El juny del 2008 Apple va introduïr el Appstore per al iPhone i el iPodTouch. En sols dos anys el model de les AppStores ha estat copiat ad nauseam en una pila de contextos. Des dels jocs de Steam fins a les aplicacions Web amb el Google Chrome Web Store.
El model del AppStore és una aplicació del model de iTunes a les apps (allò que abans en dèiem programes, recordeu?). I aporta uns beneficis inmediats a desenvolupadors i usuaris.
Clients:
– Espai centralitzat on obtenir apps.
– Possibilitat de fer valoracions i posar estrelletes que sempre ens agrada.
– Relativa seguretat de que no ens colraran un virus o un troià. (Cosa que per exemple en la diàspora de appstores en el Android OS algun s’ha colat).
– Seguretat en el pagament, ja que sols cal que una entitat (Apple, Google, Amazon, Paypal) tingui les teves dades bancaries.
– Considerable reducció en el preu de les aplicacions. Ha quedat demostrat que fins hi tot els més aficionats al bitorrent no ens importa pagar 3,99 € pel Dungeon Defenders.
Per la banda dels desenvolupadors els AppStore son també molt atractius:
– Generen un mercat on vendre.
– Creen en els usuaris l’habit de comprar apps. L’existència del mercat i l’efecte de regulació dels preus amb la trobada d’oferta i demànda fa que hi hagi moviment, oportunitats de negoci i apareixen nous productes de qualitat.
– El propietari de l’AppStore gestiona el trull dels pagaments. A canvi d’un percentatge (Apple trinca el 30%) el propietari de l’AppStore gestiona pagament i distribució. Molts desenvolupadors d’apps han manifestat que surten guanyant amb el tracte, ja que gestionar aquesta part els suposaria uns costos superiors. Per a petits desenvolupadorsaquest factor es clau, ja que segurament no podrien sortir al mercat per ells mateixos per manca de capacitat de gestió.
Però no tot son avantatges. En el cas d’Apple hi ha sempre queixes sobre quines Apps entren o no al AppStore. Criteris poc clars, processos poc transparents i una mania persecutòria de l’oncle Esteve amb els continguts adults han generat molt de soroll. Però hi ha altres problemes que ens afecten més a usuaris i desenvoluadors:
– La organització de l’AppStore afecta el comportament del mercat. Els productes featured venen més, i quan un app arriba a un top 25 auntomàticament ven encara més.
Calen formes d’incloure estratègies socials en la recomanació de productes. Cal permetre que els usuaris siguem més lliures i informats a l’hora de cercar apps i cal que els desenvolupadors tinguin més oportunitats de difondre els seus productes.
– Hi ha agencies de posicionament d’apps en els AppStores. Ara l’èxit d’un app sol dependre de la inversió en autocompra de la teva app a través d’aquestes agències.
– Quan l’AppStore és la única forma d’instalar apps en un dispositius’atempta contra la llibertat del consumidor.
– Els AppStores no solen compartir (Apple no ho fa) les dades sobre els consumidors amb els desenvolupadors. O sia un desenvolupador no pot contactar amb els seus clients a no ser que faci martingales.
Netament em sembla que els AppStores son una bona cosa que han vingut a salvar la indústria del desenvolupament de software, que aquesta si que patía per la pirateria i les estratègies de mercat dels més grans que no més bons.
Un parell de coses, playstation network, Xbox Live, i Steam, van sortir molt abans que l’appStore d’apple per els movils. I m’apostaria algo a que en algun d’aquests 3 serveis s’hi podia comprar coses abans de que apple tingues la playstation network.
La gran diferencia entre l’appStore i aquestos, es que per una cuota molt barata, et donen unes llibreries potents, una plataforma de venta, i milers de dispositius on vendre. A banda, de que tens control absolut o casi, del que vens.
A més, tothom pot desenvolupar per la plataforma, sense pagar, encara que no pot vendre-ho teoricament…
Dracks
Tens raó Dracks, com en tantes coses Apple no ha estat el primer, però en canvi ha estat el que ha triomfat i imposat el model.
De fet diria que Playstation network i xbox live abans de l’app store eren sols plataformes de joc online (com el game center del ios) on ocasionalment s’hi podia comprar algun joc, moltes vegades minijocs i ous de pascua. I Steam no ha estat una plataforma minimament coneguda fins el 2009.
Osti Ludo!
Steam arrasaba ja fa anys! (sino passa’t per el despatx de les associacions de la fib :D).
Ara bé igual que moltes altres coses amb el boom del 2.0 les xarxes socials i el personal-permamentment-conectat aquest tipus de plataformes han guanyat un munt.
Jo crec que apple va ser no el pioner, però sí el que va tenir èxit i rotund. Això no li treu ningú.
La plataforma que ofereixen és efectiva i la unificació de sistemes operatius amb dispositiu és un punt. Alerta però que a nivell de desenvolupament té putades. El Miquel segur que em corregeix, però una app de la 2.X no funcionarà bé quasi mai a una 3.X i en canvi amb Android això no passa tant.
Molt bon article Marc!
Rai, jo he actualitzat molts cops el iphone, i sense actualitzar les apps m’han seguit funcionant sense cap problema.
En quant a compilar l’app, pos, no tinc tanta experiencia de programació, pero fins on se i he vist, no canvien tan els SDK d’una versio a la seguent…
Ara, es veritat que actualment no pots enviar cap app nova que no sigui compatible amb 4.0 (o no se quin es el mínim que t’exigeixen) Pero es algo 100% normal…
Dracks
@rai Steam tenia exit entre el mon dels hardcore gamers, no era del ton mainstream. A part no es tractava pas d’un Appstore, sinó d’una plataforma de joc col.laboratiu i una comunitat virtual. Molts jocs es venien en dvd i portaven codi d’activació. En tot cas ni steam ni xbox ni playstation han marcat la tendència.
I, si, ja sé que a les associacions de la UPC no solament us dediqueu a fer pràctiques de programació 😀
apple, segurament no ha estat el primer com tampoc amb les pantalles tactisl als telefons, etc… peros si que ha marcat les principals regles de joc del model, model que ha de continuar evolucionant.
per a mi si tot continua com la itunes store, hi ha un gran aventatge per l’usuari, desapreix la despessa ciclica en les actualitzacions del programa
Tinc un iphone portat d’Estats Units de l’any passat i li vaig fer el jailbreak i l’unlock per la versió 3.1.3, i ara voldria fer-li el jailbreak i l’unlock per la versió 4.0.1.
El procés és igual de fàcil que la primera vegada que es fa el jailbreak o com ho he de fer?
Gràcies!
@arnau al bloc d’apple en catala h ha el tutorials per fer el jailbreak, no es massa digicil 😉