Més sobre la guia “Tenir cura del teu Mac”, la RAM.

Encetem amb aquesta entrada una nova guia sota el títol “Tenir cura del teu Mac

En aquesta primera entrega parlarem del disc dur fent focus d’una banda en guanyar espai i de l’altra parlarem d’aspectes funcionals dels discs SSD.

Disk Doctor icon

disk doctor icon

Gràcies als discs SSD molts de nosaltres, usuaris de Mac, hem pogut allargar la vida dels nostres estimats ordinadors afegint o substituint el disc rígid que venia per defecte per un dels nous i ràpids SSD. És una modificació senzilla que molts serveis tècnics d’Apple fan a un cost raonable tenint en compte el benefici que se n’obté.

El problema, principalment per tots aquells amb Mac antics o nous que fem servir SSD com a disc principal, és que la capacitat és més limitada i sempre anem vigilant l’ocupació.

L’empresa FITLAB disposa d´un parell d’aplicacions, a preus molt raonables, adreçades a guanyar espai en disc.

Disk Doctor Scaning

Disc Doctor Scaning

La primera és “Disk Doctor“, disponible a la Mac App Store per 2,69 € que de forma senzilla i directa escaneja caches i logs d’aplicacions, entre d’altres bondats, i les elimina.

Disk Doctor Findings

Disk Doctor Findings

Com veieu a la imatge anterior es poden guanyar ben bé alguns GB.

Per altra banda, una altra App de la mateixa empresa, FIPLAB, tenim Duplicate Detective. També, igual que l’anterior, una aplicació simple, que va per feina i al mateix preu de 2,69 €.

Duplicate Detective - Hashing

Duplicate Detective – Hashing

Duplicate Detective permet l’escaneig de carpetes (de fet també de discs sencers), cercant arxius duplicats, mostrant la informació en detall i permetent un esborrant massiu o individual.

Tingueu present que en un clàssic “Macintosh HD”, que conté sistema operatiu, aplicacions i arxius d’usuari, fàcilment pot tenir de l’ordre de 130.000 arxius!!!.

Duplicate Detective

Duplicate Detective

Per tant, en funció de la mida de la carpeta o disc i la quantitat d’arxius el procés pot ser llarg i, les troballes, difícils de gestionar. El meu consell és que treballeu primer per carpetes petites i, com és evident, assegureu-vos abans d’esborrar res.

Duplicate Detective - Final

Duplicate Detective – Final

A favor de Duplicate Detective constatar que també fa l’escaneig dins la llibreria d’iPhoto, un lloc, igual que a iTunes, abonat per a contenir arxius duplicats, i que a les preferències pots afinar els criteris de cerca, decidir si es fa un esborrat directe o un moviment cap a la paperera i afegir carpetes a ignorar durant l’escaneig, entre d’altres opcions.

Tant Disk Doctor com Duplicate Detective funcionen correctament amb Mac OSX 10.10.x Yosemite.

Chameleon: SSD Optimizer

chameleon_icon

Si tens un disc SSD, especialment si és un disc SSD no original d’Apple (clàssica ampliació que has fet després) necessites aquesta App.

Camaleon SSD Optimizer és una utilitat gratuïta (admet donacions) creada pel dissenyador i programador Alsessandro Boschini i que serveix per a “afinar” el nostre disc.

Activació de TRIM

chamelon_trim

La funcionalitat de TRIM permet als discos SSD automàticament netejar l’espai fent tasques com alliberar blocs en desús, preparar el disc per a la funció de re-escriptura. Mac OSX permet activar aquesta funció de forma automàtica des de la versió 10.6.7 però Apple ho ha activat per defecte només per a discos SSD originals. Si n’has afegit un disc SSD pel teu compte aquesta funció estarà “capada” per Apple. Chamelon en permet l’activació.

Altres funcions

Entre altres funcions “Chameleon SSD Optimizer” permet aprofitar tota la informació “S.M.A.R.T” per ensenyar tota la informació de l’estat de disc, reparar permisos, controlar el “Sleep Mode” (important per a determinar el comportament del disc pel que fa a la còpia de l’espai de memòria volàtil a persistent quan el sistema entra en mode estalvi: una forma d’agilitzar-ne el comportament), i altres funcions entre la que destaca el forçat d’aparcat de disc (per a evitar avaries) en cas de fortes vibracions controlant el sensor de moviment.

Alguns canvis en el funcionament del disc SSD necessiten la introducció de la contrasenya d’administrador i el reinici del Mac.

Modificar el comportament del disc és una acció delicada. Aneu amb cura i procureu comprendre la repercussió de cada acció.

Més sobre la guia “Tenir cura del teu Mac”, la RAM.