Entrada convidada d’en David Prat Jorba

Tant el Senat com l’Assemblea francesa van aprovar el projecte de llei Hadopi (promogut pel Govern de Sarkozy), una mesura que regularia -en cas de ser aprovada- les descàrregues il·legals.

Aquesta polèmica llei hauria d’haver estat aprovada el passat 9 d’abril al parlament francès, tot i la negació per part de l’oposició i de diferents companyies d’ADSL, però degut a que molts diputats d’UMP (el partit conservador de Zarkozy) estaven de vacances, i gràcies als vots contraris dels socialistes, no es va poder aprovar el projecte de llei. A més a més, a la negativa també s’hi van adherir dos diputats del UMP que van votar-hi en contra ja que no estaven d’acord a l’enduriment de la llei que havia aplicat el Senat. El resultat final va ser de 15 vots a favor i 21 en contra.

Tot i així, el govern pot demanar -i tot apunta que ho farà- la revisió de la llei, es tornarà a presentar al Senat, a l’Assemblea i posteriorment -si rep l’aprovació d’ambdós- tornarà a ser votada al parlament que, ja sense vacances, els diputats de Zarkozy aprovaran.

Segons el president del país, aquesta llei pretén defensar els drets d’autor i lluitar contra la pirateria a internet. Aquesta aferrissada defensa vers els drets intel·lectuals s’aplicaria d’una forma força discutible: Quan algú es descarregui contingut “il·legal”, se li enviarà un mail d’advertiment. Quan reincideixi per segona vegada, se li enviarà una carta certificada a casa. I si hi torna, per tercera vegada, se li suspendrà la connexió a internet fins a un any. A més a més, el Senat hi va afegir l’agreujant de que a sobre del tall de connexió a internet l’usuari hauria de seguir pagant la tarifa del servei tot i no rebre’l.

Per acabar-ho d’adobar, l’infractor serà el titular de la connexió a internet, sigui qui sigui qui ho hagi fet, de tal manera que si algú amb uns certs coneixements informàtics entra dins del router d’una altra persona -cosa no massa difícil- i descarrega continguts il·legals, el castigat serà el responsable d’aquella connexió.

També inclou l’instel·lació d’uns programaris que s’hauran de comprar i que serviran per demostrar la bona fe dels propietaris de l’ADSL en cas de ser acusats per descàrregues il·legals. Encara em costa trobar el sentit a aquest punt: Tant per tant i pel mateix preu, si tinc un certificat de “bona fe”, em descarrego el que em doni la gana, no?

Els sancionats, també hauran d’instal·lar un programari que regularà el seu accés a determinats llocs de la internet i per poder, simplement, descarregar-se arxius. No se sap si tots aquests programaris seran aptes per Mac i Linux.

Segons afirma el diari Le Parisein, aquesta mesura disposarà d’un pressupost que podria enviar fins a 3000 cartes, 10.000 mails i que podria sancionar 1000 usuaris diàriament.

A més a més de la creació d’un òrgan especial per regular-ho, l’Alta Autoritat Per la Difusió d’Obres i la Protecció de Drets a Internet (Hadopi d’acord amb la nomenclatura francesa).

L’oposició i les empreses subministradores d’ADSL s’hi han mostrat contràries, també ho ha fet una gran part de la població, i sobretot això ha difós la por per arreu, ja que es tem que altres països ho apliquin prenent com a referència el país republicà.

FONTS de l’article: Le Monde, El País, Bloc de Cyborgs
FONT imatge thumbnail Flickr de Omnysce