Sense caure en innecessàries paranoies la majoria d’usuaris comuns, en els quals m’incloc, no fem massa cas dels experts quan ens donen consells bàsics de seguretat informàtica. En altres paraules, “passem d’ells“. I el cert és que, seguint alguns consells bàsics i invertint uns quants euros (no tot és gratuït), podem incrementar de forma significativa la seguretat sobre l’accés, la transmissió i l’emmagatzematge de les dades dels nostres dispositius de la poma.
Com a mostra, l’altre dia, treballant des del despatx compartit amb la resta de desenvolupadors de la Universitat, un company, en Marc, em va dir: “Tomàs, estic dins el teu Mac”. El cert és que estava dins la carpeta compartida (i per tant oberta) de la meva estructura d’arxius, però és evident que no li hagués resultat massa complicat, amb poca habilitat hacker, accedir a la resta d’informació.
Un altre exemple… la setmana passada un #mossegui piulava preguntant amb quin programari podria recuperar un arxiu esborrat del seu Mac. Jo li vaig dir que el més fàcil era tirar de “Time Machine”. Em va dir que no feia servir Time Machine ni cap altre sistema de còpies de seguretat. Tenir un Mac, i no fer servir ni el Time Machine, hauria d’estar penat per llei 😛
Feia temps tenia pendent crear una nova guia relacionada amb temes de seguretat al voltant de Mac i iOS i finalment m’he decidit a posar fil a l’agulla.
En els propers dies apareixeran tota una sèrie d’entrades, sota el nom genèric “Especial Seguretat”, que repassaran i donaran consells pràctics per configurar aquells elements del nostre Mac, iPhone, iPad, etc, per millorar la seguretat.
Toca parlar-ne i, per fer-ho, tractaré, entre d’altres, els següents temes:
- Gestió de contrasenyes i ús de 1Password
- Còpies de seguretat amb Time Machine
- Encriptació de la còpia de seguretat de l’iPhone i l’iPad
- Contractar i crear una VPN amb Witopia
Com sempre qualsevol idea, comentari, aportació o suggeriment que feu servirà per ampliar al guia en benefici de tots.
Interessant, jo al portàtil entro amb contrasenya al iPhone també, el punt que espero amb molt interès es el darrer tema VPN ho seguiré.
Salut.
Mica en mica aniré completant l’entrega. L’article del VPN serà llarg 🙂 la veritat és que funciona molt bé amb NetFlix.
Ostres que bé que tracteu lo de la VPN perqué fa molt que ho intento configurar, però no trovo cap client que m’agradi.
Estarem espectants!!
PD: Va ser toto un plaer coincidir amb la Nuria, el Tomas, el Raimon l’altre dia a les primeres Jornades Apple a Ulldecona. Una abraçada i fins aviat!!
Molt interessant
Gràcies Jaume
pot ser molt util, jo com el rafael, tinc ganes de llegir el 4rt punt. de totes maneres pel q fa a la seguretat, jo soc dels usuaris que passa dels profesionals, sempre he pensat que la seguretat nomes posa bloquejos al que es conegut i per tant mai s’està prou segur, pel q a la fi penso millor viure sense preocupar-te gaire ni obscecionar-te, el q tingui q passar passarà, fins i to així visc a la vida real, prefereixo tenir una bona assegurança q no pas alarma i reixes
Dani, estic d’acord que la “seguretat total” no existeix, però la qüestió és posar les coses una mica més difícils.
Dins el concepte “seguretat” també s’inclou l’apartat que permet salvaguardar les nostres dades per a poder-les recuperar en cas de problemes o avaries, no tot està relacionat amb “hacking”.
Com ja li he comentat a en Rafel, pel 4rt punt estic fent proves aquests dies amb resultats molt sorprenents. Estic segur que us agradarà 🙂
Tinc moltes ganes que expliqueu com funciona i què és ben bé 1Password, ja que n’he sentit a parlar i no m’entero! T.T I m’anirà bé tenir un xic de seguretat al mac, ja que ara per ara no en tinc gens! 😀
El funcionament de 1Password és ben simple doncs combina l’aplicació pròpia d’escriptori amb el plugin que s’adapta al teu navegador i que et permet incloure el teu login i contrasenya per a cada lloc web.
La idea que hi ha darrera és que normalment tenim sempre la mateixa contrasenya per a tot, fet molt greu doncs si ens la pillen, ens la pillen per tot. El que caldria és tenir una contrasenya forta (caràcters alfanumèrics + majúscules i minúscules, etc) per a cada lloc o servei. Però clar, fer-ho correctament fa impossible recordar-ne totes les contrasenyes.
1Password ho fa per tu de forma automàtica doncs genera, associa, recorda i recupera cada usuari-contrasenya per a cada servei.
No té a veure amb aquest tema, però… Mosseguis, ja heu vist aquesta notícia: http://www.ara.cat/comunicacio/Microsoft-apple_0_477552882.html? Nosaltres ja n’estem convençuts, però l’estratègia de Microsoft em recorda un cert club de futbol europeu, del país veí (a ponent), ploraner, mentider i malfeiner.
La simple comparació de preus entre Mac i PC com a únic argument no té sentit.
És cert que els preus dels macs són superiors, fins i tot més si realment fas una comparació entre ordinadors (Mac i PC) amb qualitat de components similars. Però pagues no només per un sistema operatiu, ho fas per un “ecosistema” que t’aporta un benefici que, si es vol, es pot mesurar econòmicament “deixar de preocupar-te per temes tècnics i concentrar-te en la productivitat”.
Un tercer punt són els “serveis” associats. A veure qui comprant un PC al MediaMarkt obté els mateixos serveis que un que compra un Mac a l’AppleStore (això si el PC no te’l venen usat i te’l cobren com a nou)
Menys publicitat absurda i més arguments 🙂