Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En l’episodi d’avui ens acompanya en Salvador Pla, administrador de sistemes i responsable de la instància de Mastodon “Mastodont.cat”.
Si tenim temps també parlarem de la tragèdia de LastPass, a qui li han robat el backup dels cofres de contrasenyes dels seus usuaris, i de OpenAI-OpenGPT.
PART 1:
Mastadon – Aspectes Generals:
-
-
- Cal entendre avantatges i inconvenients.
- Si Mastodon continua estenent-se, creixent, i es fa més popular, el lògic és que es vagin afegint millores al codi que resolguin alguns problemes o simplifiquin alguns processos.
-
-
-
-
- Avantatges
- Descentralitzat
- 3 Línies de temps
- Personal (a qui tu segueixes)
- Persones que tu segueixes estiguin a qualsevol servidor o comunitat.
- Local (la de la teva comunitat o grup)
- És important triar bé o vols estar o obrir-te perfils a diversos servidors. La línia de temps del teu servidor local tindrà converses sobre allò que t’interessi: (cotxes, cuina, història, periodisme, lutier, ràdio, castellers…).
- Si t’has donat d’alta en un servidor i, pel que sigui, no t’agrada i vols migrar a un altre, tens una guia ben explicada a Xataka.
- Federada.
- La majoria de servidors de Mastodon estàn federats. Estàn connectats entre sí i, per tant, pots veure una línia de temps de tothom qui publiqui en qualsevol altra servidor al que estigui connectat el teu servidor local.
- Personal (a qui tu segueixes)
- Inconvenients
- Manca d’eines crucials per evitar l’assetjament. Ho comentava la Taylor Lorenz, la periodista de tecnologia del The Washington Post, centrada en Tecnologia i en Tesla, a la que l’Elon Musk va esborrar el seu compte de Twitter perquè li molestava el que escrivia.
- Per exemple, tu pots blocar un usuari o tota una instància (servidor) però funcions com ara “Només la gent que esmento pot respondre” o “Només els seguidors poden respondre”, present a un servei centralitzat com Twitter, a Mastodon, per la seva naturalesa descentralitzada, difícilment hi serà.
- Si us interessa aquest tema del funcionament intern de Mastodon i la moderació a les xarxes socials, us recomano seguir a Ms. Penny Oaken.
- Manca d’eines crucials per evitar l’assetjament. Ho comentava la Taylor Lorenz, la periodista de tecnologia del The Washington Post, centrada en Tecnologia i en Tesla, a la que l’Elon Musk va esborrar el seu compte de Twitter perquè li molestava el que escrivia.
- Avantatges
-
-
Mastadon – Aspectes Tècnics:
- La base de programari de Mastodon
- OS, middleware, versions, bbdd, gestió d’emmagatzematge, espai en disc.
- Imatges, àudios, vídeos
- Diferents clients i diferents Interfícies gràfiques d’usuari
- Consistències i Inconsistències.
- Muntatge i manteniment d’un servidor.
- Esforç de manteniment.
- Costos i necessitat de suport dels usuaris.
- Exemples i proves de concepte a AWS.
- Altres alternatives de hosting
- Escalabilitat – Alta disponibilitat
- Eines, suport i comunitat per als admins de Mastodon
PART 2:
- La tragèdia de LastPass
- OpenGPT – OpenAI
Propostes Mosseguis:
- (Tomàs – Presentació) Recomanar una presentació a Youtube del professor de periodisme Jeff Jarvis (us sonarà a molts #mosseguis doncs acostuma a participar en el podcast de referència “This Week in Tech”) va fer a la Newmark J-School parlant de com apuntar-se a Mastodon i reflexionant sobre com funciona el Fediverse i com aquest pot afectar als periodistes i als mitjans.
- (Tomàs – App/Client) Metatext per iOS és un excel·lent client. És gratuït i Open-Source, te molt ben endreçat i accessible les 3 línies de temps i el canvi de compte. També disponible per MacOS (versió idèntica a iPad0S.
- (Tomàs – App/Client) Per MacOS recomano la versió web oficial. Si us cal multi-compte, com és el meu cas, podeu tenir vàries pestanyes al navegador, cadascuna amb un compte diferent. Per tenir una visió per columnes de les línies de temps cal que activeu l’opció “activa la interfície avançada” a Preferències – Configuració – Aparença. Amb Safari he observat que les pestanyes d’aquest client consumeixen molts recursos.
- (SinnerBOFH – Interfícies Humanes) Pels que estem farts que a Cupertino es passin pel folre dels 🥚🥚les HIG (Human Interface Guidelines):
- (Albert Masedo – cuina) Un podcast sobre la història de la gastronomia que ha començat fa no massa a RAC1 amb Nandu Jubany. Al capítol 3 parlen de canelons igual que l’últim mossegalapoma.
- (SinnerBOFH – TikTok) Si voleu escoltar com al sector de la defensa dels EUA veuen a TikTok, escolteu aquest episodi del podcast The Merge entre els minuts 26’25” i 39’16”
- (SinnerBOFH – Joc) “Beyond All Reason” Un joc gratuït d’estratègia en temps real (RTS) per Linux, Windows i Steamdeck. Amb MacOS necessitaràs un emulador.
- (Dani Gaya – Spliiit) Estic provant el servei Spliiit per fer sharing de credencials de serveis, hi ha una mica de tot jo estic fent servir svod Disney i filmin per un total de 7€ al mes i de netflix estic recuperant 4,5 per compte.
- (Maurici Pena – OpenGPT) Estan treballant en un software pensat per professors de secundària per detectar textos escrits amb ChatGPT. Es tracta de GPTzero. És encara una beta i segur que li falta molt. Us deixo l’enllaç per si ho voleu remenar. També us deixo un twit de un dels desenvolupadors on arriba a explicar una mica el funcionament.
- (Oscar GTA – Bancs) Una entrevista a Mario Conde, que independentment de la opinió que se’n tingui, dóna una visió molt panoràmica interessant. El títol no és ni de tros identificatiu de tot el que parlen. Passat, present, futur, crypto..
- (Andreu Guitart – Barreja) Entre les merdes que llegeixo per evadir-me de la feina, segueixo una web que es diu ecoinventos.com allà hi trobo molta info variada, des de com fer una beguda de soja a casa fins l’últim model de plaça solar desenvolupada per l’Universitat de can collons de la roca. Què en penseu d’aquest tipus de webs? A mi em serveix per destrossar els súper coneixements del cunyat. I així calla la resta de l’àpat que compartim.