Airport1 petit
Continuem avui amb la sèrie (i pràcticament acabem) i ho farem mostrant com configurar les estacions AIRPORT connectades al nostre ROUTER i formant una xarxa wifi que repeteix el senyal via WDS.

El primer que hem de fer és obrir la utilitat de configuració de l’estació AIRPORT des de “/Aplicaciones/Utilidades”.

Si us fixeu en la següent imatge veureu que ha detectat dues estacions AIRPORT.

La primera (estudi) és una AirPort Extreme ubicada a l’estudi i connectada per cable rj45 ethernet directament al router 3com; i la segona és una AirPort Express (menjador) ubicada en el menjador i connectada per wifi a l’Airport Extreme de l’estudi. Aquesta connexió es fa per WDS.

airport1

Configurant l’AirPort Extreme

Tot i que, en teoria, la configuració es pot fer de forma automàtica jo us recomano que la feu manual.

Un cop oberta la utilitat de configuració connecteu l’estació i espereu uns segons a que el programa la detecti. Si teniu problemes és recomanable fer-li un reset (part posterior) i començar la configuració de nou.

Seleccioneu l’estació base i premeu en “configuración manual”

airport2

La primera pantalla que us presenta és un resum de la configuració. És normal que tingueu el llum de l’estat (que equival al color del led del frontal del mateix aparell) en color taronja, això indica que o bé que l’estació no està configurada o bé que hi ha algun problema. Més endavant si detecteu problemes podeu accedir a aquesta pantalla i clicant damunt del símbol us donarà el detall del problema i una drecera al punt de resolució.

La meva estació ja està configurada, per tant els valors que vosaltres veieu en les imatges no corresponen a com ho veieu vosaltres en una configuració encara per fer.

Comencem la configuració:

Recordem que esteu en el menú AirPort, pestanya “Resumen”. Anem ara a la pestanya “Estación base” del mateix menú.

airport3

Aquí escriurem el nom de lliure elecció de la pròpia estació, la contrasenya d’accés a la configuració i els ajustaments de l’hora.

A l’apartat “Opciones de la estación base” podeu acabar de complimentar dades opcionals de l’estació com és el nom de contacte, la ubicació i el comportament del llum de l’estat. És aquí quan us informa que, en cas de problema, l’estació emetrà un llum taronja.

Anem ara a la pestanya de la configuració “inalàmbrica”.

airport4

En el “modo inalámbrico” escollirem l’opció “Participar en una red WDS”, per a que se’ns activi aquesta opció. “Participar en una red WDS” implica, per tant, també la creació d’una xarxa inalàmbrica.

En el nom de la xarxa jo he ficat “SATURN_N”, diferent del nom que configuraré més tard en l’altra estació airport. De fet podeu ficar el mateix nom de xarxa en les dues configuracions (en aquesta i en la que configurarem posteriorment) establint així un únic nom de xarxa wifi. Normalment els aparells que es vulguin connectar només veuran un nom de xarxa i es connectaran a la que els hi arribi amb més intensitat.

Veureu que en el “modo radio” podeu triar dues opcions. Jo he triat 802.11n compatible, doncs hi ha aparells que es connecten a l’estació airport extrem que disposen com a màxim del protocol 802.11g, entre d’altres, la pròpia airport express. Si no és el vostre cas millor escolliu el mode radio “Sólo 802.11n” on els resultats d’abast i velocitat encara seran més espectaculars.

Escolliu un canal, qualsevol. El millor és que estigui el més allunyat possible d’altres canals que facin servir els vostres veïns en les seves pròpies xarxes, així evitareu interferències i millorareu els resultats. Anoteu bé el número del canal doncs haurem de fer servir el mateix quan configurem posteriorment el WDS de l’AirPort Express.

Ara configurarem el sistema de seguretat. Aquesta és la part que acostuma a donar més problemes. No sé perquè però el tipus de seguretat està relacionat amb el “modo radio”. Jo he escollit “WEP (red seguridad de transición)”. Tot i així la seguretat wifi emesa per la xarxa SATURN_N (AirPort Extreme) és WPA+WPA2 PSK segons veieu en la imatge següent.

airport5

jo he fet servir una contrasenya de 13 caràcters alfanumèrics.

