Més sobre la guia “Tenir cura del teu Mac”, el Disc.

monitorització del sistema

monitorització del sistema

Conèixer i saber afinar La gestió de la RAM en qualsevol sistema però especialment en Mac OS X és un art.

En general poca cosa podem fer, per obtenir uns quants MB extres disponibles de RAM, que tancar finestres o aplicacions que no fem servir. Cal tenir en compte que un petit canvi d’hàbits pot comportar millores remarcables.

Les proves aquí detallades s’han fet amb la versió beta 2 de Yosemite.

Navegadors i finestres

ram safari 8.0

ram safari 8.0

És notable el consum de memòria dels navegadors. El consum s’incrementa, com és lògic, quantes més finestres obertes tinguem i, encara més, si tenim més d’un navegador obert, cosa gens rara en Mac.

Observant el monitor d’activitat, per exemple, Firefox amb 5 finestres obertes supera el 0,5 GB de RAM, essent un dels programes que més consum té.

A Safari tenim l’avantatge que, a banda del consum de RAM propi del motor del navegador, el monitor d’activitat també ens indica el consum de RAM de cada finestra oberta.

Això ens permet comparar i abstreure interessants conclusions, com per exemple, el gran consum de RAM de gmail o Google+, finestres que normalment tenim sempre obertes, i el gran estalvi si les tanquem. (no tenim massa excusa ara que podem llegir correu i xarxes socials des del mòbil i podem fer servir el Mac quan calgui elaborar respostes).

Els pluguins o extensions dels navegadors també consumeixen RAM, principalment flash i similars. Alguns fins i tot arrenquen processos que es queden penjats (els detectareu en vermell al monitor d’activitat). Millor no els autoritzeu o directament no els feu servir si no és imprescindible.

Programes de comunicacions

Skype i similars també són de les Apps que consumeixen RAM mentre són actius. Aquí el consell és clar: si no espereu comunicacions o no les heu de fer en aquell moment, tanqueu l’aplicació de comunicació. Com en el cas del correu i les xarxes socials, el mòbil ens pot servir perfectament per a rebre notificacions d’aquests programes i aleshores encetar una conversa des del Mac si ens resulta més còmode.

Ítems d’inici de sessió

inici sessió mac os x

inici sessió mac os x

Quan instal·lem aplicacions o utilitats normalment se’ns pregunta si volem que aquestes s’iniciïn automàticament quan arrenca el sistema. Per costum acceptem aquesta opció sense pensar-hi gaire.

Sovint amb el temps, ja no les fem servir tant o senzillament no les fem servir, però continuen arrancant-se quan engeguem el Mac i, si no tenen finestra visible, ni ens recordem d’elles.

El problema és que consumeixen RAM.

Per a desactivar-les aneu a Preferències del Sistema, Usuaris i Grups i a la pestanya “Ítems d’inici de sessió“. Marqueu aquelles apps o programes que ja no voleu que s’executin a l’arrancar el sistema i elimineu-les prement el signe “-“.

Convé revisar aquest punt de tant en tant i fer neteja. Ho notareu en la rapidesa del sistema.

Utilitat per alliberar RAM

memory clean - before

memory clean – before

Com explicàvem en aquest article sobre els usos de la RAM en Mac OS X, hi ha una part de la memòria, la “inactiva”, que està lliure però no disponible de forma general. Mac OS X desa la RAM alliberada recentment al tancar finestres o aplicacions i la té “agafada” per si tornem a obrir la aplicació immediatament.

Hi ha una utilitat gratuïta de la gent de FIPLAB, “Memory Clean(enllaç directe a la descàrrega), que força a Mac OS X a alliberar aquesta RAM “inactiva” desada.

A la imatge superior teniu l'”abans”, i a continuació el “després”.

memory clean - after

memory clean – after

De fet el mateix sistema ja ho gestiona adequadament, però pot ser útil si el nostre costum és tancar aplicacions i no tornar-les a fer servir de seguida.

Més sobre la guia “Tenir cura del teu Mac”, el Disc.