Hem tingut l’oportunitat de provar la beta 10.7.11a390 de Mac OS X Lion i, sense pretendre fer una revisió completa, per altra banda impossible en un post, us portem algunes novetats interessants del que serà el nou sistema operatiu d’escriptori de la casa de la poma.

En els propers dies tenim intenció d’aprofundir en alguns dels aspectes que us presentem avui i comentar-ne de nous.

Tot i haver instal·lat la beta en un disc dur extern lent i connectat per USB ens ha sorprès la velocitat de resposta així com l’estabilitat del sistema.

Certament no funcionen encara algunes aplicacions, per exemple el client de Dropbox, però aquest fet no invalida que es puguin fer ja moltes proves.

About this Mac

About This Mac - Macosx Lion

Aquesta secció comuna en el menú de la poma ha tingut una bona rentada de cara com veieu a la imatge superior, separant elements en el menú i aportant informació disgregada com a novetat.

Gestió de la finestra de Login

Sembla que la commutació ràpida entre usuaris del sistema serà una realitat en el nou Mac OS X Lion. No tinc més informació de què possibilitarà aquesta opció.

Lounchpad – nova forma de gestionar les aplicacions

Lounchpad - Mac OS X Lion

En un estil molt iOS ja podem fer servir l’anunciada funcionalitat “Lounchpad” que permet organitzar, trobar i llançar aplicacions de forma ràpida.

Qui, com en el nostre cas, tingueu organitzades per subcarpetes algunes aplicacions dins la carpeta principal, aquestes s’importaran automàticament creant un grup propi, és a dir, un nou conjunt de programes dins el Lounchpad

El nou Lounchpad ens apareix en una icona al Dock.

Nou Finder

Nou Finder - Mac OS X Lion

Possiblement no és el canvi que molts esperàvem però Apple ha fet un intent en dotar-lo de més agilitat i senzillesa.

El primer que observem és una reorganització dels elements a la finestra lateral on, a la part superior, s’han intercanviat els papers apareixen en primer lloc els indrets i carpetes favorits i després els altres dispositius connectats.

La nova funció “All my Files” organitza automàticament aquests per tipus d’arxiu.

Finder Labels - Mac OS X Lion

Com veieu a la imatge anterior s’incorpora l’opció, en el menú superior, d’etiquetar per colors un arxiu o grup d’arxius seleccionats.

Al nou Finder hi dedicarem un article especial.

Airdrop

Airdrop - Mac OS X Lion

Sens dubte una de les funcionalitats més destacades del nou Lion.

Airdrop permet l’intercanvi d’arxius via WiFi entre altres Macs que estiguin dins el radi d’acció (no cal que estiguin a la mateixa xarxa) i que també funcionin amb Lion.

La detecció d’altres ordinadors veins és automàtica.

Spaces i Dock

Spaces - Mac OS X Lion

Arriben petits canvis en la gestió d’Spaces i del Dock on, per exemple, es permet definir de forma més dinàmica el número d’espais (spaces) que fem servir i si, quan activem una aplicació saltem o no a l’espai assignat a aquesta per defecte.

Light Dock - Mac OS X Lion

Un petit detall on podem controlar l’aparició o no al Dock de la llumeta que apareix com indicador d’aplicació activa o arrancada.

Preferències del ratolí

Mouse Preferences - Mac OS X Lion

Descol·locats ens hem quedat una estona en observar que l’scroll del ratolí anava a l’inrevés de com funciona a Snow Leopard!

Cap problema, aquest comportament és definible ara com a primera opció a les preferències del ratolí.

Preferències dels comptes d’Internet i FaceTime

Internet Accounts - Mac OS X Lion

Nova i lògica opció a les Preferències del sistema que permet assignar comportaments individuals dels nostres comptes d’Internet (Gmail, MobileMe, i esperem d’altres en relació al Mail, iCal, iChat i Address Book.

Val a dir que FaceTime ara pot gestionar grups i romandre actiu en espera de trucades.

Servei directe de codificació de vídeo

Video encoding - Mac OS X Lion
Video encoding - Mac OS X Lion
Video encoding - Mac OS X Lion

Des del mateix Finder ara es pot llençar, com a servei associat, la codificació de vídeo de forma directa generant fins i tot una sortida 1080p

Control comportament finestres al Rearrancar

Reopen Windows

Ens ha sorprès aquesta nova opció que permet, en cas d’apagada o reinici del sistema, controlar la reapertura de finestres actives quan el sistema es reinicia.

Català? Mala peça al teler

Tot i comentar-ho al final és el tema que més ens interessa a molts de nosaltres.

Com ja informava l’amic Miquel Labòria al BAC de moment no apareix el català en aquesta beta.

El que no aparegui ara no és un bon senyal. A la versió 4 de l’iOS la primera beta ja l’incorporava. Estarem al cas per si hi ha novetats.