En l’apartat “Opciones de red inalámbrica…” he inclòs el que mostra la següent imatge:

airport6

Configurarem ara el WDS.

airport7

Anem a la pestanya corresponent i indiquem que l’AirPort Extrem farà de WDS Principal (l’altra Aiport, la “Express” farà de WDS remot).

Activeu la possibilitat de permetre clients inalàmbrics directes.

I Ara feu clic en el símbol + i afegiu l’adreça MAC de l’Airport Express remota.

En la darrera pestanya, “Control de acceso”, podeu indicar els filtres per adreces MAC dels aparells que es connectin. Jo el tinc desactivat.

Bé anem ara a canviar de menú a “Internet” per configurar el tipus de connexió de l’AirPort Extreme a la nostra xarxa local. Recordeu que farà de pont amb el router 3com.

airport8

Com està connectada per cable rj45 ethernet al router 3com indicarem que la via és “Ethernet”.

La configuració de la IPv4 serà “Usar DHCP”, deixant que el router 3com li assigni una IP per DHCP (jo la tinc preassignada a 196.168.1.4, mireu l’entrada anterior de “creant una xarxa domèstica (4)” on explico com fer les preassignacions).

La direcció del router 3com és la que veieu a la imatge (192.168.1.1), i no cal escriure cap Servidor DNS doncs ja els estableix el propi router 3com.

En “Puerto WAN Ethernet” deixeu-lo en automàtic.

I finalment, en “Compartir conexión”, indiqueu “Desactivado (modo puente)” doncs permetrà que sigui el propi router 3com el que assigni adreces ip’s a tots els aparells que es connectin a l’AirPort Extreme, alliberant a l’estació airport de fer aquesta tasca.

Com sabeu, podeu connectar directament impressores i disc durs externs a l’Airport Extreme i compartir-los per a tots els dispositius connectats a la xarxa. Jo tinc connectat un disc dur de la marca LACIE (per USB).

A les dues imatges següents veureu com configurar-ho, és molt fàcil, per tant no ho explico.

airport9
airport10

En principi no haurieu de tocar res de l’apartat “Avanzado”.

Així ja tindríem configurada l’Airport Extreme.

Torneu a la pestanya “Resumen”, feu clic en el botó “Actualizar” i espereu que l’estació es re inicii.

Si tot ha anat bé tindreu un llum verd (si encara no teniu configurada l’altra estació, el llum encara estarà en taronja, no us amoïneu). Anem ara per l’altra.

Configurant l’Airport Express

airport11

Aquesta és la imatge resum de l’estat de l’Airport Express.

L’Aiport Express està ubicada al menjador i és l’encarregada de repetir el senyal wifi de l’Airport Extrem i a ella es connecten directament per cable rj45 ethernet una XBOX 360, altres aparelles via wifi.

L’Airport Express disposa d’una sortida d’àudio digital, que ens permet connectar-la a l’equip de música del menjador. Des de l’iTunes de l’estudi podem decidir que la sortida d’àudio sigui feta per mitjà de l’Airport Express, per tant podrem escoltar en el menjador la nostra música del MAC de l’estudi.

Aquesta estació Airport Express la configurarem de manera homòloga a com hem configurat l’Airport Extrem, per tant, em centraré només en els menús i les opcions rellevants.

Anem al menú “Airport”, petanya “Estación base” i, com indica la pantalla següent, doneu-li nom i contrasenya d’accés a la configuració.

airport12

Accediu ara a la pestanya “Inalámbrica” del mateix menú.

airport13

Aquí toca configurar la part wifi.

En “Modo inalámbrico” seleccioneu “Participar en una red WDS”.

Doneu-li el nom de la xarxa que més us agradi (recordeu el que he comentat abans en la configuració de l’altra AirPort).

Un dels motius pels quals jo he diferenciat els dols noms és perquè tinc equips en el menjador que m’interessa connectar-los directament a la xarxa wifi emesa per l’Airport Extrem de l’estudi, i per tant vull distingir-les.

És el cas, per exemple, de l’Apple TV o del MACBOOK que disposen del nou protocol wifi 802.11n i que he notat que van millor connectats directament a la wifi de l’estudi sota el mateix protocol.

