Moltes fotografies que veiem tenen alguna cosa misteriósa que no sabem el que és, però que sens dubte capta la nostra atenció. Potser percebem un cert color verdós que òbviament no és el color real de l’escena, llavors molt probablement estiguem davant una fotografia que el seu revelat va ser fet amb procés creuat, i que és bastant comú trobar-ho en fotografia de moda.

Originalment el procés creuat sorgeix en la fotografia tradicional o fotografia de pel·licula, en anglès se li coneix com a cross processing, cross process o simplement amb l’abreviatura xpro. Es desconeix amb certesa el seu origen encara que hi ha els qui asseguren que es va aconseguir per error i bàsicament en els seus orígens consistia a revelar una pel·lícula amb els químics que s’empraven per a les diapositives o viceversa. Entre els químics més comuns es trobaven l’I6 i el C41, és per això que moltes vegades podem trobar referències al procés creuat amb els noms d’I6 a C41 i C41 a I6.

El resultat d’usar “incorrectament” els químics de revelat distorsiona els colors, proporcionant un aspecte àntic, i accentua el contrast dels mateixos, donant com resultat una imatge una miqueta similar a les obtingudes amb les antigues Polaroids, i l’altre efecte és bastant similar al que s’aconsegueix amb les càmeres lomográficas be ara  amb aplicacions com morelomo  o  instagram.

Encara que l’efecte del procés creuat sorgeix inicialment en la fotografia de film, en l’actualitat està a l’abast de tots els que ens dediquem a la fotografia digital, ja sigui en Photoshop, Lightroom, Gimp, Aperture o un altre programa d’edició digital, on manipulant el contrast/brillo, el to/saturació i les corbes, és possible obtenir resultats molt similars al mètode original i que actualment compta amb una enorme quantitat de seguidors i fanàtics.

Una altra opció no tan utilitzada és la que esmentàvem com l’efecte contrari: el procés creuat invers, amb el seu conseqüent desaturación i disminució de contrast. També resulta ser un recurs interessant, que pot donar un toc antic a les imatges que per això es prestin. En utilitzar aquests recursos digitalment, molts els combinen amb altres efectes per aconseguir resultats cridaners que ressaltin la bellesa de les nostres  fotos o els agreguin una mica d’interès.

En un proper lliurament us explicaré com aconseguir aquest efecte digitalment.

Foto: Rafel Jesús