Me n’acabo de donar compte que si hom és guitarrista (o en el meu cas matxacacordes) gairebé et surt a compte comprar un iPad (1 o 2). I us explico perquè:

La solució que faig servir per connectar la guitarra al Mac és un USB AudioCapture (Edirol UA-25EX) que en el seu dia va costar unos 230€. Un pot aconseguir solucions més senzilles i que sonen molt bé per 99€ com els M-Audio. Aquests trastos permeten connectar guitarres o micros bons al mac, i capturar de forma prou decent. Mai endolleu una guitarra directament al connector de micròfon del mac (o l’iPad) o el podeu fregir, ja que la guitarra té una impedància que pot fer sortir fum al tema.

A partir d’aquí podeu treballar amb Garageband, però els amplificadors virtuals no son prou satisfactoris. Segur que voleu quelcom més… més! Solució: comprar Guitar Rig o AmpliTube, programes que costen uns 200€ (si els teniu pirates no val!).

Ambdós programes es poden fer servir com a plug-in de Garageband. I podeu fer servir aquest darrer com a eina de gravació. Si voleu quelcom més professional (i fer coses com gravar veu i guitarra a la vegada en pistes independents), un Lògic Express pot afegir 200€ més al mix.

Segurament us caldrà un programari per crear i reproduir (amb midis espantosos) partitures i tabulats de guitarra. Us pot servir Guitar Pro (59€) o alguna altre alternativa que he vist, que no baixa dels 40€ al AppStore.

Recaptitulem:
Gama Alta:
Mac (posem 1000€) + Edirol (230€) + AmpliTube (200€) + Guitar Pro (59€) + Logic Express (199€) =1.689 €
Gama (molt) baixa :
Netbook (300€) + MAudio (inclou el porgrama Fast Track, que és com un garageband cutrillu) (99€) + Guitar Pro (59€) + AmpliTube (200€) = 658 €
Guitar Rig 3

Ja sé que no tothom paga per el AmpliTube o el Guitar Pro, però crec que la majoria als que realment els agrada i s’hi estan una estona cada setmana segurament ho intenten tenir comprat.

Avui en canvi he estrenat el meu nou iRig (40€) que m’han aconseguit els amics de Musical3 . Un petit adaptador de cable que permet endollar la guitarra al iPad (o l’iPhone o iPod Touch). L’he probat amb el Garageband i amb Amplitube. Sona molt bé, potser hi ha una mica de soroll, però no es nota massa i es pot filtrar.
Una solució més cara és Apogee Jam (99$), que s’endolla al connector i sona més net.

Els amplis del Garageband sonen correctes, més o menys com els de la versió per Mac. Amplitube sona espectacular. Per a les partitures he trobat un App que es diu Tab Toolkit que em va prou bé per practicar.
Apgogee Jam

Aném a veure que costa:

Gama Alta:
Farem una solució guay: iPad per les partitures i el Garageband. I el iPhone per al Amplitube (si va en iPhone i sona de vici!)
iPad 2 16gb Wifi 499€ + iPhone 4 (500€ cost estimat) + Garageband (11.9€) + Tab Toolkit (7.9€) + Amplube (15€)+Amplitube Fender (11€) + iRig (40€) + iClip (una pinça per adaptar el ipad al faristol! 40€) =1120 aprox

Solució normal: iPad (399€) + Garageband (11.9€) + Amplitube Free (+ 8 € de compres in-app per comprar pedals i amplis a gust) + Tab Toolkit (7 €) + iRig (40€) 490€ aprox ???

I encara podem anar més tirats i emprar e¡un ipod touch com a ampli amb Amplitube Free…

La solució normal és molt més barata que la solució barata amb Netbook, i segur que el netbook no el faras sonar tant bé com el iPad amb el iRig, perquè si el PC no és potent segur que tindreu un munt de lag (retard).

En conclusió, ara com ara si hom vol aprendre guitarra o fer gravacions a casa l’iPad és la millor opció.