En “Modo radio” escolliu “Compatible con 802.11b/g”.

En canal posem “7”, és a dir, el mateix que hem fet servir en l’Airport Extrem. Aquesta coincidència de canals és obligatòria per a que ens funcioni el WDS.

Ara l’apartat de seguretat. Jo he escollit “WEP de 128 bits”.

He triat protocols de seguretat diferents en ambdues estacions perquè tinc aparells, com per exemple la PDA, una mica antics, que no incorporen la modalitat de seguretat WPA. Activant aquest tipus de seguretat en aquesta estació tinc la garantia que al menys un punt d’accés wifi de casa meva és capaç de donar connexió a aparells antics.

No sé encara perquè el tipus de clau de seguretat WPA/WPA2 en les Airport és una mica punyetera. De fet és la més segura i, si no teniu problemes, hauríeu de configurar-les totes dues amb aquest tipus. Però jo tinc aparells que no hi ha manera. Per exemple el PC portàtil de la feina que te una tarja wifi PCMCIA i que no hi ha collons que reconegui la seguretat WPA de l’Airport Extreme. Per tant es connecta per WEP a l’Airport Express, sense problemes…misteris.

Per a la contrasenya WEP de 128 bits jo he fet servir la mateixa que en l’altra airport (son 13 caràcters alfanumèrics). Podeu triar una altra (sempre de mateixa longitud).

Anem ara a configurar la part WDS per mitjà de la pestanya corresponent.

airport14

En “Modo WDS” indiqueu “WDS remoto”.

Un aclariment sobre el tema WDS: aquesta opció és realment interessant en extensions d’una mateixa xarxa amb necessitats de diversos punts d’accés en llocs de gran extensió a cobrir o bé amb problemes de “foscor” en la cobertura.

De fet podeu posar tants punts d’accés de repetició intermitjos com vulgueu. Només cal determinar l’inicial com a “WDS principal”, els intermitjos com a “WDS de retransmissió” i el darrer com a “WDS remoto”. Jo només tinc dos, inici i final, per tant no tinc airports configurats amb “WDS de retransmissió”.

Indiqueu aquí també el “Permitir clientes inalámbricos”.

I finalment introduïu la adreça MAC de l’estació principal del WDS (en el meu cas l’Airport Extreme de l’estudi); o la precedent en el cas que estigueu configurant una WDS de retransmissió.

Ara només ens queda configurar l’accés a Internet de l’estació anant al menú “Internet”.

airport15

La via de connexió serà, lògicament, “AirPort (WDS)”.

La configuració del IPv4 serà “Usar DHCP” i l’adreça IP pre-assignada jo la he definit com a “192.168.1.9” (mireu aquest mateix punt en la configuració de l’altra airport doncs funciona de manera homòloga, òbviament preassignant-li una adreça ip diferent).

Indiqueu l’adreça ip del router, en el meu cas el 3com, (192.168.1.1)

En “Puerto WAN Ethernet” ho deixarem en “Automático (por omisión)”

I, a l’igual que l’Airport Extreme, l’Express no donarà IP’s als aparells connectats, per tant farà de pont del router 3com que, en primera i última instància, és l’encarregat d’atorgar-les.

Ja hem acabat, només un darrer detall per configurar la música. Aneu al menú “Música”.

airport16

Activeu “AirTunes” per permetre la sortida d’àudio i doneu-li un nom al “Nombre de altavoces de iTunes”.

Així un cop estigueu en qualsevol iTunes d’un equip de la xarxa veureu que aquest nom us apareixerà com alternativa al re-enviament de la música. Fixeu-vos-hi en la imatge següent abaix a la dreta que, prement damunt de la selecció d’altaveus, apareix una petita finestra on ja es mostren els nous altaveus (en el meu cas “menjador”).

iTunes

Bé, ja hem acabat amb la “llarga” configuració de les estacions Airport construint una xarxa wifi WDS i pràcticament ja tenim tota la Xarxa Domèstica enllestida.

Només restarà, per una entrada posterior, alguns petits detalls com son la connexió de la XBOX 360 o la d’un “cutrePC”, però això ho veurem més endavant.

Desitjo que us hagi estat de profit aquestes extenses explicacions.