wordpress

Cada dia que passa m’agrada més el WordPress com a plataforma per a la creació de blocs.

Començava els “pinitos” amb el WordPress a finals de Juliol i us feia 5 cèntims en aquesta entrada.

És una excel·lent eina i per això volia ampliar-vos alguns comentaris més.

La gràcia de WordPress.org és que es situa a mig camí entre “que t’ho donin tot fet però que tinguis poc control”, com poden ser els casos de Blogger, la propia WordPress.com, i altres eines web que et permeten dissenyar “on-line” i mantenir el teu bloc, i entre “que t’ho hagis de currar tot a mà tenint el control absolut del que fas i de cada pixel del disseny” com és el cas que et dissenyis tu el propi lloc web amb eines com Dreamweaver.

Abans d’entrar en una mica més de detall i comentar el seu funcionament dir-vos que el principal problema de WordPress.org, no ve del programa, ve del fet que necessites “hostejar-lo” en un servidor extern, normalment un servidor compartit, i per tant has de contractar un servei de hosting.

I, per desgràcia, la gran majoria de les empreses de hosting a particulars (és a dir aquelles que persones com nosaltres podem contractar) d’aquí i d’arreu del món són uns pirates, lladres i pocavergonyes que s’aprofiten dels buits legals per fer publicitat enganyosa, mentir descaradament, i prestar-te un pèssim servei.

Aquest és el principal escull si us plantegeu tenir un bloc amb WordPress.org, o amb qualsevol sistema similar que necessiti contractar un hosting extern. Plantegeu-vos, d’entrada, que gairebé tots son uns estafadors i, per tant, haureu de fer una molt profunda recerca i estar ben segurs abans de pagar els vostres euros a determinades empreses (millor dit xiringuitos) i no importa si estan a València, a Logroño o als Estats Units.

Haureu de fer una molt bona recerca per trobar els 4 únics professionals entre el mar de rates de claveguera que son les empreses de “hosting” per a usuaris domèstics.

Advertits esteu.

Però centrem-nos ara en el que volia explicar que és WordPress.org.

El fet de situar-se entre els dos punts que esmentava, em permet, als meus nivells de coneixements d’informàtica, adaptar-me perfectament a la corba d’aprenentatge, que, com a qualsevol eina que aporta molta funcionalitat, demanda, i per altra banda m’allibera d’estar pensant contínuament en el factor “disseny gràfic”, necessari si vols tenir una pàgina web, i del qual em reconec negat.

Funcionament bàsic de WordPress.org

Pel que fa al “hosting” necessites que et proveeixin d’un servidor de pàgines web (apache), un mysql i un php, i atenció per que no totes les empreses ofereixen d’entrada aquesta funcionalitat.

Un cop tens un lloc on hostejar-lo, t’has de baixar la darrera versió del programa d’aquí.

Has de fer les modificacions oportunes seguint les instruccions.

Has de crear una base de dades en el mysql del hosting i un usuari.

I finalment has de pujar, normalment via FTP, tota l’estructura del WordPress que t’hauràs baixat a l’espai adient en el servidor del hosting.

i ja està.

A partir d’aquí WordPress.org presentarà el teu bloc a tots els que es connectin i tu, com administrador, tindràs
la possibilitat d’entrar per la porta adequada per fer-ne el manteniment, aplicar canvis en el disseny, gestionar els comentaris, etc.

Avantatges de WordPress.org

Sens dubte la quantitat de “themes” o dissenys pre-fets disponibles. N’hi ha, literalment, milers. Només has d’escollir el que més t’agradi i aplicar-lo. Com les dades del contingut (els textos de les entrades, els comentaris, etc.) es desen a la base de dades, aquests no es veuen modificats pels aspectes de “disseny” que cada tema aplica.

No cal tocar el disseny d’un tema, però si volguessis fer-ho, amb certs coneixements de CSS (Cascade Style Sheets) que és la manera com, en WordPress.org, pots modificar l’estil de forma total o crear-ne fins i tot un de propi.

