Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.

mlp547

Avui tornem a l’essència de mossegalapoma. En Macma i un servidor farem un “teva-meva” parlant de trucs i novetats interessants de la darrera versió d’iOS i de MacOS Ventura. 

Aquest episodi té un vídeo a YouTube associat.


PART 1: – iOS

 Escriptori

iOS també té una mena d’escriptoris, però formen part de Modes de concentració, una evolució de la funció No Molestar. Bàsicament ens ajuda a muntar una configuració de l’iPhone per a cada moment, com per exemple Feina o Cap de setmana, de manera que podem restringir les notificacións d’apps o persones i fins i tot no mostrar-les

Cal dir que aquesta funció també està disponible per macOS i fins i tot es pot sincronitzar i compartir els modes.

Per configurar-ho necessitem iOS 15 i macOS Monterey com a mínim.

Configuració > Modes de concentració. A iOS es pot prémer 2 segons la pantalla de bloqueig i també ens permet configurar-ho o activar-los.

Per omisió ens ve configurat un mode per Feina i un de Descans on venen uns ajustaments estàndard adaptats al que tinguem instalat a l’iPhone.

En cada mode de concentració podem:

 • Activar/desactivar notificacions específiques per App.
 • Trucades i missatges de contactes específics
 • Fons de pantalla de bloqueig i d’inici
 • Configurar quines apps es mostren “instalades” i els widgets.

Recordeu que podeu tenir contactes VIP (normalment els favorits) per a trucades, mail i missatges que se saltaràn aquestes restriccions. 

Dins els ajustaments del mode de concentració, teniu un menú d’opcions on podeu seleccionar qui pot trucar per la matinada o fins i tot que soni el telèfon si truca 3 o més vegades seguides.

Fer neteja periòdica d’Apps que no usem

Hi ha un ajustament molt útil que jo utilitzo per saber quiens Apps no faig servir.

Dins d’Ajustaments > App Store tenim “Desinstalar aps no utilitzades”. Ens posarà un núvol quan l’app no s’utilitzi per un temps llarg. Nomès elimina ‘App, però no les seves dades. Jo l’utilitzo per adonar-me quien apps ja no utilitzo i les elimino.

Personalizar el centre de control

Veig que molta gent no té personalitzat el centre de control, és molt fàcil: Ajustaments > Centre de control. Fins i tot podem tenir accés ràpid a les llums i accesoris de HomeKit.

Alguns accessos ràpid que tinc: Gravació de pantalla, Apple TV remote, mode de baix consum, calculadora.

Àlbums compartits:

Els que ja no tingueu instagram, sabeu que tenim una versió super reduida dins l’ecosistema Apple? És poden fer likes i comentaris a les fotos de forma privada.

Fins i tot si no teniu iCloud+, ja que els albums compartits no ocupen espai d’iCloud! Us poden servir com a còpia de seguretat (però amb una qualitat inferior).

Els àlbums compartis d’iCloud poden contenir fins a 5000 fotos o videos i es redueix la seva qualitat una mica.

Ocultar correu electrònic:

Dins les preferències d’iCloud teniu una forma molt fàcil de gestionar adreçes de correu electrònic efimeres. Funciona súper bé per botigues online i físiques.

Bateria

Molts ens preguntem com podem allargar la bateria. Les bateries de liti han d’estar entre el 20 i el 80% el màxim de temps possible. Al final sota la meva experiència hi ha 2 coses que podem fer per allargar la bateria:

 • Càrrega lenta (carregador de 5W)
 • Carregar-lo per la nit ja que la càrrega optimitzada d’Apple mantindrà el dispositiu en bon estat.


PART 2: MacOS Ventura

Gestionar l’emmagatzematge

Anem a veure com gestionar millor l’emmagatzematge en MacOS Ventura, sobre tot per aquells que tenim disc durs SSD no massa grans.

Anem a Configuració del sistema – General – Emmagatzematge

 • Una opció és desar a l’iCloud arxius locals que no es necessiten o no es fan servir habitualment. 
 • Premeu la “i” d’informació a aplicacions i veure quines aplicacions ocupen més espai. Podeu eliminar arxius associats a una aplicació que ja no feu servir o, millor encara, eliminar aplicacions que no utilitzeu.
 • Reviseu també els arxius adjunts del correu (mail)

 

Tingueu actualitzades totes les aplicacions.

Sovint, problemes executant aplicacions, que algunes no funcionin, o fins i tot poder tenir riscos de seguretat venen motivats per que algunes aplicacions no s’han actualitzat. Us porto 3 opcions per a tenir-les actualitzades.

