En el darrer any a Mossegalapoma.cat hi van entrar unes 90.000 persones. D’aquestes, perquè us en feu una idea, el 53% tenia configurat el navegador en català. El 41% en castellà, el 5% en anglès i l’1% en francès (la dona de l’Arnau, hehe).
Mossega la Poma és una web estrictament en català, la llengua de Fabra és indispensable per copsar i entendre el contingut del web-bloc, per tant, partim de la base de que tots els visitants de Mossega la Poma són catalanoparlants o bé entenen el català i en tenen un bon domini (obviant excepcions esporàdiques).grafic
El 92% dels usuaris venen d’Espanya, que traduït vol dir -tornant a obviar alguna excepció- de Catalunya. Ningú pensa que una persona de Guadalajara visitarà MLP si no sap català, és totalment absurd (sí, hi ha traductors, però davant dels 90.000 aquests són una minoria, insignificant!).

Doncs imagineu-vos, 90.000 catalanoparlants i només la meitat tenen configurat el navegador en català. De cada deu que llegeixin aquesta entrada -seguint amb l’estadística-, 4 ho faran amb el seu corresponent navegador en castellà.

Aquesta simple mirada posa en evidència que el català a la xarxa està flac, té unes mancances més que importants i necessita, amb urgència, solucions. Justament és per això que, punt.cat va iniciar la campanya ”Navega en català”, on s’explica de manera molt clara i distesa la importància que té tenir el navegador en la nostra llengua i com fer-ho . Per aquesta diada de Catalunya (avui) torna a incidir en aquest aspecte i fa una crida perquè aquells que tenen com a llengua principal el català, que també la tinguin a la internet. A més, durant el dia d’avui, a l’arc de triomf hi serà present puntCAT amb una paradeta explicant tot això als vianants. Si algú s’hi vol apropar, jo hi seré durant la tarda =)

Estem davant d’una marginació que ningú amaga: Microsoft i Apple. Dues empreses que tenen, gairebé, l’exclusiva dels ordinadors (amb el permís i perdó de Linux), ambdues ignoren el català sense cap mena de pudor, complexes o vergonya. Paradoxalment, i sense cap mena d’explicació -tal i com ja va comentar MLP fa temps- quan Windows decideix traduir Windows Live al català (malament i tard), la Generalitat els premia, mentre que constantment han vulnerat els interessos de la llengua catalana, començant pels seus sistemes operatius i acabant pel seu navegador.

Segons dades del darrer estudi del baròmetre de la cultura i la comunicació, són 2.295.000 els catalans que usen la internet, i segons el mateix estudi, s’hi estan, per mitjana, 44 minuts cada dia. D’aquest dos milions i escaig, només el 47% naveguen per pàgines amb continguts en català, mentre que el 92.4% dels 2.295.000 ho fan per webs en la llengua de Cervantes. Traduït, això vol dir que només un de cada dos catalans consulten webs en català, una dada esfereïdora que evidencia la mancança del català a la xarxa, ja que la nostra llengua és la vint-i-tresena amb més continguts a internet.

Quant a pàgines webs en català, hi ha vora 27.000 registres de .cat, una quantitat prou important tenint en compte que només se’n poden registrar des del 2006 i a uns preus una mica més alts que els de la resta de dominis. Ara mateix estan a 25 euros a l’any, tot i que sempre ens podem acollir a promocions i descomptes especials que fan força sovint, com els de Sant Jordi o els de l’any Monturiol.
La necessitat de tenir el .cat a la nostra web és indispensable, .cat és un distintiu de cultura i llengua d’acord amb la personalitat nacional que té Catalunya i els catalans.

El català és present a la xarxa però pateix una ignorància per part de molts col·lectius que el debiliten, que posen més difícil el seu ús i traven el seu avenç. Tot i així, gaudeix de prou salut per continuar lluitant i amb una comunitat prou forta, gran i capaç per tirar endavant.

Bona i feliç diada de Catalunya a tothom.

Fonts consultades:

http://www.fundacc.org
http://www.domini.cat
http://www.navegarencatala.cat