L’altra gran avantatge és la quantitat de “plug-ins” o millores desenvolupades en php que pots incorporar de forma senzilla dins el teu bloc, activant-les i desactivant-les al teu gust.

Només heu de tenir en compte que WP té moltes versions i que “themes” i “plug-ins” han de ser compatibles amb la versió de WP que fas servir.

Desavantatges de WordPress.org

Hi ha programadors que han criticat a WordPress i, suposo que amb raó, certa rigidesa en la seva concepció tècnica, el fet que la incorporació oberta de “plugins” pugui comportar forats en la seguretat, i que la seva evolució funcional sigui, des del punt de vista de les tendències més modernes, no massa ràpida.

Per altra banda un altre desavantatge, tot i que inherent al hosting, és que, per fer la gestió i el manteniment has de treballar amb eines FTP i conèixer una mica de Linux, cosa que a un usuari bàsic li pot suposar una complexitat addicional a vèncer.

Resum final i ajudes

E general WP és una eina magnífica si el que vols és tenir un bloc o espai personal, on amb un “esforç compensat”, pots tenir creacions espectaculars i de “look” professional i que incorpora forces elements que et permeten una amplia gestió del teu propi site.

En Tazzito’s (que per cert s’ha passat per mossegalapoma i està participant en el sorteig de la samarreta 😉 ) està, precisament aquest dies fent uns bons videotutorials que expliquen com funciona WordPress. Podeu seguir-los i accedir al seu contingut des d’aquí.

-MODE off-topic ON-

Vaig “flipar” amb l’aparició d’en Tazzito a mossegalapoma. L’admiro força i ha fet una feina molt bona i constant a favor de la divulgació i l’ensenyament a usuaris bàsics de tot l’ecosistema al voltant del MAC OS X, havent hagut de superar moltíssimes dificultats, i fent-ho amb un parell de collons. Un s’ha de treure el barret davant d’ell i l’animo a seguir en la seva “lluita”.

Després de la seva entrada i participació al sorteig em deia, “osties, ara el següent comentari ha de venir de l’Steve Jobs, no falla, perquè després del Tazzito’s ja només queda el Jobs 😛

-MODE off-topic OFF-

L’altra gran ajuda i, a més, imprescindible si voleu obtenir la traducció al català del WP és el grup de treball WP-CA que és molt actiu i emprenedor i als que cal animar a seguir fent la feina tan excepcional que estan duent a terme.

Consells adicionals

Hi ha 3 plugins que considero imprescindibles:

el primer “AKISMET”, que ja incorpora per defecte el propi WP, i és un filtre anti-spam que elimina de forma automàtica tots els comentaris basura (que n’hi ha i molts!)

el segon es WP-DATABASE-BACKUP on pots programar la freqüència i modalitat (per exemple “enviar per correu electrònic”) de la còpia de seguretat de la base de dades.

el tercer “MAINTENANCE-MODE” que informa als usuaris que es connecten que el teu bloc està temporalment fora de servei, mentre tu estàs fent proves o canvis importants, però que et continua deixant tot l’accés obert a tu com a administrador.

I finalment, un consell de lògica en el procés clàssic del desenvolupament de software i manteniment d’aplicacions:

Si voleu fer les coses ben fetes, no feu proves del WP sobre la web pública, és a dir, feu les proves, els canvis i les modificacions, primer, en un sistema local còpia del WP públic que teniu pujat en el servidor de hosting.

Això us permet més marge d’experimentació sense tenir el bloc “parat”, els usuaris desconcertats, i vosaltres més lliures davant la possibilitat de cagar-la.

Per sort, els usuaris de MAC tenim una brutal eina que ens permet construir un “hosting” en local creant un servidor web, un mysql i un PHP dins els nostres MACs i fer-ho de manera molt senzilla. Aquesta utilitat es diu MAMP. Si us animeu a provar-la i teniu algun dubte, si us plau, comenteu-m’ho i generaré alguna documentació o guia addicional en funció del vostre interès.