estructures xarxa.estructures xarxa

Això sembla una fotonovela per entregues, o millor dit, per entrades XD

Bé, ara sí ja toca entrar anar més a sac pel que fa al detall de la configuració de la xarxa domèstica.

En aquesta entrada veurem:

L’ESTRUCTURA GENERAL DE LA XARXA
ELS ELEMENTS DE LA XARXA

No entraré a parlar de configuracions detallades de cada element ara, si no que ho faré en entrades posteriors.

Com sempre recordar-vos que us estic explicant com tinc muntada la meva xarxa, que no vol dir que sigui la millor manera de fer-ho. El suggeriment és que ho agafeu com un exemple i l’adapteu a les vostres particulars necessitats.

L’ESTRUCTURA GENERAL DE LA XARXA

Possiblement si avui hagués de muntar la xarxa partint de zero, ho faria de forma més simple, evitant alguna redundància innecessària.

Tindria clar que la base de tot seria un modem-router bo, que incorporés wifi 802.11n i que fos compatible amb els MAC i “punto pelota”.

Els de CISCO (aka LINKSYS) sempre han estat punters en routers domèstics “todo en uno” i innovadors pel que fa a incorporar 802.11n.

El problema era que, en models anteriors, fins a on jo he provat, certes funcionalitats i les compatibilitats amb els MAC’s o altres aparells requerien de canvis de firmware i coneixements tècnics avançats.

Podria ser que avui en dia, en el mercat, trobeu modem-routers-wifi 802.11n “todo en uno” compatibles amb els MACS i tota la pesca (si és així, si us plau, feu algun comentari)

Jo no tinc “todo en uno”.

La xarxa meva actual te dos routers. El primer un modem-router que es connecta a la xarxa telefònica, i un segon encarregat de la wifi 802.11n. Això es conseqüència de l’herència d’aparells antics i de diferents proveïdors convivint amb altres de nous i també de certs problemes de compatibilitat amb certs aparells.

A més, per acabar-ho de complicar, he volgut tenir les dues xarxes wifi connectades entre sí.

És a dir, una fa de xarxa principal (a partir d’ara l’anomenarem SATURN_n) i la segona és una extensió de la primera, repetint el senyal wifi a l’altra extrem de la casa (a partir d’ara l’anomenarem JUPITER_g).

—- (obrim gran parèntesi)

Les lletres minúscules al costat del nom de la xarxa fan referència al protocol estàndard 802.11 més actual que es pot fer servir a cada xarxa en concret.

SATURN_n és suportada per la nova ESTACIO BASE AIRPORT EXTREME, que duu 802.11n (protocol que permet més velocitat i “penetració”. “Penetració” no és cap marranada, eh?, que us conec).

En canvi, JUPITER_g és suportada per una ESTACIO AIRPORT EXPRESS, més antiga, i amb protocol 802.11g.

En teoria els estàndards son compatibles i escalables entre sí de major a menor, és a dir, 802.11n permet connexions d’aparells amb els estàndards anteriors 802.11a, 802.11g i 802.11b)

(tanquem gran parèntesi) —

La tecnologia que permet la repetició, d’un mateix senyal wifi entre dos o mes routers s’anomena WDS (Wireless Distribution System).

Molts pocs routers implementen aquesta funcionalitat.

Per sort les ESTACIONS AIRPORT sí.

Les configuracions que veureu més endavant, en referència a la wifi, estan pensades per fer servir WDS. Tot i així és el modem-router principal l’encarregat de donar a cada element que es connecta a la xarxa l’adreça IP individual.

Les ESTACIONS BASE AIRPORT fan només de pont wifi i no generen noves adreces IP, és a dir, no disposen de rangs d’adreces IP reservats.

En un pis normal (és a dir amb 1 o 2 quartos de bany… si en teniu 7 o 8 és que viviu a Marbella i no necessiteu llegir aquest bloc) no cal disposar d’una xarxa wifi amb repetició WDS.

Si, per exemple, teniu el punt principal de treball a l’estudi i fiqueu una ESTACIO BASE AIRPORT EXTREME nova a 802.11n, si us connecteu per wifi amb un MACBOOK dels nous (core2duo) des de l’altra punta de la casa funcionareu sense cap problema i no caldrà haver de muntar una WDS.

Jo m’he volgut complicar la vida una mica amb un doble propòsit:

El primer és que sóc així de cabut aprendre.

El segon disposar d’un senyal wifi “de puta mare” al menjador (en el meu cas el punt més allunyat) perquè la XBOX 360 tenia problemes al connectar-se amb wifi contra l’AIRPORT EXTREME de l’estudi, donant unes velocitats de pena en els jocs on-line.

