especial seguretat guia

Sense caure en innecessàries paranoies la majoria d’usuaris comuns, en els quals m’incloc, no fem massa cas dels experts quan ens donen consells bàsics de seguretat informàtica. En altres paraules, “passem d’ells“. I el cert és que, seguint alguns consells bàsics i invertint uns quants euros (no tot és gratuït), podem incrementar de forma significativa la seguretat sobre l’accés, la transmissió i l’emmagatzematge de les dades dels nostres dispositius de la poma.

Com a mostra, l’altre dia, treballant des del despatx compartit amb la resta de desenvolupadors de la Universitat, un company, en Marc, em va dir: “Tomàs, estic dins el teu Mac”. El cert és que estava dins la carpeta compartida (i per tant oberta) de la meva estructura d’arxius, però és evident que no li hagués resultat massa complicat, amb poca habilitat hacker, accedir a la resta d’informació.

Un altre exemple… la setmana passada un #mossegui piulava preguntant amb quin programari podria recuperar un arxiu esborrat del seu Mac. Jo li vaig dir que el més fàcil era tirar de “Time Machine”. Em va dir que no feia servir Time Machine ni cap altre sistema de còpies de seguretat. Tenir un Mac, i no fer servir ni el Time Machine, hauria d’estar penat per llei 😛

Feia temps tenia pendent crear una nova guia relacionada amb temes de seguretat al voltant de Mac i iOS i finalment m’he decidit a posar fil a l’agulla.

En els propers dies apareixeran tota una sèrie d’entrades, sota el nom genèric “Especial Seguretat”, que repassaran i donaran consells pràctics per configurar aquells elements del nostre Mac, iPhone, iPad, etc, per millorar la seguretat.

Toca parlar-ne i, per fer-ho, tractaré, entre d’altres, els següents temes:

  • Gestió de contrasenyes i ús de 1Password
  • Còpies de seguretat amb Time Machine
  • Encriptació de la còpia de seguretat de l’iPhone i l’iPad
  • Contractar i crear una VPN amb Witopia

Com sempre qualsevol idea, comentari, aportació o suggeriment que feu servirà per ampliar al guia en benefici de tots.