xarxa domèstica for dummies
Abans d’entrar a fons en el tema de crear una xarxa domèstica amb els nostres MACS, en aquesta entrada, a mode d’introducció, m’agradaria donar uns consells bàsics i generals, que, en el meu cas, he hagut d’aprendre sovint a base d’errors, temps i desesperació.

Al final les coses surten, però el primer consell és: tenir paciència, molta paciència.

No sóc enginyer, ni tècnic de xarxes. Senzillament un usuari sovint autodidacta. El consell, a priori, és que us prengueu el que us explicaré com exemple d’una experiència, la meva, i que ho adapteu a les vostres necessitats.

M’ha costat força temps tenir una xarxa a casa estable i com jo desitjava. Us ben asseguro que no ha estat a la primera, ni a la segona, ni a la tercera …

Del que parlaré és d’una xarxa domèstica, no d’una professional.

Bé, avisats d’antuvi, anem pel decàleg que he aprés a base de hòsties, temps i diners.

1) Paciència. 🙂

2) Llegiu i esteu segurs d’entendre perfectament bé què son:

• un modem, un router, un switch, un concentrador i un punt d’accés (i les diferències entre tots els elements anteriors).

• una adreça IP i que són els ports.

• un jack RJ45, un cable ethernet, i com funciona una wifi i la seva seguretat (tipus de clau, MAC ADDRESS, etc).

Consulteu la vikipedia i/o mireu aquest article.

3) Que no us faci mal gastar-vos les peles en un bon hardware, és la peça clau.

Un bon router connectat a un modem cutre, dels clàssics que et subministra per defecte el proveïdor d’accéss a internet (aka telefónica, ono, etc…) pot ser un ferrari tirat per un ase. Si podeu, substituïu el modem o modem-router cutre per un de bo.

4) Si t’arriba el cable no posis wifi

5) Si has de posar wifi, que sigui 802.11n.

6) Si poses wifi 802.11n però cap equip dels que tens accepta aquesta versió del protocol hauràs fet (encara que sigui temporalment) el préssec.

7) Tothom anomena routers als aparells, però els de “Apple” li diuen AIRPORT.

8) Per acabar-ho de liar, a la tarja interna de comunicacions dels iMacs, Macbooks, etc…, tothom els hi diu “tarja de xarxa” i els collonuts d’Apple li diuen també AIRPORT.

9) Una estació AIRPORT no connecta a internet per línia telefònica , sigui aquesta RTB o ADSL; és a dir, necessita d’un altra aparell, un modem, per connectar-se a internet.

10) Els AIRPORT van molt bé, però que molt bé… quan van bé. en la majoria de casos són molt capritxosos.

Acabat el decàleg, us deixo uns primers deures i el que resta ho farem en properes entregues.

Aquí, per veure un llistat de modems i/o routers que els usuaris diuem que funcionen amb MAC.

Aquí, per què, si us ho llegiu tot, i ho enteneu tot, no caldrà que torneu a aquest bloc a llegir les meves entrades posteriors sobre xarxes domèstiques.

Aquí, per què sovint haureu de tornar per fer consultes i cercar respostes. Jo m’he tirat hores, dies i mesos sencers en aquest subforum de Maccuarium on llegir, consultar, buscar i, finalment preguntar, ha estat sempre una ajuda impagable.

Passeu per aquí (nova estació base AIRPORT EXTREME) i per aquí (més antiga estació portable AIRPORT EXPRESS) per aprofundir sobre les estacions AIRPORT.

També podeu consultar aquestes marques: LINKSYS i 3COM, entre d’altres.

I finalment, si sentiu curiositat, mireu aquestes entrades meves anteriors on parlava de discs durs en xarxa (1) i (2), fent esment, de manera general, sobre els elements i configuració de la meva xarxa domèstica, doncs les properes explicacions aniran condicionades, segur, pel propi model que tinc a casa.