En aquesta entrada recuperem una  vella amiga: la Lluna. Una de les lectores internacionals que tenim m’ha fet una pregunta que no se’ns hagués acudit a cap dels que, com jo, no viatgem massa: ¿Per què la lluna es veu al revés al hemisferi sud que al nord? Bé, de fet, el que preguntava era sobre les fases lunars, no que estigui cap per avall.

La lluna en fase creixent al hemisferi nord la veiem en forma de D y en fase decreixent en forma de C. En canvi al altre hemisferi es veu al revés. I fa la impressió que gira en sentit contrari.

Les fases de la lluna es donen per la posició d’aquesta respecte la terra i el Sol.

Al girar al voltant de la terra, la zona il·luminada pel Sol va canviant.

Fases de la lluna
Font de la fotogràfia: wikipedia

La lluna gira gairebé a l’alçada de l’equador, per tant, quan a Barcelona que està a 41º nord, la veiem en forma de C, a Montevideo que està a 31º Sud, el seu punt de vista és com si estiguessin cap per avall respecte de nosaltres, però la Lluna segueix en la mateixa posició, per tant veuen la C al revés i te forma de D.

Així que, tot depèn del punt de vista. No hem d’oblidar que estem drets damunt d’una bola amb els peus en direcció al centre, així que mentre el nostre punt de vista d’un objecte fora de la Terra es a 40º positius a l’Uruguai és de 31º negatius així que tot ho veuen a l’inrevés que nosaltres, o nosaltres a l’inrevés que ells, depèn de com es miri.

Alguns links interessants:
http://www.cielosur.com/fases.php
http://www.astronavegador.com/Luna_mapa.htm