antena wifi

Recentment Apple ha anunciat dues actualitzacions de hardware per l’Airport Extreme i el Time Capsule.

Entre d’altres avantatges, la nova Airport Extreme, permet crear dues xarxes Wifi separades, una interna (amb accés als nostres dispositius de casa) i una altra externa (per donar accés sense fils a internet a visites i a amics eventuals, però mantenint la privacitat de la primera xarxa, la interna.

De fet, si us passa com a mi, que teniu una Airport Extreme antiga i una Airport Express més antiga encara, podeu aconseguir el mateix efecte, via configuració, sense haver-se de gastar ni un euro (que no estan els temps per despeses).

Quan fa més d’un any vam editar la guia “Creant una Xarxa Domèstica“, la configuració que us proposava, fent servir també aquests dos aparells, servia per a estendre la nostra wifi repetint el senyal d’un Airport a l’altra per mitjà de WDS.

Avui amplio el contingut de l’entrada 5 de la guia, amb una nova versió, la 5b, per aconseguir tenir dues xarxes separades, com permet la nova Airport Extreme.

Configurant l’Airport Extreme

Anem a configurar l’Airport Extreme en una configuració de màxim rendiment 802.11n per a crear la xarxa interna 1 d’ús domèstic, amb el que suposem que tots els aparells de casa disposen d’aquest protocol.

Com les dues xarxes que crearem estaran separades (no seran visibles entre si) la configuració que us proposo no permetrà “veure’s” entre elements connectats a diferents xarxes.

En el meu cas l’únic element que tinc 802.11g és l’iPhone i no m’importa que entri per la xarxa interna 2 (la que crearem després amb l’Airport Express).

Accedim a la Utilitat de Configuració dels Airport. Seleccionem l’Airport Extreme i anem a configuració manual.

Anem a la primera opció “Airport” per veure el “Summary”:

Airport Extreme 2_1

Anem a pestanya “wireless” i configurem el “radio mode” per 802.11n only (5 GHz). Afegim la configuració de la seguretat.

Airport Extreme 2_2

Canviem d’opció per validar el tipus d’accés a Internet.

Com l’Airport Extreme està connectada directament al mòdem-router, qui és qui assigna les adreces IP, la configurem com DHCP i el “connection sharing” com a “Off (Bridge Mode)”. Estarem construint així la xarxa principal.

Airport Extreme 2_3

Desem els canvis, és reiniciarà l’Airport i Ja tindrem configurada la primera xarxa, la interna per a ús particular a 802.11n

Configurant l’Airport Express

Ara aprofitarem l’Airport Express per a crear una segona xarxa independent de la primera. L’objectiu és donar accés a internet per wifi a les possibles visites salvaguardant la privacitat de la xarxa interna creada en els passos anteriors.

En el meu cas aquesta segona xarxa no és oberta, si no que està també protegida per contrasenya. Es podria obrir, però caldria fer alguna pensada més profunda amb el tema de seguretat i controlar quin ample de banda cedeixo per a ús públic per a que no interfereixi amb les necessitats pròpies d’ús.

Això podria ser objecte d’una altra entrada.

Accedim a la Utilitat de Configuració dels Airport. Seleccionem l’Airport Express i anem a configuració manual.

Anem a la primera opció “Airport” per veure el “Summary”:

Airport Express 2_1

Anem a pestanya “wireless”, li donem a la xarxa un nom diferent a la xarxa anterior i configurem el “radio mode” per 802.11b/g compatible. Afegim la configuració de la seguretat.

Airport Express 2_2

Canviem d’opció per validar el tipus d’accés a Internet.

Aquest és el pas més important. L’Airport Express està connectada directament al mòdem-router. La configurem com DHCP i el “connection sharing” com a “Share a Public IP Adress”. D’aquesta forma l’Airport crearà una segona xarxa de forma automàtica, independent de la primera i amb un rang d’IP’s diferent.

Airport Express 2_3

Desem els canvis, es reiniciarà l’Airport i, si tot ha anat bé, obtindrem el llum verd i tindrem configurades les dues xarxes independents.

PD: Les fotografies inicials han estat abstretes del bloc de la petita vila de Myrtletown (5000 habitants) al Nord de Califòrnia que un bon dia van decidir atorgar-se una connexió wifi per a tot el poble. Construir un Internet Wifi Hotspot no és pas tan difícil, amb paciència, un soldador i una mica de gràcia, com podeu veure en aquesta entrada 😉