utilitat_discs.png

Una de les funcionalitats que més admiro dels Macs és l’excel.lent gestió dels discs durs i les particions d’arranc tot amb la velocitat genial que aporten els ports firewire dels Macs i la possibilitat d’afegir discs durs usb per a compartir en xarxa, connectats a la nova estació base AIRPORT EXTREME

A casa tenim muntada una xarxa interna amb una varietat d’aparells (2 Macs, 1 PC, 1 Apple TV, 1 XBOX 360, etc…) i amb la necessitat de tenir espais per a emmagatzemar dades de forma personal i també de forma compartida.

En aquesta entrada explicaré, sense entrar en massa detall tècnic, què faig servir en cada cas i per a què ho faig servir, tot amb la intenció de donar-vos idees de cara a com podeu muntar la vostra pròpia xarxa.

iMac:

Per a mi, l’ordinador base, el que més faig servir i el que sempre està connectat, és l’iMac. És, sens dubte, la peça més important i és l’eix de tot el sistema.

La seva capacitat interna és de 160Gb. A banda de ser l’ordinador bàsic de treball, en el meu cas, també és l’ordinador que es connecta a les xarxes P2P i és el que gestiona les descàrregues de més volum.

Fa temps vaig decidir que l’iMAC només contindria programes i dades pròpies, però no material d’ocupació massiva (com pelis, sèries, etc…). Per tant, el programa de bittorrent no descarrega ni desa res directament en ell, si no que ho fa en una partició dedicada creada dins un HD extern connectat a ell directament per un port firewire.

Aquesta opció permet, per exemple, que durant hores nocturnes on només funciona el Transmission (programa de descàrrega P2P), l’iMac tingui el HD intern totalment descansat, cosa que ajuda a allargar la seva vida útil i també la del propi iMac.

L’esmentat HD extern firewire és un LACIE de 650Gb, fraccionat en dues particions de diferents tamanys. La primera, que acabo d’explicar, que només conté DADES (pelis, sèries, originals de programes, etc.) i una altra, de tipus HFS+ autoarrancable, que està exclusivament dedicada a BACKUP total del iMac i que només fa servir el programa de còpies de seguretat automàtiques SuperDuper!

AIRPORT EXTREME ESTACIO BASE

Aquest magnífic router wifi 802.11n d’Apple possibilita la connexió usb d’un o vàrios HD externs directament a ell. Jo tinc un altre de la casa LACIE amb 500Gb.

La gràcia de fer aixó és que tot dispossitiu que es connecti a la xarxa por accedir, de forma ràpida i compartida, a la informació d’aquest Disc.

Gràcies a aquesta possibilitat tots els que tènim màquines a casa disposem d’un espai compartit i disponible, amb independència de si el dispossitiu que ha dessat les dades està encés o apagat.

Què permet això? Doncs per exemple, l’usuari del PC (pobret!) graba música que pot ser executada més tard directament des de la XBOX.

O si tinc el Macbook connectat a la TV, directament pot accedir a les sèries descarregades copiades al disc dur compartit fent streaming amb temps real i funcionant sense problemes connectat per wifi 802.11n.

Aquest HD usb connectat a la AIRPORT té també dues particions. La primera sota format MS-DOS on tothom (MAC’s, PC’s..) hi poden deixar i llegir fitxers, i la segona, més petita, sota format HFS+ arrancable preparada per a les proves del Leopard.

Per a que un PC pugui connectar-se al disc USB de l’AIRPORT EXTREME i, també, per compartir impressores en xarxa, es necessita instal.lar el programa “Bonjour for Windows” en el PC.

Perdoneu l’extensió del comentari. Torno a dir que la idea era explicar “exemples” per si els podeu aplicar.