 • Moltes aplicacions ja disposen d’una opció per a comprovar si hi ha actualitzacions noves. Quan instal·leu per primer cop una app, reviseu les preferències i activeu aquesta opció si no ve activada per defecte.
 • MacUpdater – és una aplicació de pagament que, de forma centralitzada, analitza totes les aplicacions del teu mac i llista totes les que disposen d’una actualització. Pots programar cada quan fer l’escaneig i fer les actualitzacions. Macupdater dóna molta informació sobre cada aplicació i cada actualització (release notes). La versió Pro no només far scan d’aplicacions sinó també de totes les utilitats de software (plug-ins, etc…). Ah! i verifica el Code-Signature (hash) de cada nova versió baixada i permet fer còpies de seguretat de l’aplicació abans de fer l’actualització per si et calgués fer roll-back!
 • CleanMyMac – Inclou un “Updater” de software de Mac. Si sou usuaris d’aquesta magnífica i clàssica aplicació, feu servir aquesta opció, tot i que no detecta totes les aplicacions.
 • AppCleaner de freemacsoft

 

Escriptori

Per la meva forma de treballar amb el Mac, m’és molt útil tenir diversos escriptoris configurats. Cada escriptori té una o vàries aplicacions. Jo en tinc 6 d’escriptoris actius simultanis. 

Per canviar entre escriptoris es fa arrossegant 3 dits al trackpad.

Un dels comportaments més molestos per a mi és que, de sobte, sense venir al cas, el sistema operatiu em canvia l’escriptori de lloc, el que fa que em torni boig per a trobar el que buscava.

Per a prevenir aquest comportament.

 • Aneu a Configuració del sistema – Escriptori i Dock – Desmarqueu opció “Reorganitzar automàticament  Spaces en funció de l’ús més recent”.
 • En aquesta mateixa pàgina d’opcions teniu també la possibilitat de definir quin és el vostre navegador per defecte i és aquí on podeu definir els angles actius de la pantalla. 

 

Facetime per compartir pantalla

Una opció que tenim molt a mà i en la que no cal instal·lar res ni configurar res és facetime.

Facetime té una opció (la icona de una pantalla amb una persona al costat) que permet compartir la pantalla amb algú amb el que estiguem parlant per Facetime. (Funciona arreu: MacOS, iPadOS i iOS)


Propostes Mosseguis:

 • (Albert Masedo – Windows) Han creat una imatge personalitzada de Windows 11 anomenada Tiny11 que sol inclou el programari necessari (li treuen tota la merda de programes que ningú vol i venen per defecte, com per exemple Edge), dissenyat per funcionar amb pocs recursos com ordinadors antics amb poca RAM i es pot instal·lar tot i no tenir els requisits mínims que demana Microsoft (com el TPM). Jo l’he provat a l’ordinador que tinc a la TV on sol faig servir el navegador i va perfecte, tot molt més ràpid. Òbviament no és un sistema operatiu per utilitzar al teu ordinador principal, perquè mai se sap que li han pogut ficar en aquesta imatge, però per instal·lar en màquines antigues o màquines virtuals penso que és una bona opció. Pels més desconfiats, podeu comprovar que aquesta imatge ha estat escanejada no conté virus.
 • (Josep Pagès – Sèrie) Hola! Us recomano la sèrie “We Are Lady Parts” a Filmin. És una comèdia musical que segueix un grup de dones musulmanes que formen una banda de punk rock anomenada “Lady Parts”. La sèrie explora temes com la identitat, la religió, la cultura i el feminisme d’una manera molt divertida i innovadora. La música és excel·lent i les actuacions són increïbles. La sèrie trenca els estereotips i les expectatives que se’n tenen de les dones musulmanes. És una sèrie fresca, divertida i amb un missatge positiu. 
 • (SinnerBOFH – Mart) Si voleu escoltar al Kim Stanley Robinson (autor de la trilogia de Mart) en una entrevista, escolteu aquest episodi del podcast “Seldon Crisis
 • (Joan Betbesé – Sèrie) Parlant de música a Amazon Prime també en teniu una que m’està agradant força, i està en CATALÀ: “Daisy Jones and the Six”.
 • (SinnerBOFH – Música) Si tens la teua música i estàs fart que Apple et vulgui vendre música en Streaming que ni t’importa ni t’interessa, baixa’t l’App DOPPLER MP3 & FLAC PLAYER . Aquesta App serveix per reproduir música offline al teu dispositiu. Pot accedir a les cançons d’Apple Music, o accedir a cançons que tinguis al Mac o al núvol o accessibles per WiFi o …
 • (Birres – oferta streaming) Si algú dels presents es vol donar d’alta al nou servei de SkyShowtime… ALERTA!!! Feu l’alta a través de la seva web! 50% de descompte VITALICI! Sobretot no ho feu a través de les AppStore. Abans del 24/04
 • (Rafel Jesús – ChatGPT) Si sou dels que utilitzeu el ChatGPT i el voleu tenir en la barra del vostre Mac, podeu descarregar-vos aquesta  app “MacGPT”.  Podeu  fer  un donatiu o no, vosaltres mateixos (Desenvolupador: Jordi Bruin)
 • (Rub – Transcripció) Nou servei de transcripció d’àudio i vídeo en català de la mà de Softcatalà. 
 • Acaba d’estrenar-se “El Alpinista” a Prime Video, un documental sobre Marc-André, un escalador de 25 anys que escala sense corda per tot el món.