mac network for dummies

Continuem amb l’article iniciat en un post anterior, encara aquest també de caire introductori, per a crear una xarxa domèstica.

Començaré per explicar la meva experiència amb alguns proveïdors d’accés a Internet amb línia ADSL domèstica. Tingueu en compte que és “la meva” experiència i que jo NO soc tècnic.

Llegint per la xarxa veureu comentaris de tots colors, i alerta, que molts no son de fiar.

ELS PROVEÏDORS D’ACCÉS A INTERNET

Jo no he tingut mai cable contractat, per tant faig servir ADSL 2+ sobre XTB (xarxa telefónica bàsica) com a servei per accedir a Internet des de casa.

Aquest servei l’havia contractat fa temps a Telefonica i després vaig canviar a Jazztel.

El motiu del canvi era clar: Telefonica em cobrava més per 1Gb que Jazztel per 20Gb (teòrics, doncs reals van entre 6 i 10Gb).

Ja fa 2 anys del canvi i n’estic bastant content veient com els hi va a la resta d’amics i coneguts.

Aquí us deixo unes imatges amb els resultats que acabo de fer sobre test de velocitat.

Si feu click d’amunt cada foto us durà al respectiu lloc per fer cada test. El primer i el tercer estan fets contra el mateix servei de test local en un interval de 10 segons. El del mig és un test contra un servidor fora de l’Estat de residència, per tant, els resultats acostumen a ser més baixos.

En el moment del test un PC de la xarxa domèstica de casa està fent servir l’emule.

speedtest internautas.org

speedtest speedtest.net

speedtest adslayuda.com

En general dir que, a l’Estat Espanyol, per a un usuari domèstic, les connexions ADSL són cares i de baixa qualitat.

Jo estic relativament content amb el Servei de Jazztel. La qualitat de la connexió no és del tot pèssima.

Com puc detectar i garantir amb total seguretat el funcionament del router i de la meva instal.lació, puc afirmar que els errors que detecto provenen totalment de l’exterior. Normalment són microtalls de segons de durada que controlo amb ajuda del log del router i d’un programa resident en el MAC. No tinc gaires colls d’ampolla ni talls prolongats.

Una cosa és clara. Oblideu-vos dels Serveis d’Atenció al Client dels proveïdors habituals d’ADSL domèstica. En el moment que dieu que teniu un MAC tindran l’excusa perfecta per rentar-se les mans. Si algú te una experiència diferent que ho comenti. La meva és que senzillament et diuen que “Goodby Lenning”.

No tindreu més remei que BUSCAR-VOS LA VIDA si teniu algun problema de portes en dins del PTR (veure el dibuix si no sabeu què coi és el PTR).

PTR

Com triar el Proveïdor Adequat

Senzillament no hi ha fórmules. Depèn de tants factors i, a més, aquest varien en el temps, que no és possible recomanar un.

El problema d’escollir el millor, en el tema de l’ADSL, recau principalment que un factor determinant és la qualitat local de la línia i la distància del teu domicili a la centraleta creuat amb la cobertura del teu proveïdor a l’indret on vius.

Per tant, el millor seria fer una enquesta als veïns del mateix immoble o, fins i tot, del mateix replà.

Els Serveis Tècnics que es desplacen a casa, depenen de la subcontractació de cada Companyia a cada zona, i a més, òbviament, canvien en el temps, i, sobre tot, del tècnic que et vingui.

Malgrat totes les meves crítiques a Telefònica, jo sempre he tingut una excel·lent impressió de la qualitat professional dels tècnics de la companyia subcontractada que, per 2 cops, varen passar per casa en el seu dia per problemes a la línia. Però senzillament aquesta sort va ser una loteria.

Amb Jazztel no he necessitat mai que vinguessin, per tant, no puc opinar.

Desconfio totalment del que he trobat a Internet sobre estadístiques, comentaris i qualitats de servei dels proveïdors.

Repeteixo que per analitzar la millor opció jo faria servir dos criteris. La meva necessitat i l’enquesta a cada veí del bloc ponderada pel grau de fiabilitat de la resposta que li atorgueu al veí en qüestió.

I bé, fins aquí tots els elements introductoris.

En el proper post ja entraré en matèria comentant els elements de la xarxa, la tria del modem-router i detallaré la seva configuració com a primer pas per aconseguir una xarxa domèstica que conté una part d’emissió WIFI distribuïda amb repetició de senyal (aka WDS).