La recent història del jailbreak dels dispositius d’Apple és sovint de guió de pel·lícula o de novel·la. Trobem tots els clàssics ingredients d’una trama complexa i, no m’estranyaria, que Hollywood s’animés a fer-ne alguna desprès de l’èxit que està tenint “The Social Network” sobre Mark Zuckerberg, un dels fundadors de Facebook, amb guió del prestigiós Aaron Sorkin (The West Wing 1999-2006)

En el cas que ens ocupa trobem de tot: bons, dolents, personatges egocèntrics, egoistes i amb una necessitat de fama patològica (d’aquests es veuen uns quants a Twitter cada dia), i d’altres que treballen en silenci i de forma més professional, malgrat ser hackers.

De forma reconeguda a l’actualitat hi ha 4 equips (dels quals un és una única persona) treballant sobre el jailbreak en tots o en algun dels dispositius de la casa de la poma: “iPhone Dev Team“, ih8sn0w, GeoHot i “Chronic Dev Team“.

Com això del jailbreak és el joc del gat i la rata entre Apple i els esmentats equips, cal entendre com funciona:

El jailbreak aprofita forats o vulnerabilitats dels dispositius per obrir-los i poder instal·lar aplicacions que Apple no l’interessa aprovar. Quan surt una nova eina de jailbreak, un dels primers en descarregar-se-la és Apple, no ho dubteu pas. Així l’estudia, detecta la vulnerabilitat, i la corregeix traient una nova versió de l’iOS, sempre i quan aquesta es pugui corregir via actualitzacions de software.

Per això és crític que els equips que treballin amb el jailbreak es posin d’acord per aprofitar, de forma coordinada, una mateixa vulnerabilitat, deixant la resta com a remanents, per a tenir “cantera de forats” quan Apple tanqui l’actual. A tal efecte els diferents equips anuncien anticipadament sobre quina vulnerabilitat estan treballant, per així poder coordinar-se.

Bé, això seria la situació ideal, però GeoHot (George Francis Hot) fa temps va decidir fer la guerra pel seu compte. Aquest personatge que té tant de geni com de marrec immadur, conegut ja pel seu jailbreak de la PS3, treballa ràpid però treballa brut. El seu Limera1n ha estat de les primeres eines per fer el jailbreak a l’iPhone4 amb 4.01, i ja porta 4 versions beta.

La resta d’equips estaven treballant amb eines de jailbreak basades en el forat “SHAtter” (que Apple no hagués pogut corregir, a priori, fins la sortida de nou hardware). Això hagués suposat tenir el jailbreak garantit de per vida en els actuals models de dispositius.

Les preses i ganes de notorietat de GeoHot han obligat a modificar les estratègies de la resta. Així, han aturat el que estaven fent i s’han vist obligats a aprofitat el mateix forat de Limera1n deixant les eines basades en SHAtter per més endavant, quan Apple tanqui el forat actual.

No cal dir que al marrec li han caigut crítiques tant de l’iPhone Dev-Team com de Chronic Dev-Team.

Resumint: des de Mac OS X, si teniu un iPad amb la 3.2.2 del Sistema Operatiu o un iPhone4 amb iOS 4.1, si voleu fer el jailbreak disposseu de les següents eines (enllaç a la descàrrega):

Limera1n de GeoHot
Greenpois0n de Chronic Dev Team
PwnageTools de iPhone Dev Team (es preveu que surtin avui diumenge 17 d’Octubre. L’enllaç de moment és al seu blog).

Com tot l’ecosistema d’eines és molt canviant us recomano visiteu la pàgina de jailbreak-me.info on, indicant dispositiu, model, versió de iOS i versió de baseband (només iPhone), us dirà l’eina disponible més actual per a cada cas. Per als més novells la informació sobre la versió de iOS i de baseband la trobareu dins la icona opcions, general, informació (el baseband és el firmware del mòdem).

jailbreakme

Un darrer consell pels usuaris d’iPhone amb la 4.1: convindria, abans de fer el jailbreak, que tingueu una còpia del fitxer SHSH (un fitxer de signatura digital de 128-byte que combina la vostra ID del telèfon amb la versió del sistema operatiu). Per fer-ho fàcilment, fins i tot a iPhones que mai se li ha fet el jailbreak, feu servir Tiny Umbrella (instruccions i vídeo)