Steve Jobs, ésser dotat d’un camp de distorsió de la realitat que s’estén al seu entorn i de vegades amb efectes permanents i incurables, sempre ha volgut que els seus productes siguin “sexy”. No és d’estranyar que el logotip de l’empresa que va fundar amb Steve Wozniak tingui per nom Apple (originalment Apple computer ). Mossegar la poma és el pecat original pel que tota la humanitat fou condemnada fins que ens en van redimir. Eva, la serp, la poma, el full de para… que no sabem que no haguem escoltat la final d el’episodi X de Mossegalapoma-podcast.

Però la poma d’Apple l’hem de cercar en altres antecedents històrics.

Alan Turing (1912-1954) fou un matemàtic britànic que va jugar un rol clau en el naixement de la informàtica moderna i, fins hi tot en el destí de la humanitat. Turing fou un vailet superdotat i per tant amb greus problemes escolars fins que no va arribar a la universitat (Cambridge a EEUU) on va destacar en la seva recerca.

Turing estava preocupat per la calculabilitat dels problemes, és a dir volia saber quins problemes matemàtics es podien calcular i quin era el seu ordre de complexitat. Per poder decidir això va dissenyar un model conceptual (matamátic) d’ordinador-l que es coneix encara com la màquina de Tuuring. En un moment en el que ja s’estaven construint els primers calculadors electromecànic, Turing dissenya l’arquitectura d’un ordinador de propòsit general que fins 18 anys després no s’implementaria en el que es coneix com la arquitectura de von Newman (Dissenyada per John Eckert, John Mauchly-creadors del ENIAC (1946)- i el propi Von Newman ).

Enigma era el nom d’unes maquines d’escriure especials que usant un sistema de rotors mecànics codificaven i decodificaven missatges ocultant-los als ulls de curiosos. La Enigma va esdevenir una màquina clau en el curs de la història ja que fou usada per l’exercit Nazi per a les transmissions de ràdio durant la II Guerra mundial. En especial per la coordinació dels U-Boats (submarins) en la batalla de l’Atlántic. És a dir, el bloqueig dels vaixells americans que viatjaven cap al front europeu.

Turing va ser cridat per l’exercit britànic i va ser assignat a la unitat Ultra, on gracies a una missió d’un comando especial que va aconseguir un exemplar d’Enigma de 4 rotors, va aconseguir dissenyar una máquina anomenada Bombe que decodificava els missatges de l’exercit Nazi.

Després de la guerra Turing va dedicar-se finalment construir un ordinador modern (una màquina de Turing) es va dedicar a pensar sobre temes d’inteligencia artificial. Fruit d’aquestes reflexions va definir el que es coneix com el test de Turing : Si un interlocutor no pot endevinar si esta conversant (a través d’un envà) amb una màquina o una persona, i es tracta d’una màquina llavors aquesta màquina demostra inteligencia. A la pelicula Blade Runner podem veure escenificat un test de Touring quan Harrison Ford entrevista sospitosos de ser replicants.

I la poma ? Turing era homosexual, l’any 1952 va ser robat per un amant ocasional que es va endur a casa. La societat britanica de la época era intransigent amb els homosexuals, i aquesta conducta era penada per llei. Quan va denunciar el seu ex-amant Turing va ser arrestat i per evitar ana a la presó va acceptar sotmetres a una castració quimica. Els efectes secundaris, o intencionals, d’aquest procés el van sumir en una profunda depressió. La película preferida de Turing era Blancaneus i els 7 nans, i es va suïcidar mossegant una poma que ell mateix havia emmetzinat amb cianur.

Per pura estupidesa social, la humanitat va pedre un dels més grans científics del S. XX

El logotip (la poma mossegada) i el nom de la companyia Apple son un sobre homenatge a Alan Turing i també al segell discrografic dels Beatles (herois personals d’Steve Jobs): Apple records.
I aqui ho deixem. Per a més informació: http://morfeo.upc.es/crom/mod/wiki/view.php?id=4&page=view/Alan+Turing&gid=0&uid=0 i la versió en castellà d’aquesta entrada a casona 🙂

Ludo per a Mossegalapoma