D’aquí que decidís repetir el senyal i connectar, aquest cop per cable ethernet, la XBOX a l’AIRPORT EXPRESS (com si l’AIRPORT fos una pressa de xarxa de pared).

Amb aquest canvi, el resultat en velocitat de treball a la xarxa de la XBOX, i d’altres aparells antics que tinc pel menjador, va ser brutal.

Però anem a pams, i comencem a descriure els diferents “elements actius” de la xarxa i detallant cadascun dels diferents aparells connectats a aquests “elements actius” i explicant per quina via ho fan (cable ethernet, usb o wifi)

L’ordre dels elements actius que descric a continuació va de “més proper a la roseta telefònica a més allunyat”

ELS ELEMENTS DE LA XARXA

MODEM-ROUTER 3COM 3CWDR200A-75

modem router 3com

El millor que podeu fer amb el modem o modem-router subministrat per defecte pel vostre proveïdor és llançar-lo a les escombraries tenir-lo de backup. Acostumen a ser una caqueta.

Escolliu un que sigui bo i, com de ben segur no durà una utilitat de configuració per MAC, mireu que es pugui configurar via navegador (alerta que no tots els navegadors funcionen per configurar un determinat router. Jo m’he trobat amb sorpreses i he hagut de provar diferents navegadors)

Aquest model que us comento té WIFI 802.11g, però jo tinc la funció wifi d’aquest router desactivada. Per tant, tal i com tinc la xarxa muntada, no caldria que el modem-router principal tingués wifi.

Realment estic molt content del funcionament d’aquest aparell. Va com una seda i és fiable. Si es penja és perquè realment n’has fet una de ben grossa. (aguanta sense immutar-se 2 emules, 1 Transmission, la PDA i la nevera de la tieta de la veïna del cinquè)

El menú de configuració permet, entre altres coses, conèixer l’estat de la connexió de l’ADSL i detectar, en gran part, si el problema és teu o està en el servei ADSL del Proveïdor.

El firewall incorporat va finíssim.

Pots activar la funció de log, en diferents nivells de profunditat de la informació col·leccionada. A nivell màxim et permet conèixer el color de les amígdales de la Paris Hilton.

Com explicava a l’inici ell és l’encarregat de subministrar totes les adreces IP’s de tots els “paratos” connectats a la xarxa.

Es connecten per cable ethernet:

 • – iMac CoreDuo
  – PC (eggs!)
  – Estació Base Airport Extreme
 • ESTACIO BASE AIRPORT EXTREME

  airport extreme base estation nova

  Grandíssim aparell “donde los haya”. Tant bo com capritxós, sobre tot en el tema de la configuració de la seguretat.

  Com ja he explicat és el router encarregat de crear la xarxa wifi 802.11n (SATURN_n).

  A ell es poden connectar discs durs i impressores per USB i per tant permet compartir-los en xarxa, és a dir, des del teu portàtil assegudet a la terrassa pots enviar a imprimir un pdf a la impressora de l’estudi (a qué mola?)

  Configurat amb 802.11n compatible i seguretat WPA i WPA2 PSK

  Es connecten directament per wifi:

 • – Estació portable AIRPORT EXPRESS (via WDS)
  – Macbook Core2Duo
  – Apple TV
 • ESTACIO portable AIRPORT EXPRESS

  airport express

  La germana petita de la nova AIRPORT EXTREME.

  Ubicada en el menjador, està connectada per wifi (WDS) a l’AIRPORT EXTREME, fent extensió del senyal que li arriba des de l’estudi transmesa per la seva germaneta gran.

  És l’encarregada de crear la xarxa JUPITER_g

  Disposa d’un jack RJ45 (ethernet) en el que connecto la XBOX 360 directament per cable.

  A més disposa d’una sortida d’àudio estèreo que em permet connectar-la a l’equip de música, això vol dir que puc fer que la música que reprodueix l’iMac a l’estudi s’escolti en perfecta qualitat al menjador.

  Es connecten per cable ethernet:

 • – XBOX 360
 • Es connecten per wifi:

 • – Laptop de la feina (windows)
  – qualsevol altre aparell wifi que corri per casa i que no aprofiti les capacitats 802.11n de l’AIRPORT EXTREME, com per exemple la PDA
 • Es connecten a la sortida d’àudio

 • – Equip de música
 • Bé, fins aquí la tercera entrega. En entrades posteriors veurem la configuració individualitzada de cada element en funció de l’estructura que us acabo de comentar.