Google estafes patrocinades

Aquesta és una entrada convidada d’en Dani Gaya

Sorprenent resultat de busqueda al Google

Com molts de vosaltres sabeu, per entrar als EEUU es necessari omplir un formulari on line i realitzar des d’aquest Setembre un pagament de 14$. El proper mes jo viatjo als USA i avui al rebre un comunicat de Delta recordant-me la necessitat d’omplir la sol·licitud, m’he decidit a fer-ho.

Havia sentit comentaris que, des de l’entrada en vigor de l’obligació de pagament, havien proliferat les webs-estafa, que o t’ajuden a tramitar per preus abusius la sol·licitud (que cal que es faci personalment) o senzillament fan veure que són la pàgina del govern on es realitza la gestió amb la intenció que els facilites les dades de la targeta de crèdit.

Doncs davant el dubte de caure en un d’aquests paranys, m’he decidit per accedir des de la pàgina del Consulat dels USA a Barcelona. La sorpresa ha estat que al introduir les paraules clau de “embajada USA Barcelona” o “consulat USA Barcelona” al Google, el retorn en primera posició (en fons vermell amb la indicació d’enllaç patrocinat) i en moltes de les posicions de la columna de la dreta que també son patrocinades, eren enllaços a pàgines on l’únic interès es estafar-te fent veure que són la pàgina oficial, concretament l’enllaç de la primera posició si hi clickes, el Safari, t’avisa que la pàgina es sospitosa de ser una estafa.

Doncs explicat això, i entenent que Google cobra pels enllaços patrocinats que surten en primera posició, em pregunto si és correcte aquest comportament de Google, és a dir, no tan sols permetre que pàgines-estafa es mostrin en les cerques, sinó cobrar perquè surtin en les primeres posicions, això no és col·laborar amb un delicte d’estafa?

En la imatge superior podeu veure una captura de pantalla.

Gràcies a en Tomàs per deixar-me aquesta finestra per explicar l’experiència.