ATENCIÓ! Aquesta entrada és de juliol de 2007. Només serveix per a versions de Mac OS X 10.4 (Tiger) o 10.5 (Leopard)

Per sistemes des de la versió Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) a 10.11 (El Capitan) feu servir el: Catalanitzador per Mac de Softcatalà

 

cocoaspell.png

Una de les funcions més interessants del MAC OS X és el corrector ortogràfic que ve per defecte i que es pot fer servir en un munt d’aplicacions com per exemple, el Mail, el Textedit, el Safari, l’iWeb…

Si no l’heu fet servir abans proveu de fer CTRL+click del ratolí (o botó dret) damunt d’un text qualsevol d’alguna de les esmentades aplicacions i aneu a l’apartat “Spelling” (a sota de tot).

En aquest punt us apareixeran 3 opcions. La primera per a configurar el corrector ortogràfic, la segona per fer una comprovació ortogràfica al sortir del text i la tercera per que la correcció es vagi fent mentre escriviu.

corrector1.png

En aquesta entrada aprendrem a incloure el català com una més de les possibilitats de diccionari en el corrector ortogràfic per defecte tal i com veieu en la imatge anterior, doncs no ve en el MAC OS X i ho hem de fer per mitjà de la utilitat cocoASPELL.

El primer pas doncs serà descarregar la pròpia utilitat cocoaASPELL triant INTEL o PPC segons sigui la vostra plataforma.

Ara instal·leu la utilitat. Us haurà creat una nova icona, com la de la imatge principal d’aquesta entrada al final de les “Propietats del Sistema”.

Un cop instal·lada la utilitat cal descarregar el diccionari (si no descarrega feu clic amb el botó dret i deseu el fitxer enllaçat). Descomprimiu el fitxer.

Un cop descomprimit us crearà una carpeta, a l’escriptori, de nom “aspell6-ca-20040130-1”. Moveu-la a ”/Library/Application Support/cocoAspell/”.

En teoria, amb aquest passos ja n’hi ha prou.

Com explicava a l’inici del post només heu d’obrir les “Preferències del Sistema” subapartat de “Complements”, configurar la nova utilitat “Spelling” o “Ortografia” per a que agafi el català com a idioma del corrector per defecte i ja està.

corrector2.png

Si voleu disposar del menú d’aquesta nova utilitat “Ortografia-Spelling” en català, com a la foto anterior, encara us restarà un pas més.

Descarregueu el fitxer “catalan.lproj.zip”

Descomprimiu-lo. Aquest fitxer és, de fet, una carpeta.

Copieu aquesta carpeta “catalan.lproj” dins de /Library/PreferencePanes/Spelling.prefPane/Contents/Resources.

És a dir, si aneu navegant veureu que “Spelling.prefPane” és la mateixa utilitat. Per veure el contingut de la utilitat i poder arribar fins a la carpeta “resources” que és dins, caldrà que premeu botó dret i seleccioneu la opció “Mostrar contenidos del paquete” (es posible que us demani la password d’usuari”).

Un cop copiada dins la carpeta ja disposareu de la localització al català dels menús de la Utilitat cocoAspell.

De debò que val la pena entretenir-se a fer la instal·lació  i poder disposar en línia del corrector en català mentre escriviu un mail o, per exemple, l’entrada d’un post.