Fa uns nou mesos vaig escriure al meu blog en castellà una entrada sobre com l’Steve Jobs es va quedar sense la gran ovació en anunciar que la proposta per als desenvolupadors per a fer coses per l’Iphone eren les webapps…

Però avui es veu tot molt més clar. Fa uns 10 anys que estic poc o molt relacionat amb el desenvolupament per a dispositius mòbils. Conec des de la cuina PalmOS, Windows Mobile (ecs!), Java 2 Micro Edition i  darrerament he fet ullades a Google’s Android. I això és el que en penso:

  • Per desenvolupar per PalmOS cal se un hacker del quinze, les coses ben fetes s’han de programar en C com els autèntics “machotes” 😉 i per compilar i debuggar cal dibuixar un pentacle a terre i invocar les forces telúriques. Kudos a tots els desenvolupadors de Palm!!!
  • Windows Mobile no és ni una plataforma, es desenvolupa en .Net o el compilador de Microsoft del moment. Es programa com si fos un windows amb totes les facilitats, però quan a la base de dades i fiques més de 500 registres peta per tot arreu, i les màquines fan coses estranyes. tal és la penetració de mercat que tenen tot i que hi son desde fa la tira.
  • J2ME és la opció per programar els “telèfons barats” que les operadores ens regalen a canvi de programes de punts perque els aguantem estòicament els seus plans de veu i dades de preus abusius, com pot oligopoli fa sempre. És una plataforma hiper-limitada en la que qualsevol funcionalitat que necessita un developer se la ha de currar desde zero, l’accés a funcionalitats del telèfon (com l’accés a la tarjeta SD o la càmara del telèfon) son no estàndars i les implementacions de la majoria de les funcions avançades es comporten diferent a cada terminal. Una pesadilla i a sobre et trobes amb que les operadores tenen capada la instlació d’aplicacions Java en molts terminals per evitar que instalem coses com el client de GMail i obligar-nos a comprar els serveis de pagament (alguns de qualitat ben baixa segons les meves proves) .Cal que Sun i els fabricants darrera la plataforma comencin a fer una mica més de cas al germà petit de la familia Java
  • Google s’ha despenjat amb Android: Una plataforma ben dissenyada que defineix un sistema operatiu programari lliure per a dispositius mòbils, que es programa amb una mena de Java ( que Sun no ha certificat ) i que té accés a serveis natius del telefon i utilitats com un motor de base de dades.  Però ara com ara no hi ha terminals al mercat i no és una plataforma consolidada. Espero que tingui un èxit considerable ja que és la única alternativa de disposar d’un sistema operatiu plenament open source en terminals de consum. Alternatives com Open Moco o el ACCESS Linux Platform (dels japonesos que han comprat PalmOS, que no Palm divisió de hardware) no estàn madures i els falta empenta i capacitat d’impacte.

I Steve Jobs que sense plataforma de desenvolupament lliurada a desenvolupadors va i es fa en menys d’un any amb una part molt significativa del mercat de terminals mobils d’alta gama. Evidentment en aquest any tots l’han imitat i vam veure al congrés de Barcelona una pila d’imitacions de l’Iphone que corren pel mon. Apple sabia que el copiarien… de fet suposo que ho esperava…

I ahir, quan els tertulians de MacBreak deien que en realitat no es presentaria rés, sinó que seria un preview del SDK que es presentaria en realitat a la developer Conference d’Apple d’aquest estiu... PAM!!!

S’ha desvelat un SDK que tecnicament és :  LA HOSTIA! 

El potencial d’aplicacions que es poden desenvolupar amb el SDK que he vist al video és senzillament impressionant. Això no es pot copiar. Quan totes les plataformes tenen els desenvolupadors agobiats amb paranys, especificacions poc fiables i SDK’s mal pensats, Apple porta unes eines ben estructurades, organitzades per serveis (core services) i us asseguro que no hi trobo rès a faltar!

Fins hi tot l’estrategia de lliurament em sembla adequada, ja que xupa un 30% de la possible facturació pel programari de pagament que si hi penseu no esta malament donat el servei de hosting, ample de banda, despeses de tarjetes, i promoció que et fan… i no et cobren un duro per el programari gratuit!

En Tomàs ens explicava que s’està qüestionant la figura de l’oncle Steve com a CEO… doncs per acabar es presenta el responsable d’una de les firmes més importants de capital risc, demana una ovació per a Jobs i anuncia un programa de finançament de 100.000.000 $ per a emprenedors sobre iPhone..

El iPhone amb el tipus de programari que es pot desenvolupar amb aquest SDK es pot convertir en quelcom més gran que el PC. Quina por!

Ludo exercint de Malvado