exemple wordpress
Qui em manaria a mi crear un bloc (i un podcast)

Total que ja em veieu enfeinat en aquest afer.

Estic creant aquesta nova entrada en el bloc només com a recull d’algunes primeres coses que estic aprenent i amb la sana intenció de compartir-les amb vosaltres, o millor dit, amb aquells de vosaltres que sigueu tant novells (novatos) com jo.

Per endavant demanar i agrair, als experts, que aporteu comentaris i correccions al que explico a continuació, que és fruit d’un aprenentatge autodidacta, ràpid i incomplert.

De manera general i poc tècnica comentar que hi ha tres maneres bàsiques de crear i hostejar pàgines web (els blocs en són una part), tenint en compte que molts de nosaltres no disposem (o no sabem fer anar) un servidor web a casa (en local), i per tant, hem de crear, publicar i hostejar la nostra web en un servidor extern.

1) HOST EXTERN i DISSENY EXTERN:

Fent servir llocs com WordPress.com, Blogger de Google o indrets com Vilaweb.

Et dones d’alta, fas servir el mateix navegador que executa el programa de disseny web i que et permet crear entrades, gestionar el teu lloc web, els comentaris, etc.

Tota la feina que fas, la fas en línia.

Aquest sistema és el més senzill, però permet una personalització limitada i una gestió més adreçada a un usuari personal que professional.

2) HOST EXTERN i DISSENY EN LOCAL:

Treballant en local fent servir qualsevol eina de disseny de pàgines web en el teu propi ordinador.

Programes com l’iWeb, RapidWeaver, Sandvox o Blog.mac són alternatives possibles per als nostres Macs.

Un cop fas els teus dissenys has d’encarregar-te de pujar els continguts al teu “hosting” i baixar els comentaris.

Necessitaràs d’un servei “ftp” clàssic o simplificat per fer-ho.

Tens més possibilitats de configuració i personalització (en funció del servidor que et faci el hosting) que en el cas 1, i, en certs casos pots incorporar més codi propi.

3) HOST EXTERN, DISSENY EN LOCAL i PROVES DE SERVIDOR WEB EN LOCAL:

Has de tenir en local una estructura complerta de servidor web per a proves (mySQL, PHP, etc..), on fas les teves pròpies creacions i on cop les tens acabades, a l’igual que en el cas 2, les puges a un servidor web extern que et fa el “hosting” o allotjament públic.

Aquest és, potser el format que et permet més personalització, fent un ús extensiu de temes, creant-ne els teus propis i possibilitant un ampli joc de plugins.

Un exemple d’aquest cas és WordPress.org (no confondre amb WordPress.com)

EDITO: (per canvi) 🙂

En entrades posteriors intentaré aportar algun comentari més concret de pros i contres dels diferents models. Jo, de moment, he provat iWeb (en conjunció amb el hosting de .Mac), que és la forma com està creat estava creat aquest web, ara està creat amb WordPress.