En Leo Laporte explica sovint en els seus podcasts, que un dia va jugar un partit de voleibol amb l’oncle Esteve ( Jobs ) durant una barbacoa (un costum americà anàloga a les nostres arrossades, calçotades, costellades, cargolades, xatonades…) L’Oncle Esteve, que llavors estava a Next i a Pixar, li va explicar com Apple va perdre en poc temps un avantatge tecnològic de 10 anys respecte a Microsoft: perquè no van ser capaços de continuar innovant prou de pressa. 

Certament si els macs de l’any 95 haguessin tingut core àudio, core vídeo, o simplement un Unix com cal amb una bona pila TCP/IP Windows 95 no hagués atret tants switchers.

Amb l’iPhone Apple disposava d’un avantatge tecnològic de dos a tres anys respecte els seus competidors. Crec que es just dir que fins al Nexus One no hi ha hagut res que s’acostés a l’experiencia de l’iphone, per no parlar dels afegits que comporta portar la poma pel món, que fa joc amb els ositos de Tous o les horribles bosses de Gucci. 

La setmana passada va sortir la notícia que les vendes d’Andròmines superaven les d’iPhones. Hi ha un canvi de tendència? O és que els usuaris d’iPhone estaven esperant l’iPhone4 que veien fotografiat a Gizmodo i es gastaven els dollars en iPads? Si es confirma el canvi de tendència (que segons la corba Android amenaçarà abans de Nadal les vendes de Blackberry) tenim davant nostre una repetició de la història, i per això Apple esta tant picada amb Google, com per incloure Bing com a opció de cerca en els iParatus.

Apple, a més a més, ha fet una relliscadeta amb l’Antennagate, i sembla que el FaceTime i el Retina-display no siguin prou innovació (resto a l’espera de veure un iphone 4 i menjar-me les meves paraules amb patates d’Olot) com per competir amb les 4 versions d’Android que surten cada any. 

Android com a part negativa té els operadors en contra, i els fabricants que posen capes de presentació per sobre de l’Android pur. I és que Android encara no es prou maco per vendre a les botigues als que no son geeks i nerds. Per aIxò HTC té el Sense i Motorola la seva pròpia porqueria. HTC ha publicat la versio de Froyoper a les seves Andròmines amb més d’un mes de retard, i els operadors encara han de ficar les seves merdes d’aplicacions enganyababaus per intentar vendre serveis addicionals (com un music store de Vodafone i altres aberracions semblants) 

Sabem que Google ha contractat el dissenyador de la interfície d’usuari de WebOS per resoldre els problemes evidents d’Interfície d’Android, suposadament per la versió 3.0 aka GingerBread. Quan això passi HTC i companyia podran deixar de fer filigranes com el Sense i vendre un Android Pelat. No ho faran pas els operadors que sempre volen posar ous de Pasqua en els seus paratus subvencionats. 

Pot Apple seguint innovant en el món dels telèfons per comtinuar creixent o es quedarà amb el seu share actual (i potser una mica més) i seure a veure com Google destrueix RIM (Blackberry) i com Microsoft fracassa de nou amb el Windows Phone (recordem que Microsoft fa 10 anys que fa un SO per a telèfons, i que tots els seus usuaris estan encantats quan l’abandonen. 

On Apple té ara com ara l’avantatge és amb l’iPad. Ningú ha tingut pebrots de treure quelcom que competeixi amb l’iPad. Per què? Jo crec que hi ha tres coses crítiques que l’iPad fa i que no es poden emular sense un desenvolupament tecnològic molt potent i específic:
– Activació i des-activació instantània.
– Duració de bateria increïble.
– La interacció multitouch dels iParatus no té rival ara com ara. Jo en telèfons, ni menys en pantalles més grans. 
En aquests punts la salsa secreta esta en el chip A4. Intel està preparant un xip semblant, però ara com ara no té res millor que Atom per oferir. Recordem que el A4 no es tant potent com el Atom, sobre el paper. però està dissenyat per fer exactament el que l’iPad i l’iPhone 4 li demanen.

Un altre factor fa que no surtin Andròmines tablet, i és la escassetat de pantalles multitouch. Apple té tots els productors ocupadissims. 

Crec que l’iPhone entrarà en una etapa de maduresa, en quan resolguin el tema de dissenyar antenes que funcionin, i que Apple ha d’empènyer fort en el món dels tablets on ara mana i manarà com a mínim durant dos anys. Ha de treure nous tamanys de pantalla (més grans i més petits – diu que vénen els 7″ ben aviat), obrir les interfícies per connectar-lo amb sistemes externs i fer canvis en l’IOs perquè no calgui un PC o Mac per activar-lo.