fotos_icon

Pels qui estem al cas d’anar provant les betes de Yosemite, a la versió beta de la 10.10.3 ens ha arribat, per sorpresa, la nova aplicació “Fotos”, que substitueix la clàssica i pesada de fer anar iPhoto

Per fi una aplicació responsiva

Tradicionalment iPhoto, com iTunes, són dues de les clàssiques aplicacions en MacOSX lentes i pesades de fer anar. Amb Photos la sensació de lentitud quan havies de gestionar uns quants centenars de fotografies de la llibreria desapareix per complert.

“Fotos” és sorprenenment ràpida i responsiva; amb un MacBook Pro de mitjans del 2010 amb 8 GB RAM, gestiono 1.100 fotos amb total fluïdesa

És el que més et sorprendrà quan la facis servir. El segon que et cridarà l’atenció és que, aparentment, només tens una finestra del Finder minimalista més que una aplicació.

Interfície simplificada

fotos_pantalla_principal

Com explicava fa un moment la primera impressió, quan executes “Fotos” és que has obert una finestra del Finder. D’entrada no apareix la barra lateral que permet la navegació excepte si la fixes (menú veure, mostrar barra lateral)

El que ens mostra, d’entrada, és un resum de les fotografies (pestanya fotos) ordenada cronològicament.

fotos_menu_superior

  1. Amb les fletxes de navegació combines la vista de fotos entre anys, col·leccions i moments. És una vista de les fotos agrupada en el temps i per indrets.
  2. La vista més detallada o “més fina”, “Moments”, permet augmentar o reduir la mida de les fotos en el visor (les nostres darreres fotos sempre estan al final)
  3. Si no tenim activa la barra lateral la navegació ara la podem fer per pestanyes, a la part superior de la finestra.
  4. Amb el signe “+” accedim a la creació d’àlbums, projectes, projeccions, còpies etc. I si tenim una foto seleccionada la podem compartir, segons especificacions marcades a les preferències del sistema.
  5. La cerca permet trobar fotos segons el contingut desat a les metadades. Per aquesta raó és convenient que marqueu “incloure la informació d’ubicació als ítems publicats” a les preferències de l’aplicació (veieu-ne a la següent imatge) i, és clar, que les fotos fetes continguin ubicacions i altra informació a les metadades particulars.

fotos_preferencies

Metadades i Edició

fotos_exemple

Les metadades associades a una imatge són: títols, paraula clau, edició, tipus d’arxiu, favorit, arxiu referenciat i ubicació. Es poden fer servir en cerques i classificació.

Podeu accedir al menú d’activació del tipus de metadades a la part superior, opció “veure” i metadades.

A més, cada imatge o fotografia, te associada una informació que pot estar sempre visible en una finestra a banda. Per activar la funció marqueu una foto qualsevol, feu doble clic, i al menú superior premeu l’icona “i” tal i com es veu a la imatge anterior. T’apareixerà una finestra flotant que, si no la tanques, t’acompanyarà i et mostrarà la informació addicional, canviant a cada foto seleccionada.

fotos_informacio

On veiem la potència de “Fotos” és en l’edició més integrada a com es treballa amb iOS. Per editar una fotografia, seleccioneu-la des del visor de moments i directament premeu “enter” o si la teniu en vista individual, “enter” o l’opció “editar” del menú superior.

fotos_edicio_adjustaments

Tot i que alguna petita funcionalitat present a iPhoto, com ara ajustar nivells per mitjà del histograma “en viu” o recuperar/recobrir detalls en les parts exposades, de moment encara no hi és; sí que ens permet un gran grup d’ajustaments ara gestionats per botons lliscants (costa una mica acostumar-se al principi).

Si treballeu amb tots els ajustaments, o amb alguns en particulars, els podeu definir per defecte a partir de l’opció “afegir” i “desar com a configuració per omissió”.

També podem incloure els filtres que fem servir a iOS i que, de fet, s’hereten.

foto_edicio_filtres

Importació i sincronització

De moment, en la versió beta, només reiniciat el sistema un cop actualitzat i oberta l’aplicació, ens pregunta si volem importar la llibreria d’iPhoto (aquesta no és substitueix ni s’esborra, amb el que, en principi, la podem recuperar més endavant o fer-la servir com a backup. Tingueu en compte que, és possible, no tots els esdeveniments es copien per defecte, convé fer-ne una revisió.

Amb el nou “Fotos” s’afegeix la possibilitat de sincronitzar amb la fototeca de l’iCloud (en beta) de tal manera que tindreu accés a tota la llibreria ja sigui des del Mac, iPad, iPhone o Web.

Si utilitzeu el procediment habitual de sincronitzar la vostra llibreria de “Fotos” via iTunes amb els vostres dispositius (iPhone o iPad), per exemple només seleccionant determinats àlbums, notareu un augment notable de la velocitat de sincronització. Recordeu que cal canviar la llibreria de sincronització a les especificacions del dispositiu a iTunes.

fotos_itunes