooks Author.
El que no podem fer es conformar-nos amb una eina tan tancada, amb aquestes restriccions de distribució. Que ja està bé que es comenci per alguna cosa, però no ens hem de quedar aquí. A mi m’agrada que hi hagin alternatives de programari per a tots els sistemes, m’agrada poder escollir (haig de treballar amb Windows, Linux i MacOS).
Pensar que és més barato omplir els centres educatius de Macs i iPads no em sembla realista (tant de bo hi haguessin diners per a fer-ho).
Se que linux ha millorat molt, però ja fa anys que vaig abandonar joiosament la feina de SysAdmin. Se que Ubuntu és una meravella d’usabilitat (però ni de bon tros tan estable com Debian) i és una gran opció per a iniciatives educatives amb budget limitat.
Per cert, he llegit que (no sé on, ho vaig linkar al twitter abans d’ahir) la sortida d’ibooks author es pot descomprimir amb Zip, importar al calibre i exportar a EPUB i funciona! Només es perden algunes opcions de Layout molt especifiques de iPAD. El problema és el EULA d’Apple que prohibeix per-ho (si vols cobrar pels continguts).
Actualització: Ja ho he comprovat i iBooks Author no dona suport pèr automator o Apple Script. Shit!
Eii 27 comentaris… aquesta entrada s’acosta al hall of f(sh)ame de mossegalapoma, oi Tomas?
Anem bé, tot i que la del corrector guanya amb 145 comentaris 😀
Buff 145 no hi arribarem