Pels que fa temps som usuaris dels serveis de Google, tot allò que la companyia d’Eric E. Schmidt està presentant aquests dies a la Google I/O 2013 és sorprenent per definitiu.
Si encara no has vist la Keynote (alerta! 3 hores y 25 minuts), convé que ho facis. És un no parar de presentacions de novetats una darrera l’altra, amb millores i canvis en els seus serveis clàssics que són tota una autèntica temptació.
Com a resum del més destacat, adjunto l’esborrany de notes que he pres per a preparar els guions dels propers programes, on parlarem en detall, com no podria ser d’altra manera, i en desgranarem les més significatives, i on alguns dels enllaços que detallo a continuació us portaran a les noves Apps disponibles per iOS.
- Nou Google+ amb nova interfície i noves funcionalitats
- Google Play Music – el nou servei de Google de música per subscripció competidor de Spotify, tot i que encara no està disponible a casa nostra
- Google Play Services (API’s per desenvolupadors) que s’actualitza continuament i directament per Google. Això inclou API, per exemple, per Google Maps el que permet als desenvolupadors afegir aquesta funcionalitat directament a les seves aplicacions de forma més eficient, acurada en el posicionament i amb menys consum de bateria. Nova API per seguir l’activitat de l’usuari (per exemple, quan corre, camina o va en bicicleta)
- Google+ cross platform single sign on
- Google Cloud Messaging – Push messages per Android que a més permet no només rebre notificacions d’un servidor, si no enviar notificacions des del terminal mòbil al servidor i la sincronització entre dispositius
- Google Play Game Services API – especial per a jocs, que permet, en d’altres coses, desar l’estat o nivell d’una partida en el núvol i reprèndre-la des d’un altre dispositiu en el mateix punt on l’hem deixada, i incorpora millor funcionament multijugador (demo de 3 jugadors en directe que va fallar estrepitosament)
- Android Studio (només disponible per Windows) – nou conjunt d’eines per als desenvolupadors d’Android per facilitar el desenvolupament d’aplicacions – amb molta funcionalitat per veure en temps real, com queden els canvis de programació en diferents dispositius (mides i disposicions) i amb accés directe a les noves API’s esmentades abans.
- Google Play Developer Console – millores per intentar obtenir mètriques d’usuaris i aconsseguir augmentar la “monetització” de les Apps, un greu problema en Android – Inclou el nou servei “Google Translation Service” que permet la traducció directa de les Apps o Google Tracking que permet unir el funcionament de les Apps amb Google Analytics o possibilitats de gestionar de forma millorada el beta-testing de les Apps
- Google amplia els seus serveis de infraestrucutra i plataforma en el Cloud en l’intent de guanyar terreny a Amazon Web Servicies – amplia eines PaaS per developers i llença un servei similar a S3, entre d’altres
- Noves tecnologies de compressió d’imatges i vídeos especials per a la web (format VP9 versus JPG i versus H.264) VP9 desenvolupat per Google – YouTube suportarà VP9 enguany
- Google Play for Education (nova iniciativa a Google Play sobre contingut especialment adreçat a educació)
- Nou Google Hangouts amb App independent i multiplataforma en total competència a Whatsapp o altres serveis exclusius de plataforma com Facetime d’Apple
- Nou Google Maps, amb recomanacions de canvi de ruta “on the go” segons avís d’incidències i un Google Maps que es personalitza automàticament en funció de cada usuari
No les he detallat totes, però aquesta inundació de noves funcionalitats et deixen la sensació que Google li ha marcat un gol per l’esquadra a Apple. Apple porta un retard considerable en la renovació i ampliació dels seus serveis, sempre limitats al intern del seu ecosistema, amb una interfície, la d’iOS, tot i que estable, altament qüestionada per la seva manca d’innovació.
Del 10 al 14 de Juny Apple tindrà els focus damunt. Es farà el WWDC d’enguany i tothom espera grans canvis a l’iOS 7 i al possible nou Mac OS X 10.9, el successor de Mountain Lion.
No tenim una bola de vidre i Apple podria donar la sorpresa, ja ho ha fet abans, però, és una impressió personal sense cap base científica, crec que aquest cop Apple fa tard.
No crec que Apple faci tard, en el que respecta a iOS o OSX. Es ben capaç de canviar els sistemes operatius. Te la paella pel mànec en aquests sentit; es gat vell en això i ho domina. El problema és un altre, de filosofia d’empresa.
Res del que millori en els seus SOs canviarà el que ha deixat palès aquesta presentació de Google: Apple no pot competir ni de broma amb els serveis de Google. No és que faci tard en això, és que en aquests tema mai ha competit. El problema no és de SOs, és de serveis.
I encara que fossin capaços de posar-se a nivell de Google en això el seu instint l’obliga sempre a desenvolupar apps que tan sols funcionen en la seva plataforma. Té una mentalitat vella en aquest sentit.
Quines sortides té a la llarga:
1- Continuar el model Apple d’aquests últims anys i presentar alguns catxarros que obliguin a repensar novament tota l’industria i tornar a tindre aquells famosos “5 anys de ventatge sobre els demés”. Rellotges, televisor… Curiosament fins i tot amb això sembla que Google li fica cullerada amb unes ulleres que podrien canviar-ho tot…
2- Millorar el seus serveis recuperant tot el terreny perdut en això. No crec que sigui capaç de reinventar-se d’aquesta manera. Potser comprant algunes empreses i el seu capital humà…
3- No se m’acudeix cap més… 😛
Sempre IMHO.
Estava esperant amb candeletes el Google Hangout. Ja era hora!! 🙂 Vaig a provar-lo ara mateix
Opino com el Gerard, mai han sigut competència en serveis. Apple ha muntat els serveis que li han convingut i prou (menys en els mapes q efectivament la van cagar). En el punt 2 del Gerard tb ho veig poc probable, Google és un gegant en aquest camp, Google Maps es va llançar fa 8 anys, Apple podrà recuperar i millorar el q ha estat fent dia rere dia Google durant 8 anys?! No crec.. I menys en aquesta última actualització.
Evidentment com a fanboy q sóc espero que el dia 10 em sorprenguin, porten unes quantes keynotes seguides sense fer-ho, però hi tinc esperances (poques).